logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Istoria Rent a car

Agențiile Rent a car închiriază mașini de diferite tipuri celor ce au nevoie fie pentru călătorii, fie pentru că nu dispun de o mașină proprie, pe o perioadă limitată, întinsă de obicei de la câteva ore, până la câteva săptămâni. Se închiriază toate tipurile de mașini, de la mașini mici, la camioane și mașini de transport și de obicei există centre în orașele mari, dar și lângă aeroporturi. Închirierea de mașini pentru a deservi diferite scopuri este un lucru obișnuit în ziua de azi. Atât de obișnuit încât nici nu se pun întrebări legate de cum a pornit acest tip de afacere în trecut. Astăzi vă invit să facem o incursiune în istoria Rent a car.

Deși ai crede că industria Rent a car este o creație recentă, apărută din nevoile lumii moderne, mijloacele de transport au fost închiriate încă din cele mai vechi timpuri. Încă din Roma Antică, se închiriau cai, trăsuri sau căruțe.

Prima dată când o mașină a fost oferită spre închiriere datează din 1904. Anunțul a apărut în ziarul „Minneapolis Journal” în 22 iulie și era scris de un magazine de biciclete care anunța că își închiriază și mașinile din acel moment înainte. Totuși, prima companie fondată cu acest scop datează din 1912 în Germania, sub numele SIXT, operând cu doar 3 mașini. Compania este prezentă și în zilele noastre pe piața Rent a car, având filiale în 105 țări de pe glob și lucrând cu 220,000 de mașini care pot fi închiriate.

În Statele Unite, prima companie de închirieri de mașini a fost creată de Joe Saunders în 1916, având o singură mașină (împrumutată) Ford Model T de închiriat. Un an mai târziu însă, acesta avea 18 mașini pe care le închiria cu 10 cenți per milă.

ford-model-t_7418534

Sursă foto: © Raytags

În 1918, Walter L. Jacobs înființează prima companie concurentă afacerii lui Saunders, în Chicago, având o flotă de 12 mașini Ford Model T. Jacobs închiria mașini entuziaștilor pentru 10 dolari pe zi. Acesta folosea o mașină deschisă care făcea tururi cu pancarte care anunțau închirierea de mașini.

Industria automobilelor s-a extins rapid, astfel că în 1950 majoritatea familiilor aveau deja o mașină personală și închiriau o a doua mașină pentru că una nu era suficientă pentru ambii soți. Tot în anii 50 au fost înființate mai multe companii internaționale de închiriere, precum Europcar sau Enterprise Rent a car.

Industria de închiriere a mașinilor a continuat să evolueze până în zilele noastre, dezvoltându-se constant. În ziua de azi, cea mai comodă metodă de a închiria o mașină este să faci o rezervare pe site-ul companiei dorite, iar apoi semnarea contractului (și plata chiriei) la centrul de ridicare al mașinii. Se speculează că încă nu a fost atins apogeul de dezvoltare al acestei industrii pentru că încă nu a fost întregit potențialul afacerii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *