logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Anca Lucia Stancu – despre mediere și beneficiile acesteia

Anca Lucia Stancu Mediere

Profesia de mediator este cea mai tânără profesie liberală de la noi din țară. Mediatorii sunt cunoscuți în mediul profesiilor juridice, cu toate că medierea este, de fapt, despre gestionarea conflictelor și despre comunicare. Până în acest moment, mediatorii sunt prea puțin cunoscuți tocmai de cei care au cea mai mare nevoie de aceste servicii- oamenii de afaceri. Cei care sunt implicați în dispute și conflicte nu știu că au dreptul să beneficieze de avantajele medierii. Pentru a afla dacă situația lor se pretează la mediere, românii pot apela la mediatori pentru o ședință de informare cu privire la mediere și avantajele acesteia. Ședința de informare este gratuită încă de când a fost introdusă în legea micii reforme în justiție, adică din 2010, și așa este și în prezent.

Pentru a afla mai multe despre mediere, procesul prin care trec părțile pentru a ajunge la o înțelegere în afara instanței și despre beneficiile apelării la un mediator, am discutat cu Anca Lucia Stancu – Manager MediereNet.

Ce este medierea? Care ar putea fi avantajele și dezavantajele acesteia?

Medierea este procedura de rezolvare a conflictelor care pune puterea și responsabilitatea soluției în mâinile celor care au trăit experiența conflictului pe care doresc să îl finalizeze. Medierea este o negociere asistată, în care mediatorul este neutru și echidistant față de părți. Asta înseamnă că mediatorul nu are nici un interes în conflictul adus în mediere și că nu reprezintă interesele nici uneia dintre părți. Tocmai această neutralitate și imparțialitate îi permite mediatorului să fie de ajutor oamenilor implicați într-o dispută sau un conflict.

Avantajele medierii pornesc de la ocazia pe care o oferă celor aflați în conflict de a comunica deschis, direct și merg până la soluția personalizată aleasă de părți pentru situația lor.

Pentru a încheia cu succes  medierea este necesar ca părțile să-și asume responsabilitatea situației în care se găsesc, a soluției pe care o agreează precum și responsabilitatea de a o pune în practică. Pentru că, așa cum știm,  mai degrabă punem în practică un acord care reflectă dorințele noastre, decât o soluție care ne este impusă și în care nu ne regăsim interesele.

În ce condiții poate apela o persoană implicată într-un conflict la mediere?

La mediere se poate apela încă de la primele semne ale conflictului, pentru că atunci încă mai există comunicare între părți. Pe măsură ce intensitatea conflictului crește, se renunță din ce în ce mai mult la comunicare. Ca să nu mai vorbim de calitatea acestei comunicări. Revenind la întrebarea dumneavoastră, la un mediator se poate apela în acel moment în care vrem să rezolvăm conflictul în care ne găsim. Nu are relevanță dacă există sau nu un dosar în instanță.

Apelarea la un mediator nu înseamnă că nu mai poți merge în instanță dacă nu ajungi la un acord, așa cum nici dacă ai un proces pe rol nu înseamnă să scoți definitiv din discuție variantă medierii.

Când se vorbește despre mediere se aduc în discuție avantajele financiare și cele legate de timp pe care procedura le conferă părților. Cât timp și bani ar economisi cei implicați într-un litigiu dacă ar alege calea medierii în loc de cea a instanței?

Am să fac o comparație între cele două proceduri pentru a exemplifica avantajele despre care m-ați întrebat. Timpul alocat rezolvării prin mediere a unui conflict este decis de părți. Programarea ședințelor de mediere se face în funcție de programul și dorința părților, iar întâlnirea începe la ora programată. În mediere ai tu, ca parte, controlul asupra timpului în care ajungi la soluție. În instanță se primesc termene la care părțile trebuie să fie prezente, iar aceste termene fluctuează de la câteva săptămâni la câteva luni. Pe holurile instanțelor se așteaptă ore până îți este strigată cauza.  Momentul în care se poate termina un proces este dificil de estimat.

Din punct de vedere financiar consider că e potrivit să pornim de la onorariul mediatorului care este plătit de toate părțile implicate în mediere în mod egal, sau așa cum decid părțile. Pentru un proces în instanță fiecare parte își plătește onorariul propriului avocat. Apoi taxa de timbru. Taxa de timbru pentru încuviințarea unui acord de mediere este de 20 lei. Doar în situația în care acordul de mediere cuprinde un partaj se mai plătește o taxa suplimentară de timbru, calculată la valoarea partajului, care reprezintă doar 50% din valoarea taxei care ar fi de plată  când nu intervine un acord de mediere. Valoare bunurilor partajabile este stabilită de părți. Astfel se economisește onorariul evaluatorului și 50% din taxele de timbru.

Confidențialitatea procedurii medierii permite firmelor păstrarea bunului renume câștigat în piață, care are o valoare greu de exprimat în timp și bani.

Timpul nu îl poți cumpăra cu bani. Timpul îl poți cumpăra cu mediere.

Ce valoare are un acord de mediere?

Acordul de mediere are valoarea unui act sub semnătură privată. În funcție de dorința sau nevoia părților acest acord poate fi autentificat de notar sau poate fi încuviințat de instanță care, în baza acordului, dă o sentință de expedient. Legea permite depunerea spre încuviințare a unui acord de mediere în cazul în care nu există un proces pe rolul instanței.

Este medierea o procedură prejudiciară sau o procedură extrajudiciară?

Mediatorul este specialist în managementul conflictelor și în comunicare. Profesia de mediator este de sine stătătoare, benefică pentru soluționarea conflictelor, dar nu este o profesie juridică. În mediere nu se judecă. Medierea se adresează conflictului de interese și nu conflictului de drepturi pe care legea ne permite să le negociem. Dacă este să ne raportăm la activitatea instanțelor, putem spune că medierea este o procedură extrajudiciară pentru că are loc în afara acestora. Este în afara instanței dar nu este în afara legii. În funcție de momentul în care se apelează la mediere putem spune că este prejudiciară dacă intervine înainte de declanșarea procesului, dar se poate utiliza medierea și după începerea procesului și chiar în faza executării silite.

Care sunt cauzele civile unde medierea a avut foarte mult succes?

mediere

Sursă foto: © Gajus | Dreamstime.com

Medierea a avut, și are succes, în litigiile între profesioniști și în cazurile din dreptul familiei (partaj, plan parental). Dar sunt multe alte situații în care medierea este singura soluție pentru că în mediere nu este nevoie nici de martori și nici de dovezi. Confidențialitate este de multe ori cel mai puternic atu pentru care se apelează la mediere.

Ce fel de conflicte ajung în cel mai mare număr la mediator?

Sunt foarte diversificate tipurile de conflicte care ajung la mediator. Plaja acoperită este de la neînțelegeri între membri familiei, relații comerciale, recuperare de creanțe și până la malpraxis, relații de muncă și acționariate.

Cum poți deveni mediator?

Pentru a deveni mediator este nevoie să îndeplinești cumulativ trei condiții: să ai studii superioare (în orice domeniu), să ai minim trei ani vechime în muncă și să parcurgi un curs de formare inițială ca mediator. La finalul cursului se susține un examen. Cu diploma obținută după absolvirea cursului și trecerea examenului, împreună cu alte acte cerute de Legea 192/2006 se depune dosarul pentru autorizare la Consiliul de Mediere. În urma acestor demersuri și achitarea taxei de autorizare devii mediator autorizat și îți poți deschide biroul de mediator.

Ce calități trebuie să aibă un bun mediator?

Consider că medierea este o profesie de vocație. În primul rând, ca mediator, este important să iubești oamenii. Să înțelegi și să accepți că părțile care vin la tine trec prin momente mai puțin plăcute ale vieții lor. Este nevoie să fii o persoană echilibrată, care să muncească cu ea pentru a-i putea ajuta pe oamenii care ți-au acordat încrederea lor și care și-au  pus speranța că alegând medierea își vor rezolva cauzele conflictului și nu doar efectele lui. Fiecare dintre noi are dreptul să-și trăiască frumos viața și să nu rămână captiv într-o situație care nu îi place și nu îi face bine.

Unde poate fi consultata lista cu mediatorii autorizați  dintr-o localitate anume?

Există un Tablou al mediatorilor autorizați pe site-ul Consiliului de Mediere, dar filtrul este pe județ nu pe localitate. În acest moment în județul Cluj sunt 284 de mediatori autorizați cu drept de exercitare a profesiei.

Care credeți că este viitorul medierii în România?

Vreau să vorbesc despre mediere la prezent. Azi, mâine, peste un an, peste zece ani. Pentru că ceea ce  se întâmplă în prezentul de azi al medierii va influența prezentul medierii de mâine.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *