Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
cuplu-toamna-in-parc_37243068
cuplu-toamna-in-parc_37243068

Zece curiozități interesante despre toamnă

Fascinantă pentru unii, nesuferită pentru alții, toamna fascinează deopotrivă firile artistice și cele realiste. Toamna este acel anotimp care oferă de toate pentru toți: bogăția recoltelor pentru cei practici și realiști, coloritul special, căldura tandră a soarelui și ploile melancolice pentru cei cu înclinații artistice. Nu degeaba toamna a fost sursă de inspirație pentru poeți, pictori, compozitori.

Este anotimpul care fascinează și continuă să ne ofere curiozități interesante:

1. Dacă în emisfera nordică toamna începe în luna septembrie, în emisfera sudică debutul toamnei este marcat în luna martie.

2. De-a lungul Ecuatorului, adică linia orizontală care se află la distanță egală de polii Pământului, nu este niciodată toamnă.

3. În America de Nord, toamna mai este denumită și „fall” („cădere”), nu doar „autumn”. Această denumire a fost inspirată de căderea frunzelor, un fenomen specific toamnei. Englezii folosesc doar denumirea de „autumn”, în timp ce americanii o denumesc mai des „fall”. Înainte de a fi folosiți acești doi termeni, undeva înainte de secolul XVI, toamna se numea „harvest”, adică „recoltă”.

4. Luna de debut a toamnei, septembrie, se mai numește și Răpciune în termini populari. Nu se cunoaște originea acestui cuvânt, dar etimologii și lingviștii presupun că ar fi vorba despre „răpire”.

5. Pentru agricultori, luna septembrie este cea mai importantă din acest anotimp, fiind perioada când se recoltează roadele pământului.

6. O altă curiozitate despre luna septembrie arată că din punct de vedere calendaristic această lună începe în aceeași zi cu luna decembrie.

7. Toamna este „sezonul aurorelor”, deoarece furtunile geomagnetice au loc de două ori mai des decât media din restul lunilor din an.

8. Toamna încep mai multe relații decât în orice alt anotimp. Acest lucru se explică din punct de vedere științific prin creșterea nivelului de testosteron atât la femei cât și la bărbați, fapt care are loc, cel mai probabil, datorită declanșării unor instincte străvechi de împerechere sau datorită scăderii intensității luminii.

9. Dacă luăm în considerare punctul 8, o altă curiozitate despre toamnă este faptul că în această perioadă bărbații consideră femeile mai atrăgătoare decât în celelalte perioade ale anului. Studiile au dovedit acest lucru.

10. Superstițiile spun că dacă prinzi frunze toamna, ai noroc în anul viitor. Așadar, să ne bucurăm de toamnă și să prindem cât mai multe frunze!

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *