Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
caini
caini

[Review] – „Câini”, thrillerul românesc care îți tulbură sufletul

„Câini”, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a intrat în cinematografe de câteva zile. Dacă nu l-ați văzut încă, vă recomand să faceți neapărat acest lucru.

Cel mai așteptat thriller românesc al anului dovedește că filmul autohton este pe drumul cel bun, iar Vlad Ivanov are toate șansele să ajungă în curând cel mai bun actor din România.

Regizorul Bogdan Mirică declara anul acesta la TIFF că filmul lui nu vrea să restituie realitatea satului românesc pentru că dacă ar fi vrut să facă acest lucru ar fi pus termopane și manele. Este o realitate care trebuie luată ca atare. Și așa ar trebui să facem toți cei care mergem la cinema să îl vedem.

Inițial te gândești că ar putea fi un film despre bărbați, dar apoi realizezi că nu este nici despre satul românesc, nici despre bărbați, nici despre afaceri dubioase. Este despre răutatea umană care zace ascunsă adânc în fiecare dintre noi și are nevoie doar de un imbold ca să se declanșeze.

Personajul Samir, interpretat genial de Vlad Ivanov, este cel mai odios dintre toți răii din film. Ucide precum respiră și are replici care te zguduie. Când este întrebat dacă îi este frică de ceva pe lumea asta răspunde: „Mi-e frică de Dumnezeu, dar și lui îi e frică de mine”. Sau când descrie în câteva cuvinte locul în care trăiește: „Așa e la noi la țară…mai o trântă, mai un omor…”

În „Câini” avem de toate: scene dure, umor, o frântură de frumusețe prin apariția personajului feminin Ilinca, o scenă idilică cu familia lui Samir, întuneric, suspans. Este un film care îți tulbură sufletul și îți zbuciumă mintea.

„Câini” a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor — Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. Câini marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre.

În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *