Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Radu Pruteanu – despre dragostea pentru animale transformată în business

radu pruteanu family vet 24

Cei care avem animale de companie, știm cât este de important să avem un loc de încredere unde să le putem lăsa atunci când plecăm în concediu sau când lipsim de acasă o perioadă de timp mai îndelungată.

Așa a luat ființă Family Vet 24, pensiune pentru animale cu orar non-stop, cât și în regim de grădiniță sau day-care. Asistența de specialitate este oferită în permanență de Dr. Radu Pruteanu, care este și medic veterinar. Pasiunea pentru animalele de companie l-a determinat să îmbine utilul cu plăcutul și să-și dedice cea mai mare parte din timpul lui îngrijind aceste necuvântătoare atât de dragi nouă.

Am stat de vorbă cu Radu și am aflat cât de mult înseamnă ca micii oaspeți să se simtă ca și acasă atunci când sunt duși la o pensiune pentru animale. La fel ca noi oamenii, și ei au nevoie de un mediu în care să se simtă liberi, să socializeze cu celelalte animale și să se simtă ca într-o adevărată familie.

Știm că ai o pasiune foarte mare pentru animale, de unde a pornit aceasta și cum ai transformat-o într-o idee de business?

Pasiunea pentru animale, în special cele de companie, se dezvoltă în general în copilărie și nici la mine nu a fost altfel. Bunicii au avut întotdeauna un cățel în curte iar eu aveam vreo 5-6 ani când tatăl meu a adus în apartamentul nostru o cățelușă pe care cineva o părăsise în curtea blocului în care locuiam. Avea câteva săptămâni era zgribulită și înfometată și… de aici a pornit totul.

Mai târziu am devenit medic veterinar transformând dragostea pentru animale  în carieră.

Ideea cu pensiunea a venit natural, observând că tot mai mulți posesori de caței sau pisici au dificultăți în a găsi un loc în care prietenii lor necuvântători să fie îngrijiți atunci când ei sunt plecați de acasă.

De asemenea sunt destui posesori de animale de companie care pleacă dimineața la serviciu și revin undeva spre seară iar în toată această perioadă, animalul lor de companie stă singur într-un apartament. Noi le oferim spațiu de joacă în regim de „grădiniță”.

Ce dificultăți ai întâmpinat de-a lungul dezvoltării afacerii?

Începuturile sunt grele întotdeauna, mai ales când oferi servicii pentru o anumită categorie de clienți. Am început investiția inițială cu emoțiile inerente unei astfel de aventuri și la un moment dat ne gândeam că ar fi bine dacă măcar ne-am recupera banii cheltuiți.

Ne-am pus la punct un plan minimal de marketing, cu publicitate pe rețelele de socializare și fluturași de promovare și spre surprinderea noastră, clienții au început să vină chiar foarte curând.

Cât de cunoscut este acest segment al cazării pentru animale la noi în țară?

Trebuie spus de la bun început că un mic procent din deținătorii de animale de companie sunt dispuși să cheltuie o anumită suma, fie ea și pe deplin rezonabilă, chiar mică până la urmă, pentru a își „caza” favoriții la o astfel de pensiune. Părinții, rudele, prietenii, uneori vecinii suplinesc de cele mai multe ori lipsa de acasă.

Trebuie să mai treacă o vreme până când cu toții ne vom ridica la un nivel de bunăstare și de educație în așa fel încât să înțelegem că a deține un animal de companie incumbă și obligația de a îl face fericit.

Probabil acesta este și motivul pentru care nu m-am îmbogățit din afacere…

Care sunt principalele motive pentru care o persoană apelează la o pensiune pentru animale?

În principal este vorba, așa cum am spus, de conștientizarea faptului că un cățel, o pisică, sau un alt „companion” ne încălzește sufletul prin prezența sa dar în același timp el este, la rândul lui, un suflet care are nevoie de prietenul său uman.

Odată înțeles acest lucru nu mai urmează decât ca prietenului necuvântător să primescă, pe lângă hrană și apă, și căldura recunoștinței pentru dragostea necondiționată pe care o oferă.

Majoritatea animalelor de companie sunt ființe sociabile și sunt cu siguranță triste atunci când rămân singure acasă.

Iar dacă nu sunt încă socializate asta este și mai rău pentru că nimic nu poate fi mai plăcut pentru un posesor decât să își vadă prietenul jucându-se fericit.

Ce trebuie să știe o persoană înainte de a-și aduce animalul de companie la pensiune?

Condițiile pentru a primi un animal de companie în pensiune sunt minimale dar absolut obligatorii: să fie vaccinat și deparazitat intern și extern la zi, să aibă asupra sa carnetul de sănătate.

De asemenea deținătorul trebuie să fie de acord cu condițiile interne ale pensiunii care țin de faptul fundamental că noi, deși avem cuști,  ne dorim ca oaspeții noștri să petreacă un timp cât mai scurt acolo și să se simtă excelent unul în compania celuilalt. Pentru noi socializarea oaspeților este țelul principal. Iar pentru asta trebuie respectate anumite reguli care țin de conviețuirea în comun și de joacă în spațiile deschise.

Care sunt principale servicii de care animalele beneficiază la Family Vet 24?

pisica la pensiunea family vet 24

Sursa foto: Pensiunea Family Vet 24

Începem cu cele de bază: cazarea în regim de pensiune, una sau mai multe nopți, sau găzduirea în regim de grădiniță, atunci când oaspetele nu petrece la noi decât ziua, de obicei când deținătorul este la serviciu.

Supravegherea este permanentă, inclusiv video, îngrijirea de specialitate de asemenea. Sunt medic veterinar și iau imediat legătura cu medicul curant în situații deosebite.

Socializarea este specialitatea Family Vet 24. Ne dorim ca toți oaspeții noștri să fie prezenți pe unul din locurile de joacă. Sigur că asta nu e posibil întotdeauna: sunt căței sau pisici care, din diferite motive, manifestă agresivitate. Încercăm să tratăm această tendință atunci când este posibil. Ne bucurăm că atunci când se apropie de pensiune, oaspeții noștri obișnuiți freamătă de bucurie și aleargă spre locurile de joacă. Deținătorii sunt liniștiți că animalul lor de companie a ajuns într-un loc în care este fericit, iar noi suntem fericiți, la rândul nostru, hrănindu-ne din bucuria oaspeților noștri.

Cum ați gestionat situațiile în care la pensiune au fost aduse animale agresive?

Diferit în funcție de caz: de la cele mai „grave” când am cazat câini de talie mare în cuști cu instrucțiunea specifică să „nu deschidem ușa” până la întoarcerea proprietarului și până la cei care nu fuseseră încă socializați și pe care încet, încet, i-am obișnuit să renunțe la agresivitate într-o măsură mai mare sau mai mică.

Încercăm toate metodele de socializare respectând cu sfințenie integritatea tuturor oaspeților. Ei trebuie să plece de la pensiune cel puțin în aceeași stare în care au venit dacă nu mai bine.

Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește dezvoltarea business-ului?

pensiunea family vet 24

Sursa foto: Pensiunea Family Vet 24

Din păcate suntem limitați de spațiul pe care îl avem la dispoziție. Ne-am dori să găsim un teren, undeva departe de „civilizație” pe care cățeii să alerge liberi și fericiți. Un fel de „Rai” al prietenilor noștri necuvântători. Dificultățile legislative sunt însă destul de greu de surmontat: în intravilan este greu de găsit așa ceva iar construcțiile în extravilan impun aprobări și costuri pe care la acest moment nu ni le putem permite.

Dar poate că la un moment dat vom fi în măsură să o facem. Până atunci ne concentrăm pe creșterea calității serviciilor. Adăugăm mereu câte ceva la spațiile de joacă, le delimităm altfel, în funcție de situație, încercăm cu alte cuvinte să îi facem fericiți pe oaspeții noștri. Și asta pentru că noi chiar iubim animalele.

Având în vedere că pensiunea are un orar non-stop, cum reușești să te împarți între viața profesională și cea personală?

Se poate, mă ajută părinții și nu mă pot plânge atâta doar că plec de acasă doar după ce îi văd pe toți cu burticile pline și dormind liniștiți. În plus, telefonul este întotdeauna la mine și niciodată „silențios”.

Povestește-ne o întâmplare cu și despre animale care ți-a rămas la suflet.

Greu de ales una, sunt atâtea animăluțe care sunt speciale, poate întâmplarea tristă cu un cățel, un beagle, client permanent, un cățel super-educat și cu o căldură sufletească deosebită. Un moment de neatenție în fața casei lui, o mașină trecând în goană și… am pierdut un foarte drag prieten de care din când în când ni se face tare dor…

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *