Bucătăria chinezească este una extrem de complexă, fiind compusă din tradițiile a 8 subculturi: Cantoneză, Anhui, Fujian, Hunan, Jiansu, Shangdong, Szechuan și Zhejiang. Fiind atât de complexă este imposibil să recomanzi 10 preparate care sunt cele mai bune din întreaga țară. Poți, în schimb, să încerci câteva din fiecare tradiție culinară, ținând cont de faptul că au la bază elemente comune, precum orezul, tăițeii sau găluștele umplute. Iată care sunt cele 10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în China.
Xiaolongbao
Sursă foto: Ppy2010ha
Xiaolongbao este o gălușcă făcută pe aburi, care are înăuntru o umplutură cu supă. Ca să savurezi aceste găluște fără să te alegi cu arsuri de gradul 3 pe esofag, datorită aburului fierbinte din interior, trebuie să le ciupești pentru a lăsa aburul să iasă, apoi să sorbi cu grijă supa din interior și abia apoi să mănânci gălușca și umplutura rămasă. Umplutura tradițională constă din carne de porc, iar supa este formată din aspic care se lichefiază datorită aburului. Totuși, în zilele noastre pot exista umpluturi personalizate pe gusturile fiecăruia. Sunt preparate în special în zona Shanghai.
Dim sum
Sursă foto: Robyn Mackenzie
Gândite inițial ca gustări în timp ce este servit ceaiul, dim sum sunt găluște care se regăsesc în majoritatea restaurantelor, chiar și în varianta to go. Dim sum sunt de fapt, diverse tipuri de găluște umplute cu carne de porc, vită, legume sau creveți. Aceste găluște sunt numite diferit, în funcție de metoda de preparare și în funcție de conținut. Acestea pot fi gătite pe abur sau prăjite. Obiceiul a început în timpurile vechi, în ceainăriile din sudul Chinei, în zona în care este vorbit dialectul cantonez.
Ceai verde
Sursă foto: Fortyforks
Probabil că știi că poți bea ceai verde oriunde în lume. Totuși, îți recomand să îl savurezi în țara unde acesta a fost descoperit, acum mai bine de 4000 de ani. Se pare că ceaiul a fost descoperit de împăratul din acea perioadă, când o frunză uscată din planta de ceai (Camelia Synensis) a picat în vasul cu apă fierbinte pe care îl avea lângă el. În China, preparatul și servitul ceaiului a devenit un adevărat ritual care merită experimentat.
Rață coaptă de Beijing
Sursă foto: Paul Brighton
Inițial un preparat de la curtea imperială, rața coaptă a fost creată în Beijing, în timpul dinastiei Yuan. Preparatul este exact ceea ce îi spune și numele, o rață care este pregătită și coaptă în cuptor, urmând ca aceasta să fie servită alături de garnituri precum legume, o clătită făcută pe abur și diferite sosuri. Pielea, care a devenit crocantă în urma coacerii, este consumată prima, fiind scufundată în zahăr și sos de usturoi. Preparatul este considerat un fel de mâncare național în China.
Orez Prăjit (Chao Fan)
Sursă foto: Ppy2010ha
Orezul prăjit este gătit în majoritatea țărilor asiatice, însă acesta își are originea în China. Acesta este preparat de cele mai multe ori din orezul rămas (pregătit în rice cooker), legume și bucăți de carne, amestecate la un loc într-o tigaie wok, împreună cu sos de soia și ulei aromat cu diferite condimente. Datorită faptului că este făcut din ingredientele rămase de la alte preparate, orezul prăjit poate fi pregătit în mii de combinații. Trebuie doar să găsești combinația care îți place cel mai mult.
Hot pot
Sursă foto: Lcc54613
În cazul hot pot, este vorba despre metoda prin care anumite ingrediente sunt gătite. Aici, alimentele sunt gătite direct la masă, în centrul căreia există o cratiță cu supă, menținută caldă de foc. Ingredientele alese variază de la o regiune la alta însă acestea includ de cele mai multe ori carne de vită feliată subțire, tăiței, găluşte de ou, ciuperci, fructe de mare sau legume. Această tehnică de a găti mâncarea a originat în timpul dinastiei Jin și era servită inițial într-o cratiță menținută caldă de cărbuni.
Oul de o sută de ani
Sursă foto: Ppy2010ha
În ciuda denumirii și a aparenței cel puțin bizare a acestui preparat, oul nu este în realitate învechit timp de o sută de ani. De fapt, acesta este denumit și oul milenial, oul de o mie de ani sau ou conservat. Ce este de fapt este un ou care a fost pus la conservare în lut, cenușă, coaja boabelor de orez, calcar și sare. Procesul durează între câteva săptămâni și câteva luni. Rezultatul este faptul că, datorită sulfatului de hidrogen și a amoniacului prezent, gălbenușul capătă o consistență cremoasă și o culoare verzuie, iar albușul capătă un aspect gelatinos și un gust ușor sărat. Produsul este considerat o delicatesă în China și poate fi făcut din ou de găină, rață sau prepeliță.
Mooncake (prăjitura lunii)
Sursă foto: Pham Cao Phuong
China are patru festivaluri majore, dintre care unul este numit Festivalul din Mijlocul Toamnei și are loc în luna septembrie. În timpul acestui festival prăjitura lunii este considerată o delicatesă indispensabilă și este oferită, de obicei, prietenilor și partenerilor de afaceri. Această prăjitură conține o crustă subțire din aluat, decorată cu diferite modele. Crusta este umplută cu o pastă dulce din boabe de fasole roșie sau pastă de semințe de lotus.
Supă Wonton cu tăiței
Sursă foto: Chiyacat
Wonton este cuvântul chinezesc care definește găluștele din ou, iar acestea sunt de obicei adăugate în supă alături de tăiței și legume verzi (precum varza kale chinezească). Tradiția de pregătire a acestei supe dictează că tăițeii vor fi fierți pentru exact 10 secunde, după care vor fi îmbăiați în apă rece pentru a nu fi fierți prea tare. Aceștia vor continua să se gătească în farfurie datorită supei, deși cele mai tradiționale restaurante servesc această supă punând găluștele wonton și tăițeii într-o lingură care să despartă tăițeii de supa fierbinte care i-ar fierbe prea tare.
Pui Kung Pao
Sursă foto: Sergii Koval
Acest preparat cu carne de pui este făcut cu alune și legume, alături de boabe de piper Sichuan, acesta fiind locul unde își are originea preparatul. Bucățile de pui sunt pregătite cu o marinadă, iar apoi prăjite într-un wok încins, alături de ardei iute chili și boabe de piper Sichuan. Se adaugă și legumele și alunele sau nucile caju și la final sunt asezonate cu un vin Shaoxing, care să complimenteze sosul în care au fost marinate bucățile de pui.