Istoria este un domeniu fascinant, ce ne permite să înțelegem cum s-au desfășurat lucrurile cu zeci, sute sau mii de ani în urmă. Fără istorie, nu am ști cine suntem, de unde venim și încotro de îndreptăm. Iar de-a lungul timpului, s-au întâmplat multe lucruri interesante, care merită aduse în prim plan. Iată așadar mai jos unele dintre cele lucrurile mai puțin cunoscute din istoria umanității.
- Cea mai scurtă domnie din istorie a fost a lui Ludovic al XIX-lea, care a durat 20 minute. El a abdicat imediat după numire în favoarea nepotului Henric, conte de Chamborde.
- Cel mai scurt război din istorie a fost cel dintre Marea Britanie și Zanzibar, din 1986. Zanzibar s-a predat după 38 de minute.
- Petru cel Mare și-a pedepsit soția adulteră executând capul amantului ei și obligând-o să-l păstreze în dormitor, într-un borcan cu alcool.
- Margaret Sanger a făcut închisoare timp de o lună, după deschiderea primei clinici în care se putea face avort, în 1917.
- Prima țară care a introdus banii de hârtie a fost China, dar bancnotele au fost prima dată utilizate în Suedia.
- Când Thomas Jefferson a devenit președinte al Statelor Unite în 1801, aproximativ 20% din populație erau sclavi.
- Salutul militar modern își are originea în Evul Mediu, când cavalerii care purtau armură erau nevoiți să își ridice vizorul în fața regelui, pentru a fi recunoscuți.
- În vremurile de glorie ale statului Sparta, existau în jur de 25.000 de cetățeni (fără să numere femeile), și 500.000 de sclavi.
- Cea mai lungă domnie din istorie a fost a lui Pepi al II-lea, care a condus Egiptul timp de 94 de ani. A doua este a lui Ludovic al XIV-lea al Franței, cu 72 de ani de domnie.
- Declarația de Independență a Americii a fost semnată pe 4 iulie doar de John Hancock și Charles Thomson. Ceilalți au semnat abia pe 2 august.
- Cel mai lung război din istorie a fost Războiul dintre Franța și Anglia, între 1337 și 1453, cunoscut și sub numele de Războiul de 100 de ani. A durat mai exact 116 ani.
- Cea mai lungă domnie din istoria românilor a fost cea a lui Carol I (48 de ani), care a depășit-o cu un an pe cea a lui Ștefan cel Mare.
- După războiul civil din America, între 33 și 50% dintre bancnotele aflate în circulație erau false.
- Leonardo da Vinci era cunoscut pentru capacitatea de a scrie cu o mână și de a desena cu cealaltă în același timp.
- În Siberia, până în secolul al XIX-lea, ceaiul era folosit drept monedă de schimb