electric castle
electric castle

Electric Castle – 7 ani de festival

Festivalul Electric Castle pregătește surprize mari și pentru anul acesta. A șaptea ediție a festivalului de la Castelul Bánffy din Bonțida, Cluj aduce noi nume importante pe scenă precum Florence + The Machine, Limp Bizkit, Nils Frahm, Thirty Seconds to Mars, Bring Me The Horizon.

În acest an, Electric Castle va avea loc în perioada 17–21 iulie în incinta domeniului Castelului Bánffy.

De peste 10 ani publicul din România așteaptă un concert Florence + The Machine. Anul acesta Electric Castle transformă acest vis în realitate. Acesta este una dintre cele mai creative trupe indie, construită în jurul personalității fascinante a solistei, compozitoarei și fondatoarei Florence Welch. De la lansarea primului album în anul 2009, trupa a adunat zeci de săptămâni în fruntea clasamentelor muzicale din întreaga lume, nominalizări și premii câștigate la Grammy, BRIT Awards, Mercury, BBC și Billboard Awards, ca să le amintim doar pe cele mai importante.

Americanii de la Limp Bizkit s-au alăturat listei de capetelor de afiș la Electric Castle. Astfel, publicul are ocazia să-l întâlnească pe Fred Durst, una dintre cele mai emblematice figuri rock ale momentului. Cele trei nominalizări la premiile Grammy sau cele peste 40 milioane de albume vândute sunt realizările remarcabile ale trupei, însă acestea spun prea puțin despre modul în care Limp Bizkit a influențat scena muzicală în ultimele două decenii. Adeptă a stilului Nu Metal, Limp Bizkit a fost printre primele trupe ce a reușit exemplar să combine două stiluri muzicale complet rupte până atunci, rock și rap.

O prezență mai neconvențională este cea a pianistului și compozitorului german Nils Frahm. Acesta are o abordare diferită asupra muzicii clasice, în care introduce elemente de muzică electronică. Concertele lui sunt experiențe aproape hipnotice; e imposibil de rezistat dexterității cu care acesta abordează două sau chiar trei claviaturi într-o singură linie muzicală. De aceea, nu este de mirare că Frahm este unul din puținii artiști ai genului ale cărui concerte sunt în permanență sold out.

Pe lângă artiști internaționali își vor face prezența și artiști și trupe din România, precum Loredana, Alternosfera, Subcarpați, Șuie Paparude sau CTC.

Loredana, artista care este prezentă în topurile românești de peste 35 de ani și care s-a reinventat constant trecând de la colaborări cu BUG Mafia la Agurida, a acceptat invitația și pregătește un show complex pe scena Electric Castle.

Alternosfera va sărbători 20 de ani de activitate alături de publicul Electric Castle, cel mai mare festival la care trupa va cânta în acest an. Trupa revine la castel cu un nou album, cel de al șaselea.

Subcarpați vor ocupa scena principală într-o variantă exclusivă: Hanu’ Hanu’,  Bragă,  Motanu’, Mara și Surorile Osoianu vor sparge granițele dintre hip-hop, folclor și electro.

Trupele Grimus și Moonlight Breakfast revin în festival după o pauză de câțiva ani, timp în care parcursul celor două a inclus materiale noi și foarte multe concerte, pentru a păstra contactul cu importantele comunități de fani de care ambele trupe se bucură în România. Felicităm prezența la Electric Castle și a trupei The Mono Jacks, ce trece printr-o perioadă foarte creativă și  productivă. Zmei3 sunt promotorii „esenței sufletului românesc” în lume și vor cuceri noi fani în rândul publicului de la castel, care vor avea o rară ocazie de a vedea o trupă ce concertează foarte rar în țară.

Festivalul propune și o privire mai atentă asupra artiștilor români mai puțini cunoscuți, dar cu foarte mult talent precum Valeria Stoica, Zimbru, For The Wicked. Organizatorii sunt de părere că toţi au un potenţial pe care susţinerea publicului îl poate transforma în notorietatea pe care o merită pe deplin.

Încă de la prima ediție, din 2013, festivalul a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria “Cel mai bun festival de mărime medie”, alături de nume cu tradiție în Europa iar pentru ediția din acest an ne așteptăm la o experiență și mai intensă.

Lista completă a numelor noi confirmate pentru ediția 2019 poate fi găsită pe www.electriccastle.ro.

Cover - Sursă foto: shutterstock.com