Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Povestea lui Jack O’Lantern, dovleacul de Halloween

În fiecare an, tradiția de Halloween presupune ca oamenii să sculpteze fețe înfricoșătoare în dovleci. Tradiția vine din Irlanda din evul mediu, când Hallow’s Eve era mai încărcat de credințele spirituale ale oamenilor și care sculptau astfel de fețe în napi pentru a îndepărta spiritele rele. Napii au fost înlocuiți cu dovleci după ce imigranții irlandezi au ancorat în America și au descoperit această legumă, care era mai potrivită pentru sculptarea fețelor. Numele pe care aceste legume sculptate l-au căpătat, Jack O’Lantern, vine dintr-o legendă din folclorul irlandez. Aceasta este povestea Zgârcitului Jack.

Legenda Zgârcitului Jack

Legenda spune că Jack era un fierar zgârcit și leneș care l-ar fi păcălit pe Satana de mai multe ori. Prima dată l-a invitat pe acesta să bea un pahar împreună, însă Jack a refuzat să își plătească singur băutura, convingându-l pe Diavol să se transforme într-o monedă de metal ca să plătească și apoi să revină la forma lui inițială. Doar că, odată transformat, Jack s-a hotărât să păstreze moneda, punând-o în buzunar alături de o cruce din metal. Jack l-a eliberat pe Diavol în cele din urmă, cu condiția ca acesta să nu îl deranjeze timp de un an și să nu îi ia sufletul în cazul în care fierarul moare. După ce acel an a trecut, Jack l-a păcălit din nou pe Diavol, făcându-l să urce într-un copac (un măr) și sculptând apoi o cruce în trunchiul copacului. Acesta l-a eliberat din nou pe cel rău după ce i-a promis că nu va veni după Jack timp de 10 ani.

Între timp, Jack a murit, iar Dumnezeu nu a permis ca un asemenea om să intre in Rai, iar Diavolul nu putea să îl primească în Iad, din cauză că îi făcuse promisiunea lui Jack că nu îi va lua sufletul. Totuși, Cel Rău a hotărât să îl pedepsească pe Jack, făcând ca acesta să cutreiere lumea în fiecare noapte, decapitându-l și dându-i doar un cărbune încins pentru a-i lumina calea. Jack a pus cărbunele într-un nap sculptat de săteni și de-atunci își petrece nopțile în neliniște, fiind blocat între Rai și Iad.

Așa și-a căpătat Jack porecla, datorită localnicilor care îl vedeau cutreierând cu capul de dovleac. Aceștia l-au numit Jack O’Lantern (Jack of the Lantern).

Legenda Will O’the Wisp

Dovleacul sculptat și luminat din interior mai este numit câteodată și Will O’the Wisp. Legenda spune că în unele nopți, călătorii puteau vedea lumini plutitoare, venind din depărtare, însă dacă te apropiai de ele, acestea dispăreau. Se spune că acestea obișnuiau să ademenească călătorii de pe drumul lor (unde erau în siguranță) și îi duceau spre moarte. Aceste lumini erau spiritele celor nebotezați sau ale copiilor născuți morți, care nu puteau trece în lumea de dincolo, rămânând blocați în realitatea noastră. O altă versiune a legendei spune că aceste lumini ar fi chiar zâne rele și alte ființe supranaturale.

Legenda din Sleepy Hollow

Legenda din Sleepy Hollow este o poveste ficțională scrisă de autorul american Washington Irving în 1820, bazată pe povestea Călărețului fără cap și a lui Ichabod Crane, căpitan de armată și erudit în Războiul Revoluționar American. Călărețul fără cap a fost un soldat Hessian, decapitat de o ghiulea, într-o „luptă care nu contează” și care călărește în fiecare noapte în căutarea capului său. Povestea include dispariția lui Ichabod Crane, după ce acesta s-a întrecut cu un alt tânăr pentru mâna domnișoarei Katrina Von Tassel. Se spune că Ichabod l-ar fi întâlnit pe călărețul fără cap înainte să dispară, iar povestea lui spune că tot ce a rămas în urmă a fost calul, pălăria lui Ichabod și un dovleac zdrobit.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *