Cumpărarea de produse cât mai naturale și mai eco a început să devină un trend din ce în ce mai puternic. Încercăm să cumpărăm versiunea produsului care menționează că este „verde” în locul celui obișnuit. Produsele verzi pot fi un beneficiu atât pentru noi ca și consumatori, cât și pentru companii și societate în general. Iar studiile arată că este în favoarea companiilor să își promoveze produsele scoțând în evidență impactul pozitiv al acestora asupra mediului înconjurător. În acest context, strategia de marketing poate avea succes în procesul de influențare a consumatorului de a achiziționa respectivul produs.
Foto: Researchgate.net
În continuare rămâne întrebarea „Ce este acest produs verde, cu adevărat?” sau „Ce criterii trebuie să îndeplinească un produs sau serviciu pentru a fi considerat verde?” Pentru a putea da un răspuns este nevoie să discutăm despre ciclul de viață a unui produs.
Producția produsului
-
- înainte de a fi fabricat propriu-zis produsul trebuie gândit până la cel mai mic detaliu, așa că a apărut ideea de Green Design care se concentrează asupra îmbunătățirii tuturor proceselor care ar putea afecta mediul înconjurător pe toată durata vieții acestuia.
- Procesul de producție propriu-zis, pentru a fi considerat verde, trebuie să folosească minimul posibil de materii prime, să limiteze consumul de apă și a substanțelor chimice toxice, iar în același timp să reducă emisiile de gaze poluatoare și deșeurile rezultate în urma procesului.
Vânzarea către consumator
-
- Green Logistics – se concentrează asupra ambalajului unui produs și cum acesta este împachetat. De asemenea, aici intră și modalitatea în care produsul este distribuit consumatorului, în magazine sau la domiciliu.
- Green positioning este o tehnică prin care companiile își poziționează/ ilustrează produsul ca fiind verde și implicit devotamentul lor pentru a susține mediul înconjurător
- Green Pricing – studiile arată că înclinăm ca și consumatori să plătim un preț mai mare dacă produsele sunt verzi sau organice. În acest context, producătorul trebuie să scoată foarte bine în evidență de ce produsul lor este superior altora și care este impactul benefic asupra mediului.
Aruncarea la coșul de gunoi
-
- Green Disposal – acesta este procesul care se concentrează asupra „ce se întâmplă cu produsul după ce nu îl mai folosesc?”. Unele companii oferă servicii de returnare a ambalajului pentru a putea fi refolosit; ambalajul poate fi reciclat sau pus împreună cu compostul
Impactul asupra mediului trebuie să fie luat în considerare, în cadrul acestor etape majore ale ciclului de viață a produsului. Astfel încât impactul să fie minim sau zero, numai așa putem considera produsul ca fiind verde. Unele companii încearcă să trișeze făcând numai câteceva îmbunătățiri în cadrul unei singure etape, iar restul rămânând la fel. Acest tip de acțiuni sunt apreciate, dar nu sunt suficiente pentru a considera produsul ca fiind verde.
În general, produsele verzi au două obiective principale:
- să reducă mizeria/ reziduurile, atât din timpul producției cât și la finalul ciclului de viață a acestuia
- să utilizeze energia în cel mai optim mod
De cele mai multe ori, aceste produse sunt fabrica fără a utiliza materiale sau substanțe toxice. Aceste produse sunt acreditate de organizații non-profit sau organizații susținute de guvern, precum Energy Star.
Caracteristicile cheie ale unui produs verde sunt:
- folosirea unui număr minim de resurse pentru fabricare
- fabricarea produselor într-un mediu sanitar, în lipsa produselor chimice toxice
- produsul sau ambalajul în care vine să poată fi re-utilizat, reciclat sau biodegradabil
- prietenos cu natura și eficient
- să lase o amprentă cât mai mică de emisii și/sau plastic
Sunt destul de multe aspecte care trebuie luate în considerare și variabile la care poate nu ne gândim. Un exemplu concret este tote bag-ul din bumbac pe care toți îl avem. Este fabricat din material natural, dar procesul de prelucrare a bumbacului este destul de poluator. Prețul tote bag-urilor este destul de ridicat, undeva în jur de 30 RON. Datorită procesului de fabricare care poluează, un tote bag trebuie folosit de minim 100 de ori pentru a compensa emisiile din procesul de fabricare. În alte cuvinte, un tote bag este echivalentul a 100 de pungi de plastic. A 101 utilizare este sustenabilă și are impact zero asupra mediului înconjurător.
Pentru a vă ușura puțin căutarea acestor produse, Uniunea Europeană a introdus Ecolabel care garantează că produsele sunt sustenabile, eco-friendly și toate aspectele discutate în acest articol sunt îndeplinite. Produsele care sunt marcate cu acest logo au trecut printr-un proces extrem de strict pentru a-l putea folosii. Într-un articol viitor o să discutăm mai în detaliu despre acest aspect.
P.S.: Paiele de metal sunt în aceeași situație ca și tote bag-urile.