Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
bun comunicator
bun comunicator

10 metode prin care să devii un comunicator mai bun

Abilitățile de comunicare sunt esențiale la orice loc de muncă, la școală și cu siguranță ne pot face viața mai ușoară în societate. Din nefericire apar și probleme pe parcursul acestui proces. Nu suntem înțeleși pe deplin, suntem surprinși și lăsați fără cuvinte” sau  avem rețineri atunci când trebuie să vorbim în public. Dar nu trebuie să ne facem griji, întrucât putem învăța să devenim comunicatori mai buni. Astfel, am alcătuit o listă cu metode pe care le poți pune imediat în aplicare:

1. Ascultă mai mult

Primul pas pentru o comunicare mai bună este ascultarea. Aici discutăm despre ascultarea activă, cea în care te concentrezi asupra spuselor emițătorului. Vei observa treptat că dacă le dai celorlalți posibilitatea de a-și expune ideea, fără să te pierzi în propriile gânduri sau să te cufunzi în crearea unui răspuns inteligent, vei progresa în ceea ce privește comunicarea.

2. Pune întrebări

Ți se livrează un bagaj” foarte mare de informație, iar la final nu ești sigur de unde să începi? Nu trebuie să te temi să pui întrebări. Vei părea interesat de ceea ce faci și bine intenționat. Niciun profesionist nu începe să lucreze fără să înțeleagă pe deplin ce i se cere.

3. Fii onest

Honesty is the best policy!” Pare de la sine înțeles că nu trebuie să ascundem aspecte dacă dorim să avem o comunicare eficientă. Este o metodă excelentă de spargere a barierelor și de a câștiga încredere, așa că data viitoare când te simți nesigur pe ceva anume, ai nevoie de ajutor sau ți se cere o opinie, nu uita că actul de comunicare se bazează pe adevăr.

4. Acceptă feedback-ul

Ne expunem punctul de vedere și așteptăm un răspuns, dar atunci când îl primim nu pare a fi acela pe care ni-l doream. Un aspect foarte important este acceptarea criticii constructive. O atitudine defensivă nu te va ajuta. Cea mai bună soluție este să discuți cu persoana de la care ai primit feedback-ul și să găsiți împreună metode de îmbunătățire.

5. Gestionează situațiile stresante

Există numeroase situații în care nu ne simțim confortabil, suntem înconjurați de o atmosferă tensionată și stresul pare să ne acapareze. Nu e nimic greșit în a încerca să destindem atmosfera. Poartă-te degajat, începe o conversație despre vreme sau bea un pahar cu apă. Ideea principală este aceea ca atunci când este momentul decisiv să ne putem administra emoțiile și să ne prezentăm opiniile cu încredere și profesionalism.

6. Empatizează

De foarte multe ori oamenii își exprimă emoțiile în cele mai neobișnuite circumstanțe și suntem prinși într-un moment în care nu știm cum să reacționăm. O soluție simplă și eficientă este aceea de a asculta și de a empatiza într-o oarecare măsură cu cel de lângă tine. Astfel, persoana respectivă va avea încredere în persoana ta, iar tu vei dezvolta o atitudine mai tolerantă.

7. Fii conștient de limbajul trupului și de mimică

„Cine nu știe să zâmbească, să nu își deschidă afacere!” Limbajul trupului și mimica sunt elemente deosebit de importante în comunicare. Inconștient putem transmite un anumit mesaj, așa că este de o importanță majoră să fim conștienți de impactul pe care îl are comunicarea indirectă.

8. Exersează-ți abilitățile în scris

În cazul în care simți că nu stăpânești mesajul pe care vrei să îl comunici, o idee excelentă este aceea de a-l exersa în scris. Poți începe prin a întocmi un plan de idei sau o schemă care să conțină cuvintele cheie, iar mai apoi poți scrie întreg discursul în cazul în care ideile nu vin de la sine.

9. Pregătește discursul din timp

În foarte multe situații avem posibilitatea de a ne pregăti înainte așa că este ideal să te informezi, să îți construiești o schemă pe care să o urmărești în expunerea ideilor tale. Dacă ai posibilitatea, fă tot ce îți stă în putință să nu fii prins niciodată nepregătit.

10. Învață să comunici asertiv

Asertivitatea este abilitatea de a-ți comunica nevoile, emoțiile, opiniile și convingerile fără a încălca drepturile celorlalți. Este de asemenea o modalitate de a comunica cu ceilalți ajutându-te mai apoi să ai mai multă încredere în tine. Sună fantastic? Partea cea mai bună e că se poate învăța. Această metodă garantează desfășurarea unei comunicări bazate pe respect reciproc, departe de agresivitate sau de permisivitate excesivă.

Cover - Sursă foto: shutterstock.com
Adela Cazan

Adela Cazan

„Chiar și cel mai mic om poate schimba cursul viitorului.” – J.R.R Tolkien

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *