Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Nicolae Paulescu – adevăratul inventator al insulinei

Românii, de-a lungul timpului, au realizat descoperiri remarcabile, care fie au fost însușite de alții, fie au avut o lipsă de fonduri acută. Cazul lui Nicolae Paulescu, românul care a inventat insulina, a mai fost repetat de câteva ori în istorie, cum s-a întâmplat de exemplu, atunci când românca Ștefania Mărăcineanu a descoperit radioactivitatea creată artificial înaintea soților Marie și Pierre Curie.

Nicolae Paulescu s-a născut la data de 8 noiembrie 1869 și a fost un om de știință român, medic, fiziolog, dar și profesor în cadrul Facultății de Medicină din București. În anul 1916, a creat o subtanță apoasă pe care el a numit-o pancreină care a dus la scăderea indicelui glicemic din sânge în cazul câinilor bolnavi de diabet. După aceea a fost nevoit să se înroleze în armată pentru a lupta în Primul Război Mondial, iar după terminarea acestuia, și-a reluat studiile. În 1921 a publicat patru articole pe această temă, iar un an mai târziu descoperirea sa a fost patentată la Ministerul Industriei și Comerțului.

Tot în 1922 canadienii Banting, Macleod, James Collip şi Charles Best publică lucrarea cu care primii doi vor câştiga premiul Nobel (ulterior au împărţit banii împreună cu Collip şi cu Best). Ei au schimbat denumirea pancreinei în insulină. Prima injectare de insulină asupra unui om a avut loc la data de 11 ianuarie 1922

Poate ca și o reparație morală, canadienii măcar au avut bunul simț de a recunoaște meritele savantului român în timpul discursului din timpul ceremoniei de acordare a premiului Nobel.Cei care se ocupă de istoria medicinei, de obicei nu îl menționează deloc pe savantul român.

Rămâne însă întrebarea de ce a ratat însă Nicolae Paulescu premiul Nobel. Câteva ipoteze au fost avansate de-a lungul timpului.

Prima dintre ele a fost că Paulescu a fost un antisemit convins, care a fost membru co-fondator al Ligii Apărării Național-Creștine, al doilea partid din Europa care a adoptat zvastica. De asemenea, a scris și multe texte împotriva evreilor, ceea ce a făcut ca reputația sa să fie și mai cunoscută.

Al doilea motiv pentru care a fost ocolit de premiul Nobel, este de natură financiară. Companiile farmaceutice care ar fi vrut să producă insulina ar fi trebuit să plătească sume importante statului român. În schimb canadienii au cedat brevetul pentru suma derizorie de 1 $ Universității din Toronto, care mai departe a acordat contractul de fabricare și testare a insulinei controversatei companii farmaceutice Eli Lily&co care a avut de-a lungul timpului legături cu famiile Bush sau Rochefeller.

Nicolae Paulescu a încetat din viață la data de 19 iulie 1931, iar în 1990 a fost numit, post-mortem, membru al Academiei Române. Trei ani mai târziu, în 1993, s-a înființat la București, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli metabolice Prof. Dr. N. Paulescu.

Românii trebuie să știi ceea ce au făcut înaintașii lor pentru că aceștia ne fac cunoscuți în lume și devin modele pentru generațiile prezente și viitoare. Paulescu a avut o cotribuție însemnată la dezvoltarea medicinei așa cum este cunoscută astăzi.

În final motto-ul lui Nicolae Paulescu:

“În ce mă priveşte, eu afirm sus şi tare că sunt tot atât de sigur de existenţa sufletului, cât de oricare alt adevăr dovedit de ştiinţa experimentală. Şi nu este vorba aici de o simplă convingere, ci de o credinţă adâncă, dobândită în mod ştiinţific.” (N. Paulescu)

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *