Search
Generic filters
Exact matches only

CJX îți urează Bună Dimineața din Plovdiv, Bulgaria

Orașul milenar Plovdiv este o adevărată comoară pentru iubitorii de istorie și situri arheologice. Al doilea cel mai mare oraș din Bulgaria a fost martorul numeroaselor invazii și ocupații străine, însă care au lăsat în urmă o cultură bogată, formată de-a lungul anilor de otomani, romani și traci.

Obiectivele turistice sunt mai degrabă de oridin istoric în Plovdiv, aici găsindu-se peste 200 de situri arheologice. O urmă a tracilor poate fi descoperită la vestigiile orașului trac Eumolpias, ruine ce se găsesc pe dealul Nebet. Romanii au lăsat în urmă un stadion, dar și un amfiteatru, gazda numeroaselor evenimente culturale în prezent. Perioada otomană a însemnat pentru orașul Plovdiv înflorirea din punctul de vedere al arhitecturii bizantine, lucru ce poate fi admirat în clădirile religioase din oraș – Biserica Sființii Constantin și Elena și Biserica Sveti Nedelia.

CJX despre Plovdiv

“Din Kalamata am plecat în Tripoli, unde nu am zăbovit prea mult, ba am plecat mai repede cu o zi decât era prevăzut în plan, pentru că:

” Experienţa de jumătate de zi aici a fost mai mult o glumă, deşi am avut parte de un preview încă din Thessaloniki, când discutam despre traseul nostru, iar cei de acolo ne întrebau uimiţi de ce am decis să venim până aici, râzând cu poftă când au auzit că acest oraş are în plan să candideze pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Deşi am încercat prin diverse contacte să luăm legătura cu municipalitatea din Tripoli, nu am primit niciun răspuns. Am avut chiar sprijin din Thessaloniki, stabilindu-se telefonic că vom fi aşteptaţi la primăria din Tripoli pentru o întâlnire oficială. Azi (13 iulie) când am ajuns, pe langă faptul că nu ştia nimeni nimic despre subiectul “Capitală Culturală Europeană”, în primul birou în care am intrat să întreb cu cine pot lua legatura, o doamnă abia putea lega două cuvinte în engleză, iar colegul ei de ~50 ani juca Pac Man pe calculator. Astfel, am remarcat cum muncesc bugetarii în Grecia…”

Așadar, am ajuns în Plovdiv, am reușit să testăm bucătăria locală, la ora 11 vom  facem un tur al orașului, urmând ca apoi să ne întâlnim cu reprezentanții Plovdiv 2019 cu care vom discuta despre conceptul cu care au câștigat titlul ECOC 2019.

Vineri dimineață vom pleca spre Cluj, încheind astfel ediția din 2015 cjx

———————————————————————————————————————————-
Gabriel Aldea și Ciulea Dan au plecat într-o călătorie inedită prin Europa ca să promoveze orașul Cluj Napoca și canditatura acestuia la tiltul de Capitală Culturală Europeană 2021. Aventurile lor le puteți citi în fiecare zi pe blogul CJX.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *