Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ziua Europei – 9 mai

Pe data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rostit o declarație care a rămas cunoscută în istorie ca „Declarația Schuman”. Textul prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, iar membrii acestei entități urmau să își gestioneze împreună aceste două resurse naturale. Din CECO, după cum mai era cunoscută această organizație, au făcut parte la început numai șase state: Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxembourg, aceasta fiind una dintre primele instituții supranaționale care au stat la baza creării Uniunii Europene.

Contextul istoric a fost favorabil pentru a face această „alianță” economică. Țările occidentale doreau să evite un nou război și de aceea au dorit ca prin aceasta să se asigure că Germania nu va începe din nou să producă armament.

            Câteva citate din această declarație pot fi văzute în rândurile de mai jos:

  • „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.”
  • „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”
  • „Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel…va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”

Robert Schuman este considerat unul dintre membrii fondatori  ai Uniunii Europene însă puțini știu că Jean Monet, un funcționar public francez, a fost mult mai important decât acest om politic, Monet fiind primul care și-a imaginat sistemul care a luat ființă după aceea.

De atunci, pe data de 9 mai se celebrează ziua Europei, care coincide cu evenimente în cele mai multe orașe din Europa.

Tot în această dată pot fi observate diverse celebrări în mai multe locații de pe glob. Printre acestea se numără și o sărbătoare a Scientologiei, numită Aniversarea Cărții Dianetics. practicanții acestei religii comemorează aniversarea lansării unei cărți a autorului Hubbard, intitulată Dianetics: Știința modernă a sănătății mintale. Totodată, Germania sărbătorește eliberarea Insulelor Canalelor, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *