logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Cristian Gog – despre Nepoți de Crăciun și evenimentele dedicate bunicilor singuratici

Săptămâna trecută am stat de vorbă cu Cristian Gog despre asociația Magic People și oamenii care fac tot posibilul ca vârstnicii și copiii defavorizați să aibă parte de bucurii pe tot parcursul anului. Astăzi, vă propun să citiți un al doilea interviu cu mentalistul român despre proiectul Nepoți de Crăciun și diferitele evenimente organizate pentru bunici.

În primul rând, trebuie să vă felicit pentru inițiativă, pentru că de multe ori persoanele în vârstă sunt uitate și nu este nimeni care să le aline suferințele și să le asigure o bărtânețe fericită. Cum a pornit proiectul?

Totul a pornit de la bunica mea care acum nu mai este printre noi. Bucuria cu care mă primea de fiecare dată, privirea ei caldă și vorbele de duh erau un adevărat medicament pentru mine. O vedeam întinerind de fiecare dată când era înconjurată de cei dragi, iar imaginea asta mi s-a întipărit foarte tare în minte. Asta era tot ceea ce își dorea. De aici a pornit acest proiect, din dorința de a le oferi astfel de momente bunicilor singuri și în același timp pentru a-mi lua medicamentul sufletesc, ca să zic așa. Și pentru că sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare a familiei, fiecare din noi înconjurând-se de cei dragi, am ales această perioadă pentru a porni proiectul tocmai pentru a-i ajuta pe bunicii singuri să între în atmosfera caldă a sărbătorilor de iarnă.

Pe pagina de Facebook este scris că Nepoți de Crăciun este o stare de spirit. Ce înseamnă asta pentru voi, echipa proiectului?

nepoti de craciun

Da, această este deviza proiectului nostru și prin ea vrem să transmitem mesajul că acest proiect nu este unul de sezon, care se desfășoară doar în perioada sărbătorilor de Crăciun. Este un proiect care se desfășoară în tot cursul anului și cu fiecare acțiune din acest proiect încercăm să aducem bucurie bunicilor noștri, să le oferim momente frumoase în care sunt înconjurați de noi, nepoții lor.

Cine sunt acești bunici? Care este povestea lor?

Prin acest proiect ne-am adresat bunicilor clujeni în vârstă, cu o situație materială mai dificilă, care frecventează centrele de zi pentru vârstnici din Cluj-Napoca. Aceștia își petrec o mare parte a zilei la centru, unde sunt printre prieteni: povestesc, joacă table sau șah, sunt ajutați când au nevoie. La centre sunt înscriși câteva sute de pensionari, unii dintre ei cu o situație materială decentă, dar campania vizează pensionarii care nu-și permit să sărbătorească, iar noi ne-am propus că în perioada sărbătorilor de iarnă să aducem și pe fețele lor zâmbetul unui bunic de Crăciun!

Câți bunici au beneficiat de sprijinul vostru în cadrul evenimentului Nepoți de Crăciun de anul trecut?

Cu multă bucurie vă spun începând cu prima ediție a proiectului am reușit să depășim obiectivul legat de numărul de bunici la care să ajungem. Anul trecut, a fost a 5-a ediție și ne-am propus să ajungem la un număr de 1600 de pachete, pentru a ajunge la toți bunicii din centrele de zi. La finalul campaniei am ajuns la un număr total de 1623 de pachete, și cu multă mulțumire sufleteasc vă spun că am ajuns la toți bunicii de la centrele de zi din Cluj și în plus am reușit să ducem și pe Valea Arieșului la centrul educațional Sfântă Varvara și căminul de vârstnici din Baia de Aries și la două mânăstiri din zonă (Mănăstirea din Lupșa, Mănăstirea din Muncel).

Cum a fost primită inițiativa de către clujeni? S-au implicat activ încă de la prima ediție?

