Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] BookSharing.ro – platforma online unde schimbul de cărți se face la un alt nivel

booksharing

Cărțile nu au fost dintotdeauna metoda mea preferată de relaxare. La un moment dat în viață, am crezut că orice poate fi mai important decât cuvintele citite într-o carte. Probabil acest sentiment mi-a fost alimentat și de obligația de a citit romane grele și lungi pentru orele de română. Însă, undeva prin clasa a 10-a mi-am schimbat părerea și am început să descopăr adevăratele beneficii ale cărților. De atunci începând, am devorat zeci de cărți, iar biblioteca mi s-a mărit pe zi ce trecea.

De multe ori, cumpărăm cărți deoarece vrem să le avem pentru noi și pentru că vrem să clădim o colecție care să reflecte gusturile și personalitatea noastră. Timpul, însă, ne arată că nu mărimea rafturilor contează, ci calitatea și numărul cuvintelor citite. Și atunci ce facem cu acele cărți care ar prinde bine și pentru altcineva? Le putem dona sau putem face schimb cu alta.

Idea schimbului de cărți este destul de dezvoltată printre bookworms, mai ales pe platformele online și în grupurile de social media. Iar Booksharing.ro este una dintre cele mai noi metode de a face schimb de cărți în mediul online, însă vine cu câteva puncte forte și atuuri pentru utilizatori.

Care au fost cele mai căutate și citite cărți ale anului 2015?

Platforma are abia 3 luni de la lansare și e greu să văd un trend. Cifrele sunt mult prea mici pentru a putea trage concluzii, probabil peste un an voi putea răspunde la întrebări de genul asta 🙂

Însă, vă pot spune care au fost cele mai schimbate cărți și cei mai populari autori pe platforma noastră.

Cele mai schimbate cărți:

Octopussy-Cristina Boncea // Fata din tren-Paula Hawkins // Abisex-Sorin Delaskela // Cum descifrezi visele-Pamela Ball // În altă viață-Marc Levy // Oamenii lui Hitler-Ferran Gallego // Cum să-ți întărești încrederea în tine-Marie Haddou // Luna Noua-Stephenie Meyer // Grey-E. L. James.

Cei mai populari autori:

Cristina Boncea // Dan Brown // Paulo Coelho // Alice Munro // E. L. James // Paula Hawkins // Mircea Eliade Marc Levy // John Green // Alan H. Cohen // Rachel Renee Russell // Sorin Delaskela // Pamela Ball // Marie Haddou // Jackie Collins // Anita Shreve // Kate Morton // Dan Lungu // Scott Westerfeld // Cecelia Ahern // Ferran Gallego // Radu Gavan // Ally Condie // Haruki Murakami.

De ce BookSharing?

În primul rând, pentru că îmi place să citesc 🙂

Am observat că după ce termin o carte aceasta rămâne în bibliotecă nefolosită și strânge praf. Am preferat să ofer cartea și altora să se bucure de ea. Având în vedere că nu sunt singurul în situația asta, m-am gândit la o soluție de a rezolva această problemă pentru mai mulți și, în același timp, de a crea un avantaj celor care vor da cărți. Și ce alt avantaj mai bun decât alte cărți pe care nu le-au citit încă?

A contribuit la nașterea proiectului și faptul că sunt programator web cu “vechime” și căutam de mult o idee la care să lucrez pe cont propriu în timpul liber 🙂

Cum funcționează platforma de schimb de cărți?

Poate e puțin mai complicat decât schimbul clasic, dar se poate rezuma în câteva cuvinte:

  1. Adaugi cărțile pe care vrei să le dai
  2. Primești cereri pentru cărțile tale de la ceilalți membri
  3. Trimiți cărți și primești puncte
  4. Ceri cărți de la alții folosind punctele tale

Ideea e că atunci când dai o carte cuiva să poți obține, la rândul tău o altă carte la schimb. Folosim puncte pentru a da posibilitatea utilizatorilor de a solicita orice altă carte disponibilă pe site, nu neapărat una de la cel care primește cartea inițială.

Cum a fost primit proiectul de către publicul român? Câte cărți au fost schimbate până în momentul de față?

Neașteptat de bine, având în vedere că nu am investit aproape nimic în promovarea lui. Am avut totuși surpriza da a fi pomenit pe câteva bloguri și chiar contactat și felicitat personal pentru idee 🙂

Până acum s-au schimbat peste 160 de cărți. Media e de 8 cărți pe zi, dar sper să crească destul de repede.

Prin ce se diferențiază BookSharing de alte grupuri și pagini de Facebook care promovează același tip de schimb de cărți?

booksharing

Avantajul față de schimbul clasic, 1 la 1, disponibil deja pe alte platforme, este că nu trebuie să găsești pe cineva care să vrea cărțile tale și, în același timp, să aibă ceva ce îți dorești tu. Făcând schimb în cadrul comunității BookSharing.ro, ai mult mai multe cărți de unde alege și fiecare va găsi pe site cărți care să-i placă.

De ce ar trebui românii sa citească mai mult? Care sunt beneficiile cititului?

Cred că este un mod foarte plăcut de a te relaxa și în același timp de a te dezvolta pe plan personal. Eu citesc cu plăcere de mic, fiind sigurul mod de a “evada” disponibil în urmă cu 20-25 de ani 🙂

În plus, cum tuturor ne place să mergem la cinema, de multe ori cărțile sunt mult mai reușite decât filmele de succes realizate avându-le ca sursă de inspirație și merită să cunoști povestea completă atunci când ai ocazia să vezi un film care te impresionează.

Care sunt cele mai așteptate cărți ale anului 2016?

Nu știu ce așteptări au alții, dar eu abia aștept să citesc următoarea carte din seria “Cântec de gheață și foc” de George R.R. Martin 🙂

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *