Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
review carte
review carte

[REVIEW] Dragoste în vremea holerei – Gabriel García Márquez (1985)

Categorii: Moderni, contemporani

Editura: RAO România

Număr de pagini: 480

Cât timp a trecut de când am citit cartea scriitorului columbian premiată cu Nobel? Un veac de singurătate” (1982) ne-a rămas întipărită în minte și în inimă. Celelalte cărți ale sale sunt oarecum umbrite de faima și succesul acesteia. Intriga creată între cei doi protagoniști, Florentino Ariza, un băiat sărac și Fermina Daza, o tânără dintr-o familie înstărită, redată în „Dragoste în vremea holerei” trebuie însă neapărat împărtășită.

În tinerețe cei doi au trăit o foarte frumoasă poveste de dragoste. Copii fiind, nu au înțeles foarte bine diferențele lumilor în care trăiau. Atunci când Fermina Daza se căsătorește cu un doctor, Florentino este distrus. Simptomele băiatului îndurerat au fost considerate de către doctori drept semne ale holerei, până când mama sa a realizat că febra și lipsa poftei sale de mâncare se datorau, de fapt, unei suferințe din dragoste.

Tânărul Florentino nu a încetat însă să o iubească pe Fermina, așa că decide să o aștepte. Astfel, își îmbunătățește situația financiară și are 622 de relații amoroase, care însă nu îl fac să renunțe la dragostea sa pentru Fermina Daza. Nici nu se putea altfel: mirosul de migdale amare îi amintea de fiecare dată de soarta iubirilor neîmplinite.” După mulți ani, doctorul moare, iar Florentino Ariza hotărăște ca după 50 de ani, 9 luni și 4 zile să își reînnoiască declarația de dragoste. Fermina Daza este impresionată, dar oare îl va accepta după tot acest timp?

Cu o construcție riguroasă a personajelor și o descriere deosebită a Columbiei, Gabriel García Márquez reușește să construiască o poveste de dragoste sfâșietoare și să prezinte suferințele din dragoste cu magnitudinea unei boli adevărate. Cea de-a doua carte a scriitorului diferă de prima atât ca stil, cât și ca prezentare. Romanul se axează mai mult pe evoluția personajelor sale, pe conturarea unor caractere și tipologii, fapt care conduce cu gândul la importanța pe care o acordă autorul unor noi aspecte în cadrul creației sale.

În ciuda tuturor cuvintelor de laudă, romanul a fost aspru criticat în ceea ce privește natura relațiilor dintre personaje. Mulți cititori au considerat romanul, nu unul de dragoste, ci unul despre vicii. Atingând subiecte ca gelozia, obsesia și chiar răzbunarea, este clar că personajul principal se confruntă în permanență cu un conflict intern. Personajul feminin, întâmpină și el reacții negative, atunci când cititorului i se prezintă o tânără arogantă, iar mai apoi o femeie obsedată de a-i purta de grijă atât soțului ei, cât și foarte multor animale de companie.

Apreciată de citiori și critici din toată lumea, romanul „Dragoste în vremea holerei” a fost tradusă în peste 60 de limbi și ecranizată în 2007. Fiind considerată una dintre cele mai frumoase și mai tragice povești de dragoste din literatura universală, este o carte care merită citită de toți cei care se află în căutarea dragostei adevărate sau și-au pierdut încrederea în ea.

Cover - Sursă foto: shutterstock.com
Picture of Adela Cazan

Adela Cazan

„Chiar și cel mai mic om poate schimba cursul viitorului.” – J.R.R Tolkien

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *