1. Chemarea monstrului – Patrick Ness
Conor este un băiețel de 8 ani care are în fiecare seară același vis. Un vis tulburător pe care nu și-l poate explica și care îi provoacă o stare permanentă de teamă. În ciuda evenimentelor inevitabile care se petrec în jurul băiețelului, atât el cât și cititorul sunt angrenați într-o situație în care sunt forțați să conștientizeze cele întâmplate. Lucrarea lui Patrick Ness este răvășitoare și reușește prin intermediul unui produs ficțional, un monstru, să contureze efemeritatea și veșnicia.
2. Madame Bovary – Gustave Flaubert
De foarte multe ori ne spunem că depindem de un anumit element pentru a fi cu adevărat fericiți. Madame Bovary și-a stabilit și ea această barieră, problema a apărut atunci când a realizat că avea tot ceea ce își imagina că o va face fericită. Un roman despre obiective mărețe și standarde intangibile, această operă ne încurajează să apreciem ceea ce avem și să descoperim ceea ce ne face cu adevărat fericiți.
3. Pe aripile vântului – Margaret Mitchell
Cel mai îndrăgit roman de dragoste din toate timpurile și o capodoperă în ceea ce privește ficțiunea istorică. Margaret Mitchell construiește un personaj puternic, curajos și o persoană pentru care propriile valori și opinii sunt deosebit de importante. Scarlett O’Hara este un adevărat simbol, iar evoluția sa este una foarte semnificativă.
4. Crimă și pedeapsă – Feodor Dostoievski
Contrar tuturor așteptărilor, această carte ne învață despre integritate și principii. Dostoievski prezintă natura umană așa cum este ea, defectuoasă. Personajul său, tânărul Raskolnikov, este cuprins de remușcări și prins permanent într-un conflict interior. Romanul ne amintește astfel că criticii noștri cei mai aspri suntem noi înșine.
5. Micul prinț – Antoine de Saint-Exupéry
Orice vârstă este potrivită pentru a citi această carte, dar de fiecare dată mesajul e diferit. O lucrare excepțională care emoționează, educă și impresionează de fiecare dată. Sunt puține cărțile pe care le putem citi de mai multe ori fără să ne plictisim, dar metaforele acesteia își schimbă semnificația în funcție de cititor, așa că de fiecare dată ne oferă o experiență nouă.
6. Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert
De câte ori nu ne-am dorit să ne putem desprinde, să putem lăsa totul în urmă și să plecăm în aventura vieții noastre. Personajul principal, Liz, un alter-ego al autoarei, avea totul: o casă, un soț iubitor, un loc de muncă stabil, dar realizează că toate acestea nu o făceau fericită. Divorțează, lasă totul în urmă și pleacă să se descopere pe ea însăși. Astfel, acest roman ne învață să avem curajul să ne acordăm timpul de care avem nevoie.
7. Hoțul de cărți – Markus Zusak
În 1939, în Germania, Liesel este înfiată de o altă familie, întrucât mamei ei, care era asociată cu extremiștii de stânga, îi era imposibil să aibă grijă de ea și de fratele ei. Fetița este aspru judecată de femeia la care ajunge în grijă, de copiii de pe stradă și de colegii de clasă. Nu știe să citească, dar fură prima ei carte imediat după moartea fratelui ei mai mic. O poveste sfâșietoare, din perspectiva unui narator sumbru, Moartea, Hoțul de cărți prezintă inocența, toleranța, frica și iubirea, din perspectiva unui copil marcat de evenimentele tragice care se întâmplă în jurul său.
8. Cele 13 motive – Jay Asher
Clay Jensen este un tânăr timid, care primește într-o dimineață o cutie de pantofi în care se află șapte casete. Hannah Baker, fata de care era îndrăgostit, se sinucise, iar casetele relatau cele 13 motive care o împinseră să recurgă la acest gest. Un roman care relatează experiențele nefericite care se întâmplă în jurul nostru și de care nici nu avem habar, lucrarea lui Jay Asher atrage atenția asupra consecințelor spuselor și faptelor noastre.
9. Alchimistul – Paulo Coelho
Extraordinarul roman al lui Paulo Coelho a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Povestea păstorului andaluz, Santiago, care își părăsește casa din Spania și se aventurează în Africa de Nord, ne insuflă ideea că “singura noastră obligație este aceea de a ne realiza destinul”.
10. Nerve – Jeanne Ryan
Nerve este un joc cu provocări anonime. Vee, protagonista cărții este atrasă de intensitatea jocului și ceea ce părea inițial o activitate amuzantă se dovedește a fi ceva periculos. Întrebarea este cât de departe va merge atât ea, cât și utilizatorii protejați de anonimat. Această carte atrage atenția asupra lipsei de responsabilitate și a vitezei cu care lucrurile pot degenera. Lucrarea lui Jeanne Ryan este un real semnal de alarmă și o lectură menită să schimbe opinia celor tineri.