Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Anne-Marie Chelariu – despre Vlogging-ul ca meserie, succese profesionale și Imnul Vloggerilor

Anne-Marie este una dintre cele mai haioase persoane pe care le cunosc, nu personal, dar virtual da. O urmăresc de mult timp pe canalul ei de Youtube, unde postează în fiecare marți un clip nou despre un subiect care i se pare că merită dezbătut și împărțit și cu alții. Iar pentru că nu postează clipuri doar când își amintește ea, de multe ori are și extra-uri, ceea ce face se numește vlogging. Chiar dacă nu este un domeniu nou în țara noastră, în afară este un job adevărat, Anne-Marie se află printre acei vloggeri care vor să promoveze această formă de manifestare artistică spre un public cât mai larg. Recomand să o urmăriți și pe Facebook, și pe blogul ei personal. Este una dintre cele mai bune exemple că dacă vrei, poți reuși, chiar și într-un domeniu unde există mulți hateri și o concurență mare.

Bună. Ești Anne-Marie, iar în următoarele 3 minute te rog să te prezinți 🙂

Bună, Reka! Sunt Anne-Marie, moldoveancă veseloasă din Piatra Neamt, născută-n Iași, crescută-n Bucovina, școala și liceu la Piatra Neamț, facultate, master și câteva agency jobs la București (N.R. SNSPA – Comunicare și Relații Publice și, apoi, master de Publicitate), acum locuiesc în Alba Iulia 🙂

De unde a venit ideea acestei introduceri? Așa ți-ai început primul video sau a apărut pe parcurs?

A apărut pe parcurs pentru că tot primeam sfaturi: fă clipuri scurte, fă clipuri mai scurte! Și-am zis că dacă anunț în intro c-o să dureze trei minute, o să mă și țin de treaba asta. Well, that went… well.

Povestește-ne despre primul video și cât de mult te-au influențat feedbackul dat pe el ca să continui?

selfie cu flori

Nu cred că mi-a păsat prea mult de feedback. Aveam noroc de un pic de notorietate în online datorită blogului, evenimentelor la care am participat, contactelor și internshipurilor în domeniu, așa că a fost primită OK inițiativa mea de a mă filma. Pe termen lung, în următorul an, cum creșteam greu, mai aveam momente în care mă urcam pe pereți, dar niciodată nu mi-a dat prin cap să mă las, să renunț.

Primul video conștient a fost abia în 2013, în ianuarie. Mă mai filmasem înainte în biblioteca din apartamentul bucureștean și pe balcon la mama acasă, la Piatra Neamț, neștiind că ceea ce fac eu se numește vlogging.

Uitându-te la parcursul tău, de la primul până la ultimul video, spune-mi cum vezi această dezvoltare? Care sunt milestonurile pe care le-ai avut și cum te-ai promovat?

Eu nu prea am avut milestones. Am avut răbdare și constanță și am perseverat, indiferent de numărul de dislikes, cel mic de views, înjurături și descurajări. La un moment dat m-a descoperit Selly și a pomenit de mine într-un vlog, mi-au venit vreo 500 de abonați de la el (unii au rămas încă de atunci fideli). Apoi am întrebat-o pe Bie (Tequila) dacă nu ar vrea să colaborăm (ne aflam în București cu ocazia uneia dintre sesiunile de pregătire a Imnului Vloggerilor) și a acceptat cu deschidere și bucurie. Mi-au venit 1.000 de abonați și de la ea. BOOM-ul a fost colaborarea cu Moga, pe care am propus-o anul trecut și pe care am apăsat PLAY luna trecută. Aveam 16.464 de abonați înainte de lansare. Acum știe mult mai multă lume de Vlog-ul de Marți.

Cine sunt cei care te inspiră? Dar cei care te ajută ca să îți continui pasiunea?

Bartos cu ochelarii mei

Mă ajută Marțienii mei enorm. Mă ajută toți oamenii care îmi scriu. În primul an m-a ajutat doar iubitul, moral, iar tehnic un blogger cunoscut de la noi, care a văzut potențial. Mă inspiră vloggerii străini care muncesc enorm, mă inspiră pentru subiecte orice mi se întâmplă, ce la o discuție pe care o prind în autogară la un gest pe care-l face cineva cât stăm la coadă la pâine.

Este greu să te întreții în primii ani dintr-o pasiune cum este vloggingul sau bloggingul. Ce părere ai despre plata mică pe o muncă destul de mare în această industrie?

Nu pot decât să sper la mai bine. A început să se mai miște câte-o rotiță, dar insuficient cât să te poți susține financiar doar din asta. Banii din ad-urile de youtube nu ajung nici măcar de factura la Internet, iar proiectele speciale se mișcă greu, atât din punctul de vedere al consumatorului de vloguri (urmăritorii nu prea înțeleg că noi vrem să facem un job din asta și e normal să ne îndreptăm și spre proiecte monetizabile, pe care le muncim poate de două sau trei ori mai mult, ca să nu deranjăm audiența), cât și din perspectiva brandului care ar plăti pentru un astfel de proiect. Primii doi ani de zile am făcut vlogging cu foarte, foarte puține resurse și aproape „pe banii părinților”.

Ce fel de aparatură folosești pentru producție și post producție? Care au fost investițiile pe care le-ai făcut?

Am investit într-o cameră video (filmez cu un Canon Powershot s110) pe care am văzut-o la vloggerii străini pe care îi urmăresc, editez în Sony Vegas PRO 11 pentru că nu am un Mac, am investit într-un Toshiba Satellite cu un procesor bun și lucrez mai mult cu lumină naturală. Îți mai trebuie un smartphone bun cu conexiune la net, pentru mobilitate. E o investiție inițială de peste 1.500 de euro și am adunat pe parcursul a doi ani toate tool-urile astea.

Probabil cea mai mare realizare din cariera ta de vlogger a fost Imnul Vlogerilor, lansat anul acesta. Povestește-ne un pic despre el?

Și faptul că am vorbit la PR Forum, la București. M-a validat cumva și asta 🙂

Am scris o postare pe blog în care ziceam că mi-ar plăcea să facem o colaborare între mai mulți vloggeri români. Apăruseră multe proiecte comune în UK și US, urmăresc mulți youtuberi din afară. Unii făceau piese rap, alții tot felul de clipuri și cântece și m-am gândit că ar fi o ocazie faină să ne adunăm, să ne cunoaștem și să facem ceva pentru audiența noastră. Am scris apoi un mail la Google și le-am povestit ideea. Le-a plăcut, am început să iau legătura cu vloggerii pe care îi știam eu cât de cât, de la noi (nu vorbisem cu nimeni până atunci, nu aveam prieteni în YT Ro) și, încet, încet, am pus pe picioare proiectul.

Unde te vezi peste 5 ani? 🙂

Cu un Vlog-ul de Marți mai mare, mai bine realizat și câteva proiecte mișto la activ, care implică ajutat oameni și călătorit.

Care este sfatul tău pentru cei aflați la început de drum?

Citește în continuare alte interviuri publicate de echipa bunadimineata.ro !

Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *