logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Timișoara – primul oraș luminat eletric din Europa

De-a lungul istoriei, orașele României au înregistrat nenumăratele premiere și dețin mai multe recorduri naționale și internaționale, pe lângă cele ale țării. Unul dintre aceste orașe este și Timișoara.

Premierele acestei aglomerări urbane sunt foarte multe, dar probabil că cea mai importantă dintre ele rămâne faptul că în urmă cu aproape 130 de ani, Timișoara devenea primul oraș de pe continent cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi. Se întâmpla pe  12 noiembrie 1884.

În fiecare an, administrația publică locală sărbătorește, alături de toți locuitorii, această performanță. În 2013, pentru a celebra 129 de ani de la această premieră europeană, a fost instalat în Piața 700 un felinar uriaș. Lampa avea aproape 7 metri și eraluminată de un bec ce avea la rândul lui o jumătate de metru. Acel felinar a marcat momentul istoric și le-a amintit timișorenilor în special și românilor în general de ce Timișoara este unul dintre cele mai îndrăgite și mai frumoase orașe din țară.

Inițiatorul acestui proiect a fost Fundația Academică Culturală, iar reprezentanții săi au declarat următoarele: ”Lampa gigant a costat 30.000 de euro, iar banii provin din diferite sponsorizări. Felinarul a fost donat municipalității timișorene, care în primăvară va decide unde va fi amplasată definitiv lampa”. Cu siguranță și în 2014 se va organiza ceva special pentru a celebra una dintre cele mai importante premiere istorice ale bănățenilor.

Timișoara este cel mai mare oraș din județul Timiș, fiind și reședința acestuia. În 2011 a ieșit pe locul trei ca număr de populație din România, cu 319.279 de locuitori. Orașul este situat în sud-estul Câmpiei Panonice,  în regiunea Banat, fiind cunoscut istoric încă din 1212.

Printre alte premiere ale Timișoarei, mai amintim de Canalul Bega, care a fost primul canal navigabil din România și la care lucrările de amenajare au debutat în 1728. De asemenea, o performanță notabilă în domeniul transportului public a fost și inaugurarea primului tramvai electric din România, în 1899. În plus, Timișoara deține statutul de prim oraș liber din țară, fiind primul care s-a ridicat împotriva comuniștilor și care a aprins flacăra revoluției din 1989, ducând la căderea acestui regim și la dobândirea democrației.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *