logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Traian Vuia – inventatorul avionului

Probabil că Traian Vuia a devenit unul dintre cei mai cunoscuți români, atât în țară, cât și în străinătate, datorită faptului că a fost primul om din lume care a reușit să zboare cu un aparat mai greu decât aerul.

Inventatorul român încă de mic a fost fascinat de modul în care zboară un zmeu, dar și de mecanică aplicată și fizică, acestea fiind unele dintre principalele lucrurui care l-au făcut să își dorească să zboare și să creadă în reușita lui.

După ce a absolvit bacalaureatul, Traian Vuia a decis să se înscrie la Facultatea de Politehnică din Budapesta, unde a urmat cursuri timp de un an. Datorită faptului că nu a avut mijloace să întrețină a renunțat la această facultate și s-a înscris la Drept, aici reușind să își finalizeze studiile, pentru că muncea prin diferite birouri de avocatură din regiunea Banatului.

Finalizarea studiilor juridice a continuat cu începerea studiului în domeniul zborului uman, astfel că Vuia a început să construiască primul aparat de zbor, numit de el  aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare a decis să plece la Paris, în 1902, pentru a căuta sponsori pentru ceea ce dorea el să realizeze. Aici a fost întâmpinat de mult scepticism însă nu s-a lăsat doborât și ambiția sa a dat roade în cele din urmă.

El s-a înscris pentru a-și breveta invenția în Franța, în 1903. După aceea eforturile sale s-au îndreptat spre construirea efectivă a aparatului care s-a finalizat la începutul anului 1905. Motorul mașinăriei sale a fost tot o invenție personală pe care a brevetat-o în Marea Britanie.

Primul aparat de zbor construit de el a primit numele de Vuia I și a fost poreclit „Liliacul” datorită formei foarte asemănătoare cu a acestui animal.

Greutatea totală a acestuia era de 250 de kilograme, avea o suprafață de susținere de 14m², și un motor de 20 de CP. A început primele experimente pe teren cu această mașinărie, însă aceasta a fost folosită ca și automobil pentru a se obișnui cu manevrabilitatea aparatului.

Data de 18 martie 1906 consemnează primul zbor al unui om cu un aparat mai greu decât aerul. Traian Vuia a zburat cu aparatul său  în localitatea Montesson, de lângă Paris. După o acelerație pe o distanță de aproximativ 50 de metri, Vuia I s-a înălțat până la o înălțime de aproximativ un metru, și a zburat astfel pe o distanță de 12 metri.

Ziarele vremii i-au celebrat reușita, însă Vuia nu s-a oprit aici și a încercat să își perfecționeze creația astfel că a apărut Vuia I bis sau Vuia II. Printre alte invenții ale sale amintim un generator de aburi sau două elicoptere.

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *