Construită de voievodul Ștefan cel Mare, Mănăstirea Voroneț mai este denumită și Capela Sixtină a Estului, fiind în prezent un complex monahal de maici, în cartierul Voroneț (fostul sat Voroneț) al orașului Gura Humorului, județul Suceava. Mănăstirea a fost ridicată în 3 luni și 3 săptămâni,în 1488, record deosebit la vremea respectivă, și reprezintă una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.
Încă din anul 2004, Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava, fiind totodată inclusă și în patrimoniul mondial UNESCO. Istoria acestui lăcaș de cult îl menționează atât pe Ștefan cel Mare ca și ctitor, dar și pe părintele Daniil Sihastrul, primul stareț al mănăstirii, considerat a fi unul dintre cei mai mari sfinți cunoscuți de regiunea Moldova. Daniil Sihastrul este înmormântat la Voroneț, într-o capelă de unde maicile iau binecuvântarea pentru slujbele de dimineață, după-amiază și miezul-nopții.
La Mănăstirea Voroneț, viața monahală a continuat din 1488 până în 1785, când Bucovina a fost anexată la Imperiul Habsburgic. A fost reluată abia în 1991, cu o obște de maici conduse de stareța Irina Pântescu.
Din punct de vedere arhitectural,lăcașul de cult are dimensiuni relativ mici, cu plan trilobat și cu o turlă cu boltă moldovenească pe naos. Pridvorul închis pe care îl putem vedea în prezent a fost adăugat abia în 1547 de mitropolitul Grigore Roșca, vărul lui Petru Rareș. Mănăstirea Voroneț este una dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din Moldova care își mai păstrează și astăzi, în mare măsură, forma inițială.
Ștefan cel Mare a dispus în 1496 de realizarea unei mari părți apicturilor interioare pe care le putem observa astăzi. Câteva dintre scenele biblice cele mai frumoase sunt Cina cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea picioarelor ( în altar), Ciclul Patimilor și tabloul voievodului Ștefan cel Mare (în naos).
Pictura exterioară a mănăstirii a fost realizată în timpul domniei lui Petru Rareș, fiind considerată a fi unul dintre cele mai reprezentative exemple ale artei feudale românești. Figurile biblice reprezentate sunt pictate în așa fel încât par a avea viață. De asemenea, culoarea cunoscută drept albastrul de Voroneț este considerată de către specialiști a fi unică în lume