BuniciFericiti003

Pot să zic că acest proiect a fost foarte bine primit de cei care au înțeles încă de la început scopul și mesajul campaniei noastre. Pe această cale țin să îi mulțumesc lui Adi Hadean pentru că el a fost printre primii care a îmbrățișat această idee și cu ajutorul lui am reușit să concretizăm prima ediție (El a făcut de mâncare, iar eu am făcut magie celor care ne-au donat primele pachete cu alimente pentru bunicuți).

Evenimentul este organizat doar în Cluj Napoca. Există planuri de extindere și la nivel național?

Da, deși vom face acest lucru cu pași mici, dar siguri. Proiectul este unul destul de greu de implementat de aceea ne-am propus ca începând de anul viitor să ajungem și în alte orașe și abia apoi peste câțiva ani buni să ne extindem la nivel național.

Știu că aceast proiect nu se desfășoară doar de Crăciun. De curând ați fost la picnic de 1 mai împreună cu 50 de bunici. Cum a fost?

Picnic_1Mai022

Am mers cu 50 de bunicuți în Parcul Central pentru cea de-a doua ediție „Picnic cu bunicutii”. Chiar dacă la început ne-am speriat deoarece prognoză meteo anunța vreme urâtă, în dimineață zilei de 1 mai când ne-am întâlnit cu bunicii, soarele era pe cer și ne-am dat seama că va fi o ieșire reușită. Am mers în parc, ne-am pus pe păturici și am savurat împreună mâncarea gătită de Teodora Rogobete, sălățele, supele și limonadă de la Salad Box și ne-am bucurat cu toții de atmosferă minunată de care avem parte întotdeauna când ieșim cu bunicuții. Bucuria lor e molipsitoare și ne face să vrem să le oferim cât mai multe astfel de momente pe care să le petrecem împreună.

Ce fel de evenimente organizați pentru bunicii din Centrele de zi?

Pe lângă proiectul deja binecunoscut „Nepoti de Craciun”care a ajuns anul trecut la a 5-a ediție, am reușit să organizăm și alte evenimente cu care să îi bucurăm pe bunicuții noștri: „Cat mai multe primaveri”, „Picnic cu bunicutii”, „Ziua varstnicului”, „Aducem zâmbetul pe buzele bunicilor”, „Colindul bunicilor”, „Iubirea nu are varsta”.   Unul din proiectele cu care ne mândrim este „Zambet de copil” în care copiii de la Centrul Comunitar Everychild au participat la un program de activități împreună cu vârstnicii de la Centrul de zi pentru vârstnici numărul 1 din Cluj. I-am implicat pe bunicuții noștri chiar și în scanarea cărților de la bibliotecă județeană „Octavian Goga” Cluj. Mai multe detalii referitoare la proiectele noastre găsiți în raportul nostru de activitate.

Care sunt evenimentele viitoare pe care le aveți plănuite pentru bunici?

iubirea nu are varsta

În principiu ne dorim să continuăm toate proiectele începute până acum și în același timp să le ducem la un alt nivel. Anul acesta ne propunem să ajungem la bunicuți și la copii și mai des, și să le punem în valoare talentele. Astfel dorim să îi implicăm pe bunicuți cu diferite activități la festivalurile clujene și să organizăm câteva spectacole unde bunicuții vor fi artiștii. Fie că e vorba de teatru, dans, muzică, lucru manual sau jocuri, vom organiza pentru ei evenimente unde societatea va putea să le aprecieze muncă. În fiecare luna ne dorim să organizăm un eveniment pentru că toți cei de la centre își doresc să dea ceva înapoi comunității. Vor să fie puși în valoare și ne bucurăm că putem să îi ajutăm. Sunt mândru să vă mărturisesc că o mare parte din obiectivele de pe anul acesta au fost îndeplinite și pentru asta vreau să le mulțumesc celor din echipă mea, voluntarilor și tuturor celor care fac posibilă realizarea acestora.

Cum se pot implica cei care vor să devină Nepoți pentru buncii din Cluj?

Foarte simplu, cei interesați ne pot trimite un mail pe adresa: asociatia at magicpeople.ro și cu siguranță vom găsi câte ceva de făcut pentru fiecare.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *