Astăzi continuăm să descoperim alte curiozități despre banii din lumea întreagă. În prima parte v-am prezentat Rupia Indiană și Dolarul American.
Dolarul australian
Sursa foto: © Noracarol
În 1992 Australia devenea prima țara care tipărea bancnote din plastic. Culorile folosite pentru dolarii australieni sunt: mov (5$), albastru (10$), roșu (20$), auriu (50$) și verde (100$). Culorile sunt alese pentru a ajuta persoanele cu vedere slabă să distingă bancnotele. Pentru descurajarea falsificatorilor se folosește cerneală specială fluorescentă.
Liră sterlină
Sursa foto: © Siavramova
Culorile folosite pentru lira sterlină sunt verde (5 lire), portocaliu (10 lire) și roșu (50 lire). Se folosesc multe instrumente de combatere a falsificării: cerneluri speciale, dispozitive de colorare care se imprima pentru totdeauna și fac posibila identificarea rapidă a bancnotelor furate.
Dolarul american
Sursa foto:© Viktor Shnyra
Din 1862 dolarii americani aveau două scheme de culori: partea din față era neagră și cea din era spate verde. Seriile s-au mai schimbat, dar culoarea verde s-a păstrat. De ce? Pentru că era o soluție practică. Pigmentul de verde era disponibil în cantități mari. Apoi, culoarea era rezistentă la schimbările chimice și fizice. Psihologic, verdele era asociat cu creditul stabil și puternic al Guvernului. Pentru a descuraja fasificatorii de bani s-au introdus și alte culori mai târziu. Bancnota de 100$ din 2013, include o imagine cu un clopot care își schimbă culoarea într-o călimară (de la culoarea cuprului la verde).
Realii brazilieni
Sursa foto: © Frederico Cardoso
Ralia braziliană este reprezentată de un curcubeu de culori. Acestea au fost alese pentru a reflecta spectul vizibil: albastru-turcoaz, portocaliu, galben, roșu, violet și albastru închis. Bancnotele verzi s-au retras de pe piața monetară în anul 2006.
Dolarul din Singapore
Sursa foto:© Ints Vikmanis
Chiar dacă Singapore este o țara mică, moneda sa rămâne una din cele mai puternice din lume. În 1999 banca centrală a introdus un nou set de bancnote, sub numele de „seria portret” ce îl afișează pe președintele Encik Yusof Bin Ishak. Culorile bancnotelor sunt în nuanțe de violet, verde, roșu, albastru, portocaliu și auriu. Bancnotele sunt imprimante cu cerneală de securitate cum ar fi cerneala intaglio. Vâscozitatea acesteia permite imprimarea liniilor fine și de relief care oferă un efect tactil special. În plus, bancnotele sunt tipărite cu cerneluri infraroșu-absorbant magnetice, fluorescente și fosforescente. Acestea se pot vedea doar cu echipamente speciale.
În concluzie, banii sunt de diferite forme și culori peste tot în lume. În final, trebuie să subliniem faptul că mare parte din lucrurile din lumea asta țin de bani și de valoarea lor.
Citește și prima parte al acestui articol.