Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
litoral-vara-vacanta
litoral-vara-vacanta

Idei pentru un traseu de vacanţă în România

După câţiva ani de stragnare sau scădere, turismul românesc a crescut începând cu anul 2015, înregistrând cifre record în anul 2017, când sectorul turistic a înregistrat o creştere de două cifre. România atrage astfel din ce în ce mai mulţi turişti, români şi străini deopotrivă.

Dacă cei din urmă devin din ce în ce mai fascinaţi de ţara noastră, în ultimii ani mulţi dintre români s-au arătat reticienţi să-şi petreacă vacanţa pe meleagurile autohtone. Profitând de un număr în creştere de oferte din alte ţări, ei au ales capitale europene sau staţiuni montane şi litorale externe.

Cu toate acestea, ultimii ani au reaprins interesul pentru locurile din România. De aceea, vă propunem un traseu de vacanţă în ţara noastră, care traversează ambele frumuseţi naturale ale ei: muntele şi marea. El oferă o perspectivă culturală şi istorică asupra ţării în care locuim, cu un accent pe latura sa urbană.

Primul oraş prin care trecem este Cluj-Napoca. Considerat de către mulţi a fi capitala Transilvaniei, Clujul este un oraş într-o continuă dezvoltare, atât pe partea sa cultural-istorică, cât şi pe cea tehnologică şi de business. Aici, turismul a crescut semnificativ în perioada recentă, datorită unui program inteligent de promovare a obiectivelor turistice din interiorul şi din apropierea oraşului, unei dezvoltări şi modernizări a infrastructurii, unui accent pus pe conservarea tradiţiilor şi valorificarea arhitecturii şi unei explozii a vieţii culturale şi sociale locale.

Oraşul s-a impus ca principalul reprezentant al ţării noastre în materie de evenimente culturale, artistice şi sportive, găzduind festivaluri şi evenimente precum: Transilvania International Film Festival (TIFF), Untold Festival, Electric Castle şi Comedy Cluj. Clujul este şi oraşul cu una dintre cele mai active vieţi de noapte, un număr impresionant de baruri şi cluburi colorându-l în întregimea sa. Cazarea nu reprezintă o problemă, existând numeroase hoteluri şi apartamente de închiriat, la preţuri rezonabile. Toate acestea, completate de peisajele şi locurile minunate aflate în apropierea sa, fac din Cluj prima oprire din traseul nostru.

Lăsăm în urmă cu tristeţe Cluj-Napoca, dar suntem încântaţi să ajungem în următorul oraş, şi anume Sibiu. Acest oraş din inima Transilvaniei reprezintă o destinaţie cu totul specială. Fiind unul dintre cele mai vechi oraşe din România, Sibiul s-a impus în secolul XIV ca important centru de comerţ. Meşteşugarii erau organizaţi în bresle, această tradiţie fiind păstrată până în prezent, ei putând fi întâlniţi la numeroasele târguri şi festivaluri organizate în Sibiu.

Centrul istoric al Sibiului îşi merită cu adevărat numele, o plimbare prin acolo fiind o adevărată experienţă de basm. Specificul său arhitectural a fost respectat de-a lungul anilor, construcţiile moderne nefiind aşezate în apropierea celor istorice.

Odată cu câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2007, Sibiul a întregistrat o creştere semnificativă a numărului de turiști, în special a celor străini, aflaţi în căutarea unor locuri cu tradiţii, parfum medieval şi atmosferă boemă. Sibiul este un oraş pe care trebuie să-l descoperi pas cu pas: urcă din Piaţa Aurarilor prin Turnul Scării Aurarilor, traveresează Podul Minciunilor şi intră în Piaţa Mare unde găseşti zeci de clădiri-monumente istorice, apoi opreşte-te la o cafenea şi admiră toate frumuseţile pe care acest minunat oraş le are de oferit. Ca modalitate de cazare, îţi recomandăm şederea la o pensiune, dintre care amintim Rosen Villa, Maison Elysée şi Casa Timpuri Vechi.

Ȋn apropierea lui se află alte locuri de poveste, cum ar fi Parcul Natural Dumbrava Sibiului, Castelul de Lut din Valea Zânelor şi Abaţia de la Cârţa. Evenimente precum ARTmania şi Festivalul Internaţional de Teatru vin să completeze motivele pentru care Sibiul reprezintă a doua oprire din traseul nostru.

Plecăm din acest oraş de basm doar pentru a ajunge în scurt timp în altul: Braşov. El se remarcă printr-o arhitectură impresionantă, un Centru Vechi încărcat de istorie şi nealterat de timp, numeroase atracţii turistice şi apropierea de cele mai frumoase locaţii montane.

Braşovul e denumit şi oraşul de la poalele Tâmpei, şi tocmai din acest motiv îţi recomandăm să-ţi începi călătoria cu o plimbare prin pădurea amenajată sub această zonă, urmând ca mai apoi să urci cu telecabina până la platoul din vârful muntelui. Coboară la pas şi respiră aerul de munte, apoi opreşte-te la o cafenea pentru a admira frumuseţea clădirilor istorice. Vizitează celebra Biserică Neagră şi traversează Strada Sforii, a treia cea mai îngustă stradă din Europa. Ȋn Braşov poţi sta la pensiuni superbe ca Antler Boutique, Black Church Villa şi Casa Iacob sau poţi închiria unul dintre numeroasele apartamente disponibile în tot oraşul.

Nu trebuie să ratezi nici deosebitele cetăţi medievale din apropierea Braşovului. Probabil cea mai frumoasă dintre ele se află în Râşnov, la care poţi ajunge printr-un drum superb prin pădure. Aici are loc în perioada verii şi Rockstadt Extreme Fest, cel mai mare festival de muzică rock şi metal din România. Lângă Braşov se află şi Canionul 7 Scări, un defileu săpat în calcar ce găzduieşte 7 cascade, unicul de acest fel din Europa.

Din păcate acum trebuie să coborâm scările şi să lăsăm Braşovul în urmă. Gata cu răcoarea şi aerul de munte, pentru că ne îndreptăm spre mare cu destinaţia Costineşti. Cunoscută şi sub numele de „Staţiunea Tineretului”, Costineştiul a reprezentat pentru o lungă perioadă de timp centrul de distracţie al generaţiei tinere. Deşi a pierdut treptat în ultimii ani acest titlu, el rămâne un loc căutat de turişti, datorită atmosferei inedite şi a preţurilor accesibile.

Aici e locul ideal să vii cu prietenii şi să prinzi răsăritul pe plajă. După plimbările lungi din oraşele Transilvaniei, nu rămâne decât să te aşezi pe şezlong şi să te lupţi cu valurile mării. Ai grijă însă să nu ajungi aici prea obosit, deoarece somnul nu va fi o prioritate în aceste zile. El va fi înlocuit cu dansul în Mega Discoteca Tineretului, Club Ring şi White Horse.

Datorită numărului mare de turişti, ofertele de cazare în Costineşti sunt bogate. Fie că preferi să stai la cort, fie că eşti mulţumit doar într-o pensiune elegantă, aici poţi găsi locul de cazare care ţi se potriveşte. Ştim că bugetul tău începe acum să fie limitat, aşa că îţi recomandăm o şedere la Paradisul Colorat, unde ai parte de servicii de calitate la preţuri rezonabile.

Ȋn scurt timp ajungem la Vama Veche, păşind aproape într-o altă lume, unde mireasma boemă se simte fad în aer. După o plimbare pe faleză şi o clătită la Papa Bun, pregăteşte-te pentru ultimele zile de distracţie. Vama este cel mai bun loc pentru a încheia o vacanţă minunată în România, spre care putem privi nostalgic în următorii ani.

Ȋn doar câteva rânduri v-am plimbat prin toată România, cu toate că vacanţa este gândită pentru o perioadă între 10 şi 14 zile. Poate părea mult, dar este un timp pe care îl meriţi din plin. Acum vrem să auzim de la tine. Eşti de acord cu planul nostru de excursie? Ai alte propuneri sau un alt traseu pe care vrei să îl împărtăşeşti?

Cover - Sursă foto: shutterstock.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *