logo

Programe recomandate pentru un PC nou

recomandari_programe_pc_nou

În cazul în care achiziționezi un desktop nou și dorești să începi de la zero instalarea programelor, vei întâmpina situația de a nu putea face o listă a software-urilor pe care le-ai folosit cel mai mult până acum. Cu toate acestea, trebuie să începi de undeva. Cel mai bun punct de pornire sunt programele esențiale, care îți vor oferi platforma necesară spre instalarea altor aplicații.

Exită nenumărate software-uri care își merită locul pe PC-ul tău și altele care se arată a fi folositoare uneori, iar dintre acestea următoarele programe gratuite au devenit necesare oricărui desktop:

 1. Ninite

Ninite este probabil una dintre cele mai importante invenții de la electricitate până în prezent. El îți oferă posibilitatea de a descărca numeroase programe esențiale, instalând singur tool-urile de care ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul Ninite și să bifezi software-urile pe care dorești să le instalezi. În continuare, Ninite va lucra în locul tău și, mai mult decât atât, te va scuti de toate bloatware-urile și ad-urile care însoțesc de cele mai multe ori programele gratuite.

Ninite cuprinde o gamă largă de programe ce pot fi instalate printr-un singur click, unele dintre acestea urmând să fie prezentate și în lista noastră. El este cu siguranță unul dintre cele mai folositoare tool-uri pentru un PC nou.

 1. Google Chrome

Probabil ești familiarizat cu gluma în legătură cu fostul Internet Explorer, actualul Microsoft Edge, anume că singura utilitate a acestuia stă în descărcarea altui browser. Chiar dacă ultima versiune a sa vine cu câteva îmbunătățiri, el nu poate să depășească programe precum Google Chrome sau Mozilla Firefox. Mai mult decât atât, în acest caz intervine un factor al familiarizării cu browserul folosit până în prezent.

Google Chrome își menține viteza de încărcare ridicată, pornind de la un aspect simplu și minimalist, pe care îl poți extinde treptat prin multitudinea de plugin-uri și addon-uri. Cele din urmă te ajută să realizezi și o sincronizare între platforme, astfel încât vei putea cu ușurință să deschizi tab-urile desktop de pe telefonul tău și viceversa.

 1. Avast Free Antivirus

Pentru că ai depășit acum cea mai mare inconveniență a folosirii unui desktop nou, este timpul să alegi un program antivirus. În această categorie, părerile sunt extrem de fragmentate, numeroase software-uri concurând pentru titlul de cel mai bun antivirus gratuit. Din punctul nostru de vedere, există mai multe opțiuni decente, dintre care amintim: Avast Free Antivirus, Bitdefender Antivirus Free, AVG Free Antivirus și Avira Free Antivirus.

Chiar dacă poți să alegi oricare dintre acestea, noi îți recomandăm Avast, datorită performanței sale ridicate, a acurtateței în identificarea diferitelor pericole și, poate cel mai important, a interfeței user-friendly.

 1. Malwarebytes

Dacă ești extrem de preocupat de securitatea desktop-ului tău și vrei să te asiguri că iei toate măsurile necesare pentru protecția acestuia, îți recomandăm Malwarebytes. După cum îi spune și numele, el este un scanner antimalware, eficient în identificarea și eliminarea pericolelor care amenință computerul tău.

Acesta folosește o serie de tehnologii și tehnici inovatoare printre care monitorizarea comportamentului și detectarea anomaliilor, venind astfel în sprijinul antivirusului clasic. Malwarebytes este disponibil și într-o variantă gratuită, dar ea necesită o inițiere manuală a scanărilor.

 1. LastPass

De câte ori ți s-a întâmplat să uiți parola aleasă pentru un anumit site? Având în vedere cerințele tot mai ridicate (majuscule, cifre, simboluri), nu e deloc suprinzător să nu îți amintești cu exactitate parola care corespunde unui cont.

LastPass ușurează managementul parolelor, oferind o excelentă administrare a acestora între platforme. Este o modalitate eficientă de a ține evidența logărilor și a acreditărilor online prin utilizarea unui „seif” de stocare criptată a parolelor. Mai mult, LastPass îți oferă posibilitatea de a genera parole puternice și de a te loga în site-urile tale preferate printr-un singur click.

 1. Dropbox

Conținutul informațional ridicat din prezent se răsfrânge nu doar la nivelul computerului tău, dar și la cel al fiecărui device pe care îl deții. Dropbox vine în ajutorul tău, oferindu-ți posibilitatea de a sincroniza toate fișierele necesare pe diferite platforme printr-un serviciu cloud.

Un cont gratuit pe Dropbox îți asigură doar 2GB de stocare, dar prin recomandări și alte trucuri poți ajunge la 18GB. El oferă o alternativă la clasicul stick USB, ușurând, în același timp, și transferul de fișiere între persoane.

 1. LibreOffice

Există o probabilitate ridicată de a avea nevoie, cel puțin de câteva ori, să lucrezi cu documente, tabele sau prezentări. Microsoft Office rămâne în topul programelor office, dar unii useri justifică tot mai greu prețul ridicat al acestuia, chiar dacă iau în considerare spațiul de stocare cloud de 1TB pus la dispoziție prin OneDrive. La 300 lei/an pentru un singur utilizator, el este într-adevăr destul de crescut.

Din acest motiv, au fost create și numeroase alternative gratuite, care nu au reușit însă până acum să suplinească golul lăsat de Microsoft Office. El este însă ameliorat de LibreOffice, un Office Suite gratuit și puternic, care include alternative la Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access și multe altele. După ce te obișunuiești cu diferențele estetice dintre cele două programe, nu vei avea nicio problemă să folosești LibreOffice.

 1. Skype

Informația reprezintă putere, iar deținerea informației corecte la timpul potrivit este cu atât mai importantă. Recordul pe care Skype îl deține este impresionant, el menținându-se de-a lungul anilor în topul aplicațiilor de comunicare online. Chiar dacă suferă puțin în privința sincronizării între platforme, acesta rămâne cea mai bună alegere pentru desktop.

Skype rămâne popular pentru că oferă posibilitatea efectuării unor apeluri video gratuite și a contactării unor persoane situate într-o parte îndepărtată a lumii. Trebuie doar să te asiguri că ai o conexiune bună la internet, ceea ce nu reprezintă de multe ori o problemă în România.

 1. VLC

Chiar dacă platformele de video-sharing (Youtube) și streaming (Netflix și Twitch) sunt în prezent extrem de populare, vei avea cu siguranță nevoie de un player video. VLC este fără niciun dubiu cea mai bună alegere.

Capabil de a deschide orice format video imaginabil, programul are o interfață user-friendly, extrem de accesibilă și ușor de utilizat. Mai mult decât atât, el folosește puține resurse și astfel nu îngreunează fără motiv PC-ul tău.

 1. Spotify

În trecut, ascultarea muzicii pe un desktop însemna importarea și organizarea sutelor de fișiere MP3. În prezent însă, serviciile de streaming elimină necesitatea cumpărării albumelor în format fizic sau digital. Deși credem cu tărie că aceasta nu trebuie întreruptă, nu putem să nu recomandăm Spotify.

Aplicația îți permite să descoperi noi artiști, să-i asculți înainte de a cumpăra albumele lor, să urmărești stații radio din lume care se axează pe diferite genuri și să creezi playlist-uri multiple. În plus, pe Spotify găsești audiobook-uri, podcast-uri, lecții de limbi străine, discursuri celebre și poezie.

 1. MusicBee

O simplă platformă de streaming nu îți poate acoperi nevoia de muzică. Tocmai de aceea este necesar să ai întotdeauna la îndemână un music player. Pentru cineva care folosește MusicBee încă de la începuturile lansării sale, nu pot decât să mă bucur de creșterea în popularitate a acestuia, accentuată în ultima perioadă.

El are o interfață interactivă, consumă extrem de puțin din resursele desktop-ului și este foarte ușor de folosit – o combinație greu de găsit. Poți să alegi între multiple skin-uri, să schimbi poziția oricărui element în funcție de preferințele tale, să instalezi plugin-uri adiționale sau pur și simplu să te bucuri de optimizarea clasică pe care ți-o oferă.

 1. 7Zip

Chiar dacă Windows poate crea cu ușurință arhive ZIP, de multe ori vei întâlni un format mai puțin cunoscut – cum este mult mai eficientul RAR.

Aici intervine și 7Zip, care te ajută nu doar să creezi și să deschizi arhive cu un alt format, dar îți permite și să le păstrezi în siguranță prin criptarea lor. Astfel, tool-ul este perfect pentru arhivarea eficientă a unui număr ridicat de fișiere și transmiterea lor online în siguranță.

 1. f.lux

Pentru a fi complet sinceri, f.lux merită să fie poziționat în topul listei noastre. Cu toate acestea, pentru că nu se încadrează în conceptul de necesitate pe care cei mai mulți useri îl urmăresc, el va fi situat pe această poziție.

f.lux este o mică aplicație care filtrează lumina desktop-ului și schimbă coloristica monitorului tău în funcție de timpul din zi, protejându-ți astfel ochii. În timpul nopții, tool-ul oferă monitorului tău o tentă portocalie fadă, care îți permite să continui să lucrezi fără un efort suplimentar. După o săptămână de obișnuiță, nu vei dori niciodată să te intorci la vechea lumină orbitoare.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *