Search
Generic filters
Exact matches only

Lucruri interesante despre lemn

Știu, la prima vedere lemnul pare ceva banal. Avem contact în fiecare zi cu acest material, sub diverse forme. Tocmai de aceea, probabil că nu ne-am întrebat niciodată dacă există mai multe informații despre lemn, decât cele pe care deja le cunoaștem. Să nu uităm însă că orice lucru din lumea asta ascunde curiozități foarte interesante, pe care le putem descoperi dacă suntem interesați.

  1. Cel mai ușor lemn din lume este cel de Balsa, provenit din arborele Balsa care crește în Mexic și în partea de Vest a Americii de Sud. Lemnul de Balsa este de 4 ori mai ușor decât arborele de plută, deoarece are niște celule uriașe prin care pătrunde aerul foarte ușor.
  2. Arbore des întâlnit în Europa, Asia și America de Nord, stejarul nu produce ghinde decât după vârsta de 50 de ani. Ghinda este fructul de tip achenă al acestui arbore, care înflorește în luna mai a fiecărui an. Un stejar ajuns la maturitate poate produce un număr de 50.000 de ghinde.
  3. Lemnul a fost pentru prima dată folosit în Olanda, pentru producerea celebrilor pantofi de lemn. Olandezii au inventat pantofii de lemn, deoarece aveau nevoie de încălțăminte care să-i protejeze de mediul umed și de terenul imbibat cu apă, de pe suprafața Olandei, atunci când munceau la câmp. Pantofii de lemn sunt încă purtați de unii localnici, în anumite părți ale țării.
  4. Rezistența lemnului poate fi comparată cu cea a oțelului, iar longevitatea sa cu cea a pietrelor.
  5. Piesele de mobilier fabricate din lemn roșu de mahon sunt extrem de valoroase. Doar câteva dintre acestea pot atinge valoarea de 1 milion de euro.
  6. Pădurile acoperă aproximativ o treime din uscatul de pe Terra. Mai exact, suprafața lor este de 38 de milioane de metri pătrați.
  7. Finlanda este țara europeană cu cea mai mare suprafață de păduri, 70% din teritoriul său fiind acoperit cu arbori. În schimb, Marea Britanie este țara cu cea mai mică suprafață de pădure, doar 6% din suprafața sa fiind acoperită de pădure.
  8. Producerea unei singure foi de hârtie A4 necesită între 13-21 de grame de materie lemnoasă, de calitate ridicată, în timp ce o carte are nevoie de circa 5 kilograme.
  9. Cel mai înalt copac din lume este un arbore de Sequoia care se găsește în California. Acesta are o înălțime de circa 111 metri.
  10. Aproximativ 125 de milioane de copaci sunt sacrificați anual, doar pentru producerea de hârtie, în întreaga lume.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *