Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Crăciun în familie
Crăciun în familie

Obiceiuri de Crăciun și Revelion pe care le păstrăm și în 2022

Cu ocazia îndrăgitelor sărbători de iarnă, atât de Crăciun, cât și în noaptea dintre ani, românii sunt obișnuiți să respecte anumite datini și tradiții. Chiar dacă lumea în care trăim este una modernă, avem obiceiuri care încă există, păstrate din religia creștină sau una a superstițiilor chiar mai vechi de atât. Ce se mai face, așadar, de Crăciun și de Revelion în 2022?

Tradiții de Crăciun

Crăciunul este una dintre sărbătorile cu cele mai multe „reguli nescrise”. Peste tot în lume există activități care se fac numai în 24 sau 25 decembrie pentru a sărbători acest eveniment. Chiar dacă multe tradiții românești s-au pierdut, au rămas populare multe dintre gesturile simbolice pe care iubim să le facem de Crăciun.

  1. Împodobirea bradului – este o tradiție cu origine biblică, dar care își găsește un loc și în lumea modernă. Acest obicei a evoluat prin înlocuirea bradului natural cu unul artificial sau prin decorațiile care respectă culoarea anului respectiv. Anul acesta, în 2022, se propun deja ornamentele de culoare albastru sau mov.
  2. Colinde – Ajunul Crăciunului nu este complet fără colinde, fie ele cântate de copiii care umblă pentru a vesti nașterea lui Hristos, fie cântate în jurul mesei alături de familie și cei dragi.
  3. Cadouri – a oferi ceva în dar este unul dintre cele mai bine păstrate obiceiuri. Această activitate e reprezentată atât de ceea ce primesc copiii de la Moș Crăciun, cât și de împărtășirea unor cadouri în familie, în grupul de prieteni sau chiar la muncă, prin activitatea de Secret Santa, în care nu e important de la cine primești cadoul, ci ceea ce ți se oferă.
  4. Masa de Crăciun – un alt moment important al Ajunului este adunarea celor dragi în jurul unei mese pline cu bunătăți. În ultimii ani, acest eveniment nu mai este definit de anumite preparate specifice (cum ar fi preparatele din carne de porc), ci se încurajează o diversitate mare de produse, unele mai gustoase și mai experimentale decât altele.

Obiceiuri de Revelion

În timp ce Crăciunul există drept o moștenire religioasă creștină, sărbătoarea Anului Nou este una mai generală, uneori bazată pe superstiții din perioada precreștină, fiind chiar unul dintre evenimentele existente încă din Antichitate. Numeroase tradiții de Revelion sunt respectate și în 2022.

  1. Preparate culinare specifice de Anul Nou – există câteva reguli simbolice: includerea peștelui la masa de Revelion pentru a trece prin noul an ca peștele în apă și evitarea cărnii de pui pentru a nu „scurma” în pământul trecutului. De asemenea, deși nu este un fruct de sezon, strugurele trebuie să fie prezent pe masă.
  2. Superstiții pentru miezul nopții – există unele obiceiuri pe care trebuie să le avem în vedere în momentul trecerii dintre ani. De la purtarea unei haine noi și a unui obiect vestimentar roșu, la umplerea buzunarelor cu bani și până la deschiderea ușilor casei, toate aceste gesturi simbolice sunt încă la modă și sunt menite să promită beneficii în următorul an.
  3. Plugușorul și Sorcova – cei care locuiesc la sat sunt norocoșii care au încă parte de aceste tradiții ale colindătorilor de Anul Nou. În general, copiii sunt cei care treg pragul vecinilor și vestesc venirea noului an, urându-le sănătate și bogăție gazdelor.
  4. Artificiile – am fi tentați să credem că artificiile nu sunt cu adevărat o tradiție, ci o manieră modernă și recentă de a anunța spectaculos trecerea în noul an. De fapt, încă din Antichitate se crede că primele ore ale unui nou an trebuie să fie pline de zgomot, pentru a alunga spiritele rele.

 

Mulți oameni devin nostalgici când își amintesc de vechile obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă, de datinile care s-au pierdut, de amintirile din copilărie pe care le-au avut datorită acelor tradiții specifice. Totuși, sărbătorile păstrează vestigii ale trecutului și suntem liberi să practicăm în continuare tot ceea ce ne face fericiți și ne ajută să sărbătorim mai frumos cele mai importante evenimente ale anului: Crăciunul și Revelionul.

Află care sunt câteva dintre superstițiile de Crăciun!

 

Cover - Sursă foto: freepik.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări