Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Curiozități istorice

Istoria este un domeniu fascinant, ce ne permite să înțelegem cum s-au desfășurat lucrurile cu zeci, sute sau mii de ani în urmă. Fără istorie, nu am ști cine suntem, de unde venim și încotro de îndreptăm. Iar de-a lungul timpului, s-au întâmplat multe lucruri interesante, care merită aduse în prim plan. Iată așadar mai jos unele dintre cele lucrurile mai puțin cunoscute din istoria umanității.

  1.  Cea mai scurtă domnie din istorie a fost a lui Ludovic al XIX-lea, care a durat 20 minute. El a abdicat imediat după numire în favoarea nepotului Henric, conte de Chamborde.
  2. Cel mai scurt război din istorie a fost cel dintre Marea Britanie și Zanzibar, din 1986. Zanzibar s-a predat după 38 de minute.
  3. Petru cel Mare și-a pedepsit soția adulteră executând capul amantului ei și obligând-o să-l păstreze în dormitor, într-un borcan cu alcool.
  4. Margaret Sanger a făcut închisoare timp de o lună, după deschiderea primei clinici în care se putea face avort, în 1917.
  5. Prima țară care a introdus banii de hârtie a fost China, dar bancnotele au fost prima dată utilizate în Suedia.
  6.  Când Thomas Jefferson a devenit președinte al Statelor Unite în 1801, aproximativ 20% din populație erau sclavi.
  7. Salutul militar modern își are originea în Evul Mediu, când cavalerii care purtau armură erau nevoiți să își ridice vizorul în fața regelui, pentru a fi recunoscuți.
  8. În vremurile de glorie ale statului Sparta, existau în jur de 25.000 de cetățeni (fără să numere femeile), și 500.000 de sclavi.
  9. Cea mai lungă domnie din istorie a fost a lui Pepi al II-lea, care a condus Egiptul timp de 94 de ani. A doua este a lui Ludovic al XIV-lea al Franței, cu 72 de ani de domnie.
  10.  Declarația de Independență a Americii a fost semnată pe 4 iulie doar de John Hancock și Charles Thomson. Ceilalți au semnat abia pe 2 august.
  11.  Cel mai lung război din istorie a fost Războiul dintre Franța și Anglia, între 1337 și 1453, cunoscut și sub numele de Războiul de 100 de ani. A durat mai exact 116 ani.
  12.  Cea mai lungă domnie din istoria românilor a fost cea a lui Carol I (48 de ani), care a depășit-o cu un an pe cea a lui Ștefan cel Mare.
  13.  După războiul civil din America, între 33 și 50% dintre bancnotele aflate în circulație erau false.
  14. Leonardo da  Vinci era cunoscut pentru capacitatea de a scrie cu o mână și de a desena cu cealaltă în același timp.
  15.  În Siberia, până în secolul al XIX-lea, ceaiul era folosit drept monedă de schimb

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *