logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Interviu Radu Bazavan: cu şi despre filmul Usturoi

Am aflat despre filmul Usturoi de pe reţelele de socializare, unde a fost intens promovat de bloggerii români şi de către diferite publicaţii online. Deşi am vrut să fiu printre primii care văd filmul, am lipsit de la premierea din cadrul festivalului Tiff. Însă, atunci când am aflat că va fi o a doua proiectare în cadrul Comedy Cluj, am fugit să îmi iau bilet încă din primele zile după anunţ. Şi nu mi-a părut rău deloc. Cinematograful Florin Piersic a fost plin de oameni dornici să vadă una dintre cele mai bune filme româneşti ale anului, de altfel fiind sold out cu două zile înainte de rulare. Iar dorinţa de a afla mai multe despre acest proiect îndrăzneţ, m-a făcut să iau legătura cu cel care a avut idea şi cel care a scris scenariul haios, bloggerul clujean Radu Băzăvan, cunoscut în România şi sub numele de Groparu.

De unde a pornit ideea filmului? Sau mai bine zis care a fost momentul în care te-ai hotărât să faci un film independent?

Împreună cu prietenul meu Lucian Alexandrescu, plecat în America în 1996, ne gândeam de mai mulţi ani (de vreo 7, de când tehnologia a început să fie mai accesibilă) să facem un film frumos, pe gustul nostru, original, diferit de orice s-a mai făcut până acum. Iniţial am zis să facem un scurt metraj, dar apoi am zis că este păcat să nu încercăm ceva mai serios. Practic, am suflecat mânecile în toamna 2011.

Care e scopul filmului? Este ceva ce vrei să transmiți prin acest film?

„Cele mai mari adevăruri se zic în glumă” – sigur, nu am putut pierde ocazia de a strecura şi un mesaj militant în filmul nostru, şi anume că avem o ţară frumoasă, cu oameni minunaţi, că aici în Transilvania mai multe etnii convieţuiesc de sute de ani fără probleme şi, mai ales, că dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat, atunci trebuie să-ţi urmezi drumul neabătut şi se vor întâmpla lucruri minunate!

Cum e să scrii un scenariu de film? Cât de mult s-a respectat ceea ce ai scris tu?

Să scrii un scenariu de film este, practic, ca şi cum ţi-ai mai desena un organ: trebuie să îndeplinească anumite criterii estetice, anumite criterii de de coeziune şi coerenţă, trebuie să fie funcţional – dar şi să-l laşi, de la un moment dat încolo, să-şi trăiască singur viaţa.

Ai lucrat cu actori de teatru sau independenți, dar și cu actori la început de drum. Cum ai reușit să îi aduci pe toți la același nivel?

filmul usturoi

Am reuşit să punem cap la cap o echipă câştigătoare: Sebastian Topan, Darius Stoica, Elena Ivanca, Ileana Negru, Jon Selesi, Nicu Varga , Tibi Covaci Senior, Daniela Stoica, Mircea Groza, Istvan Robert Kanalas, Alina Dragoş, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Mishu Călian, Vlad Cucu. Practic, am încercat să facem filmul cât mai natural, iar în acest sens cheia era ca fiecare să vorbească ca acasă, în dulcele grai ardelenesc.

A fost vreun moment în care ai vrut să lași baltă totul și să pleci acasă de la filmări?

Voci interioare auzi tot timpul…. dar cred că depinde foarte mult ce voci vrei cu adevărat să asculţi. Eu am ales să ascult de vocile care îmi spuneau să nu mă las bătut, şi mă bucur că şi Lucian şi întreaga echipă a făcut la fel. A fost greu, dar extraordinar de frumos!

Care au fost cele mai amuzante faze de la filmări?

Au fost foarte multe… aş aminti berbecul nostru nărăvaş, Pepe, proprietatea lui Ghiţă Tamba de la Moigrad. Ştiu că celor doi eroi ai noştri, Sebi şi Darius, nu le prea era totuna să se urce în Dacie cu bestia în spate. În cele din urmă, am reuşit să dovedim scena şi să iasă una din cele mai reuşite din tot filmul.

Trebuie să recunosc că scena cu berbecul Pepe a fost una dintre cele mai comice. Până la urmă cum ați reușit să urcați berbecul în Dacie?

berbecul pepe

Pepe este un berbec dresat de mic, care îşi iubeşte stăpânul şi se comportă ca un căţel. Acuma chiar să-l facem să se rostogolească sau să aducă băţul nu am reuşit, dar cât să producem un super efect comic în film… a ieşit 100%!

Filmul Usturoi a fost un adevărat succes în toate localitățile unde a fost proiectat. V-ați așteptat la un asemenea succes?

Nici în cele mai îndrăzneţe visuri! Dincolo de succesul de casă, cred că adevărata reuşită a filmului este faptul că oamenii ies de la proiecţie cu zâmbetul pe buze. Răsplată mai mare nu cred că există.

Crezi că succesul a fost influențat și de faptul că tu ești unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri români?

Cred că ne-a oferit o expunere fără precedent… dar dacă Usturoi era un film care nu merita promovat, nu ar mai fi venit atâta lume la film, indiferent cine aş fi fost eu. Vestea circulă repede.

Filmul Usturoi este exemplul perfect pentru cei care cred că un film se poate face doar dacă ai buget de sute de mii de euro. Cum e să faci un film independent și de succes cu buget mic?

Extrem, extrem de greu. Bătălia încă nu este gata, deci este încă devreme să tragem linie!

Pe când să ne așteptăm la Usturoi 2 sau alt film?

Nu ştiu, sincer, eu mi-aş dori la anul, dar cred că mai realist ar fi peste 2 ani. Dacă voi mai avea fire de albit în barbă…

Dacă ai văzut filmul Usturoi, spune-ne părerea ta mai jos!

Citește în continuare alte interviuri publicate de echipa bunadimineata.ro !

 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *