Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ziua Internațională a Păcii – 21 septembrie

Statele membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) sărbătoresc în 21 septembrie ziua internațională a păcii. Această zi este sărbătorită în cinstea păcii și militează pentru încetarea războaielor și a violenței.

ONU a organizat Ziua Păcii pentru prima dată în 1982 și este sărbătorită în fiecare an de către statele membre ale organizației și de militanții pentru pace. În 2013, secretarul general al ONU a folosit această zi pentru a începe acțiuni de educare a publicului cu privire la punctele cheie necesare pentru reducerea considerabilă a zonelor de război.

Pentru inaugurarea zilei păcii, anual, este sunat Clopotul Păcii al Națiunilor Unite, aflat la sediul ONU din New York. Clopotul a fost turnat din metalul unor monede donate de copii de pe toate continentele în afară de Africa, cu scopul de a simboliza prețul vieții umane în război. Pe marginea clopotului este scris motto-ul „Long live absolute world peace” („Trăiască pacea mondială absolută”).

Momente importante din trecut, de ziua păcii

1981 – Națiunile unite semnează tratatul pentru a crea Ziua Internațională a Păcii în a 3-a săptămână din luna septembrie a fiecărui an.
1982 – Primul eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii are loc în 21 septembrie și are ca temă principală dreptul oamenilor la pace.
2001 – Este fixată data de 21 septembrie ca dată fixă pentru Ziua Internațională a Păcii. Este și ziua în care a fost propusă încetarea temporară a focului de armă pe fronturi (armistițiu).
2007 – Pe lângă încetarea focurilor de arme pe front, Secretarul General a cerut și un minut de reculegere din partea tuturor națiunilor în memoria celor care au murit pentru pace.

Tema anului 2015 – „Parteneriate pentru pace – demnitate pentru toți”

În 2015 Ziua Păcii are ca temă de dezbatere „Parteneriate pentru pace – demnitate pentru toți”. În cadrul acestei tematici este subliniată importanța cooperării în restabilirea păcii și a opririi armelor de foc. Evenimente și dezbateri pe această tematică vor fi organizate de militanții pentru pace în toate țările membre.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *