Search
Generic filters
Exact matches only

Igiena orală de dimineață te ferește de parodontoză

Cu toții am fost învățați de mici copii despre importanța unei igiene orale zilnice. Iar unul dintre cele mai importante momente pentru această activitate este dimineața. Fiecare dintre noi are datoria față de propria persoană și față de cei din jurul său de a se ocupa de acest aspect în fiecare început de zi. Dar un lucru și mai important este faptul că igiena orală zilnică te ferește de boli precum parodontoza.

Ce este parodontoza?

Este vorba despre o afecțiune a gingiei, în stare cronică, de tip inflamator. În cadrul acestei boli sunt afectate țesuturile de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce în final pierderea dinților prin deteriorarea țesutului moale și a osului care îi susține.

Simptomele parodontozei

Există mai multe semne care anunță această afecțiune. Cele mai frecvente sunt următoarele: sângerarea gingivală, mobilitatea dentară, mărirea în volum a gingiilor, mirosul neplăcut (în special dimineața), retracția gingivală, schimbarea în culoare a gingiilor, sensibilitatea dentară sau, în final, pierderea dinților.

Cum luptăm împotriva parodontozei?

Așa cum am menționat mai sus, un prim aspect deosebit de important este legat de igiena orală, atât dimineața cât și în restul zilei. Astfel, poți preveni apariția parodontozei prin periaj zilnic, folosirea aței dentare sau curățări dentare profesionale efectuate la intervale regulate. Mai mult decât atât, nu uita să folosești o periuță de dinți moale pe care trebuie să o înlocuiești cu una nouă cel puțin o dată la trei-patru luni de zile. În ceea ce privește periuța de dinți, una electrică poate ajuta foarte mult la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului.

Dacă deja boala s-a instalat în organismul tău, trebuie să cauți ajutor specializat. În cadrul tratamentului se va urmări încetinirea evoluției bolii și reducerea efectelor acesteia. În faza incipientă a tratamentului (dacă boala nu este foarte avansată) se folosește detartrajul, netezirea radiculară și folosirea de substanțe antibiotice. În faze mai avansate boala se poate vindeca cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Nu uita că unul dintre cele mai importante aspecte pentru sănătatea ta este igiena orală corectă în fiecare dimineață și seară.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *