logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Principiile de bază ale reciclării

reciclare

Până în acest moment am discutat despre sustenabilitate, ce este un produs verde și greenwashing. Acum că avem o oarecare înțelegere asupra acestor concepte o să trecem la următorul element foarte important în stilul de viață Zero Waste, Reciclarea.

Reciclarea se definește ca acțiunea sau procesul prin care gunoiul este convertit în materiale reutilizabile. Sau pur și simplu, materiale sau obiecte puse deoparte pentru a fi reutilizate. 

De-a lungul anilor, s-au dezvoltat un set de principii care stau la baza reciclării. Astfel, s-a ajuns la „Cei 3R ai reciclării”. Pe parcurs aceștia au devenit 7R, dar sunt derivații de la cei 3R principali.

 

Cei 3 R ai reciclării:

 Reducere

Se referă în mare parte la reducerea cantității de cumpărături pe care le facem. Cred că toată lumea a auzit de  „Nu merge la cumpărături când îți este foame!”. Orice cumperi trebuie să fie gândit și regândit până la cel mai mic detaliu. Astfel, în momentul când ne facem lista de cumpărături ar fi indicat să ne punem niște întrebări. Chiar am nevoie de acest produs? Ambalajul, pot să-l refolosesc sau este biodegradabil? Am deja un alt produs/obiect care ar putea lua locul produsului pe care îl vreau? Unde aș putea găsi cea mai sustenabilă variantă și să fie și pe bugetul meu? Astfel putem alege opțiunea mai sustenabilă. 

O altă metodă de a reduce deseurile este de a refuza. În magazin putem refuza pungile de plastic. Astfel putem folosi sacoșa de bumbac pe care o avem mereu cu noi, în geantă. La restaurant putem refuza paiul de unică folosință și să bem direct din pahar. Când știm că vrem să ne luăm o cafea to go, putem lua cu noi cana termos. Atunci când comandăm mâncare putem refuza tacâmurile de unică folosință, iar dacă se poate, cutia în care vine mâncarea să o reutilizăm.

 

Reutilizare

Aici vorbim în mare parte de obiecte sau ambalaje care în mod normal le-am considera gunoi, dar le poate fi dat o altă întrebuințare. Deoarece în pasul anterior am pus în balanță mai multe aspecte înainte să facem cumpărături, acum avem o întreagă colecție de obiecte care pot fi reutilizate. Cel mai bun exemplu aici este punga cu pungi, pe care toți o avem în casă. Le folosim și refolosim până când se rup. Acest comportament trebuie să îl adoptăm în marea majoritate a aspectelor din viața noastră de zi cu zi. 

În acest punct, aveți o libertate creativă totală. Un plus foarte mare pe care l-am observat este că prin această reutilizare am reușit să fac niște economii. Câteva exemple din ce am făcut eu este că  am păstrat sticlele de plastic la soluția pentru geamuri și altele, iar acum le folosesc să ud florile prin pulverizare sau pentru a le umple cu alt detergent, la vrac. Paharele de la iaurturi le-am pictat, iar astfel au devenit ghivece. Lista poate continua la nesfârșit, mai ales când vorbim de cutiile de înghețată și borcanele de sticlă. Trebuie doar să vă dați frâu liber imaginației și creativității. Poate să devină o activitate de recreere pentru voi, iar dacă este cazul, și pentru cei mici.

 

Reciclare

Reciclarea în sine trebuie să fie ultima noastră resursă. După ce am redus cantitatea de cumpărături. am refuzat variantele nesustenabile și am dat un nou rol obiectelor pe care le avem, o să observăm că punga de gunoi nu mai este așa de plină. Astfel, ajunge la gunoi numai minimul posibil. Să nu vă creați iluzia că nici nu o să mai fie nevoie de coșul de gunoi. Este un drum lung până în acel punct și nu ține numai de noi.

Când zice cineva de reciclare, din start ne gândim la colectarea selectivă: Plastic – Metal; Hârtie – Carton; Sticlă; Biodegradabile și Menajer. Acestea sunt tomberoanele pe care le găsim în diferite puncte prin oraș. Pentru fiecare dintre cele 5 categorii există câte o ghenă și un centre de colectare diferit. Dacă ar fi ca toată lumea să respecte această împărțire, mașinile de colectare nu ar mai fi puse în situația să pună totul la un loc. De exemplu: în momentul în care se identifică că în ghena pentru hârtie există și pungi cu deșeuri menajere atunci acea ghenă este considerată a fi contaminată, iar prin urmare este dusă la groapa de gunoi împreună cu restul deșeurilor menajere. La centrele de colectare trebuie să ajungă numai deșeurile de un singur tip. Astfel, procesul de reciclare depinde foarte mult de comportamentul nostru de consumator de la finalul ciclului de viață a produsului. 

 

 

Foarte important de știut este că nu orice tip de plastic poate fi reciclat, iar fiecare tip de material poate fi reciclat numai de câteva ori. Hârtia poate fi reciclată de maxim 6 ori; plasticul de 4-5 ori; iar sticla și metalele pot fi reciclate nelimitat, dar depinde și de culorile pe care le conțin. Din acest motiv reciclare nu este cea mai bună soluție.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre reciclare și puncte de colectare din țară puteți să aruncați un ochi pe acest site: Harta Reciclarii.

 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *