Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Stela Andrei – Fonduri Europene pentru domeniul medical

fonduri europene

Fondurile Europene nerambursabile sunt o oportunitate excelentă pentru investiții în dezvoltarea afacerii și pentru cercetare. Dar pentru a le accesa, companiile trebuie să înțeleagă ce reprezintă aceste sume, cum se pot accesa, cum pot fi folosite și, cel mai important, cum se depun proiectele. Pentru că nu toată lumea cunoaște legislația și cerințele exacte ale unui proiect, specialiștii în domeniulevenim finațărilor europene oferă tot pachetul necesar pentru ca proiectul să fie aprobat și finanțat.

EPMC Consulting este una dintre cele mai dezvoltate firme de  consultanță, scriere și implementare de proiecte finanțate prin fonduri europene. Iar în data de 3 martie 2016, echipa EPMC Consulting invită managerii și proprietarii clinicilor private la o întâlnire unde să descopere liniile de finanțare și oportunitățile destinate domeniului medical.

Pentru a afla mai multe despre fondurile europene destinate domeniul medial, am stat de vorbă cu Stela Andrei, consultant EPMC Consulting, care ne-a oferit informații relevante despre acestea și despre întâlnirea din data de 3 martie.

În ce constau liniile de finanțare europene pentru domeniul medical?

Fondurile europene disponibile pentru perioada 2014-2020 acoperă domenii și tipuri de proiecte extrem de variate pentru mediul privat. Pentru domeniul medical se pot accesa fonduri pentru investiții în echipamente pentru dezvoltarea afacerii în cel mai larg sens. Se pot, de asemenea, finanța și construcții sau modernizări de clădiri în care vor funcționa serviciile oferite cu noile echipamente. Finanțări foarte interesante sunt oferite pentru activități de cercetare dezvoltare (de exemplu: studii clinice).

Care este suma care se poate obține de la Uniunea Europeană pentru acest domeniu? Cât de accesibile sunt aceste sume?

Valoarea finanțărilor nerambursabile disponibile variază  foarte mult în funcție de ideea de proiect, de activitățile și investițiile de care are nevoie fiecare afacere. Pot să vă spun că există variante de finanțare din cele mai diverse, de la finanțări relativ mici, de zeci sau sute de mii de euro până la finanțări de milioane de euro. Finanțările pentru infrastructura de cercetare a întreprinderilor, de exemplu, oferă până la 20 de milioane de euro finanțare nerambursabilă.

În ceea ce privește accesibilitatea finanțărilor, acum se lansează primele competiții de proiecte din fondurile programării 2014-2020. Bugetul disponibil pentru liniile de finanțare cele mai tentante este încă generos. Cu alte cuvinte, sunt bani pentru destul de multe proiecte. Cred că anul 2016 este un an important în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambursabile pentru întreprinderi, pentru că deja au trecut doi ani, din programarea actuală sunt anunțate competiții de proiecte (așa-numitele „apeluri” de proiecte) multe și generoase pentru mediul de afaceri, competiții așteptate  care vor  absorbi, probabil, o mare parte a fondurilor alocate mediului de afaceri în programarea 2014-2020 – cel puțin finanțările consistente și „vânate”. Ministerele care gestionează programele operaționale – mai ales Ministerul Fondurilor Europene – au tot interesul să aloce cât mai multe fonduri în cel mai scurt timp – iar mediul de afaceri fiind cel mai dinamic, este normal ca majoritatea fondurilor destinate mediului de afaceri să se epuizeze relativ repede, iar cei care nu și-au pregătit din timp proiectele vor trebui să aștepte până la programarea următoare! Chiar și în programarea 2007-2013, în care au fost probleme atât de mari cu absorbția, finanțările cele mai interesante pentru mediul de afaceri s-au epuizat repede. Am avut linii de finanțare pentru întreprinderi care s-au epuizat încă din 2010!

Care este procesul prin care se pot obține fonduri nerambursabile pentru domeniul medical?

research-medicina_44918669 - CopySursă foto: © Mikkolem

Aș putea spune – simplu, contactează un consultant să îți scrie un proiect, dar, lăsând gluma la o parte, lucrurile sunt mult mai nuanțate.

În primul rând, domeniul medical prezintă niște avantaje pentru obținerea de finanțări nerambursabile față de alte domenii, în sensul în care se pot identifica oportunități de finanțare mai „specializate” și mai generoase (cum ar fi finanțările pentru cercetare), unde plaja celor care pot depune proiecte este mai restrânsă.

Pe de altă parte, ca potențial „beneficiar” al finanțării nerambursabile, ca să folosesc un termen foarte utilizat, este foarte important să colaborezi bine cu echipa care îți va elabora proiectul,  să analizezi ce finanțare ți se potrivește, să te informezi asupra avantajelor, dar și a condițiilor care sunt asociate acordării de finanțare nerambursabilă, să îți fie clar orizontul de timp pentru obținerea finanțării. Este importantă integrarea oportunității finanțărilor nerambursabile în contextul dezvoltării afacerii, astfel încât proiectul să fie credibil pentru finanțator, dar și sustenabil în timp pentru beneficiar. De asemenea, este foarte important să înțelegem toate aspectele necesare implementării proiectului, obiectivul nu este simpla  „câștigare”  a unei competițiii de proiecte. Aceasta  nu înseamnă nimic dacă proiectul așa cum a fost scris nu este realist și nu se poate pune în practică – nu se poate implementa, cum spunem noi.  Să vă dau un exemplu: unul din criteriile de acordare a punctajelor în competiția de proiecte este, să spunem, creșterea cifrei de afaceri în anii următori finalizării proiectului; proiectul poate să propună o creștere foarte mare a cifrei de afaceri, punctajul este mare și…evident, se câștigă competiția! După 3 ani, să spunem, proiectul este implementat, investițiile făcute, dar cifra de afaceri reală nu poate avea acea creștere prea mare propusă în proiect pentru punctaj, iar beneficiarul trebuie să returneze o parte din sau chiar toată finanțarea nerambursabilă. De aceea, noi oferim servicii integrate, adică oferim servicii beneficiarului de la dezvoltarea ideii de proiect și elaborarea dosarului de finanțare, până la încheierea proiectului și chiar după aceea, astfel încât tot procesul acesta de „accesare” a fondurilor să se întâmple fără nici un fel de incidente. Unul din elementele pe care le subliniez mereu în relația cu clienții este că accesarea de fonduri nu înseamnă doar câștigarea unei competiții de proiecte, acest pas înseamnă de fapt începutul derulării propriu-zise a unui proiect la finalul căruia, după aprobarea ultimei cereri de rambursare, clientul poate spune mulțumit că a accesat atâția euro.

Ce achiziții se pot face cu banii obținuți prin fonduri?

In funcție de ideea de proiect și finanțarea disponibilă, de la achiziția de echipamente pentru desfășurarea activității curente, până la servicii de cercetare – dezvoltare sau formare profesională.

Cu ce diferă față de liniile de finanțare din 2007 – 2013?

Cred că se încearcă o prioritizare mai bună a domeniilor din mediul de afaceri care vor fi susținute prin fonduri nerambursabile, în special domenii considerate cu potențial de dezvoltare și care aduc valoare adăugată în economie. Multe tipuri de servicii medicale se regăsesc între aceste priorități. De asemenea, cred și sper că, după lecțiile programării trecute, autoritățile din ministerele care gestionează în România aceste fonduri – în special Ministerul Fondurilor Europene – sunt orientate spre competiții care să încurajeze calitatea și impactul pe termen lung al investițiilor finanțate.

Vreți să organizați o conferință la Cluj-Napoca, care este scopul întâlnirii organizate de către EPMC Consulting?

stela andrei epmcSursă foto: EPMC.RO

Anul trecut a început – destul de timid, dar a început – deschiderea competițiilor de proiecte pentru fondurile europene în cadrul programării 2014-2020. Ne așteptăm ca 2016 să fie un an de lansare în forță a unui mare număr de competiții de proiecte. Serviciile medicale reprezintă un domeniu în care poate fi atrasă o varietate mare de finanțări – care pot ajunge la sume considerabile. Astfel de finanțări  pot da un impuls extraordinar afacerilor din domeniul medical. Eu am avut clienți pentru care finanțări nerambursabile relativ mici (de 200.000 euro) au reprezentat ocazia pentru investiții care, corelate cu un plan de afaceri bine gândit, au dus la un salt semnificativ al afacerii, ajungînd, din mici afaceri de familie, actori locali importanți pe piață. Dorim ca potențialii noștri clienți să cunoască aceste oportunități și să fie pregătiți pentru oportunitățile ce li se deschid.

Cine sunt participanții care sunt așteptați la eveniment și cărora se adresează acesta?

Sunt reprezentanți ai afacerilor din domeniul medical. Vizăm în principal mediul de afaceri transilvănean, dar nu numai.

Ce informații pot obține participanții la întâlnirea cu experții din echipa EPMC?

medicina_55855191 - CopySursă foto: © Hilchtime

Vor putea vedea ce oportunități de finanțare nerambursabilă vor fi disponibile, în ce condiții pot fi accesate, care sunt pașii de urmat – toate aceste informații fiind filtrate și selectate special pentru domeniul medical.

Care este agenda întâlnirii?

Conferința, care va avea loc în data de 3 Martie 2016 la restaurantul BRICKS (M)eating point, se va desfășura astfel:

18:00 – 18:30 Sosirea si Înregistrarea participanților

18:30 – 18:45 Prezentare EPMC Consulting, portofoliu și experți în accesarea finanțării

18:45 – 19:15 Prezentare oportunități de finanțare servicii medicale

19:15 – 20:00 Sesiune de întrebări și răspunsuri urmată de discuții față în față cu experții EPMC

20:00 – 21 :00 Newtorking

Spune-ne câteva cuvinte despre EPMC Consulting. Care este experiența voastră?

Suntem o echipă de specialiști care oferim la nivel național trei tipuri de servicii: servicii integrate de management de proiect, consultanță de mediu și formare profesională. În domeniul managementului proiectelor cu finanțare europeană, am început cu proiecte de infrastructură de mediu, resurse regenerabile, mari proiecte de impact la nivel local sau național. În timp, ne-am diversificat experiența orientându-ne spre consultanță pentru ceea ce înseamnă proiecte de investiții cu finanțare nerambursabilă și, mai recent, formare profesională. Am elaborat proiecte  în valoarea de sute de mii sau milioane de euro fiecare, finanțate prin diferite programe (POR, POSCCE, POS Mediu, LIFE, in programarea 2007-2013, iar, recent, POC (Programul Operațional Competitivitate, din programarea 2014-2020) – una dintre primele competiții de proiecte din programarea 2014-2020. De asemenea, așa cum spuneam, acordăm consultanță în implementarea proiectelor. La ora actuală acordăm consultanță clienților noștri pentru implementarea unor proiecte care totalizează peste 400.000.000 euro. Asta mai ales pentru că avem în portofoliu proiecte de valori mari, importante. Totuși, dincolo de cifre, cred că experiența EPMC este construită în jurul echipei extrem de bine pregătite și sudate pe care o avem.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!