Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
fericire
fericire

Știința din spatele fericirii

Fericirea este o stare naturală care este urmărită de fiecare dintre noi și care are relevanță în toate aspectele vieții noastre. Contrar opiniei publice, fericirea nu este considerată o stare continuă de bine, ci mai degrabă un echilibru constant. Când ești fericit ești mai productiv, mai activ și mai sănătos. Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre fericire.

Există mai mulți factori care influențează fericirea. Aceștia sunt provocați de eliberarea anumitor substanțe în corp.

Când faci activități din care îți iese o recompensă, creierul tău eliberează dopamină. Aceasta este substanța responsabilă pentru starea de bine pe care o ai când îți atingi un scop prestabilit.

Oxitocina este hormonul pe care corpul tău îl produce când formezi legături romantice sau de prietenie. Tot Oxitocina este cea responsabilă și pentru loialitate și încredere.

Endorfinele au proprietăți analgezice și se eliberează prin activități precum efortul fizic sau relațiile sexuale. Pentru a menține nivelul de endorfine este nevoie să faci activități fizice intense în mod regulat.

Sentimentul de liniște din urma activităților relaxante este dat de GABA (acidul gamma-aminobutiric). Acestă substanță este eliberată natural de creier atunci când faci activități precum cititul sau yoga.

Serotonina este responsabilă pentru multe dintre stările de bine însă cea mai cunoscută este încrederea.  Poți crește nivelul de serotonină realizând activități ce construiesc stima de sine. Această substanță este folosită și în medicamente pentru tulburări comportamentale precum depresia, OCD sau stres post traumatic.

Cea mai cunoscută substanță inductoare de fericire este adrenalina. Eliberarea ei trimite o încărcătură energetică corpului. Totodată, adrenalina ridică ritmul cardiac și tensiunea arterială. Excesul de adrenalină se produce în situații dramatice când se intră în contact cu activități neașteptate sau periculoase.

Studiile cercetătoarei Acacia Parks, asistent universitar la Universitatea Hiram din SUA, arată că fericirea ca și concept e o combinație între gradul de mulțumire pe care îl ai față de viața ta și cât de bine te simți de la o zi la alta. Fericirea nu este așadar o dispoziție ce poate fi schimbată într-o secundă, ci o stare generală ce are nevoie de factori constanți.

Drept urmare, este recomandat să faci în mod regulat activități plăcute precum interacțiuni sociale, cititul, exerciții fizice, dar și activități ce ridică nivelul de încredere în sine.

Pozitivitatea în viață, împreună cu echilibrul sunt ceea ce formează în final conceptul de fericire, însă acesta este unul vag și imposibil de definit.

Citește și Sfaturi despre cum obținem energia de dimineață

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *