Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ziua Prosopului – 25 Mai

Astăzi avem o sărbătoare un pic mai ciudată. Din câte se pare, oamenii din întreaga lume sunt foarte inventivi în ceea ce privește celebrarea unor lucruri, așadar astăzi avem un nou titlu care va părea hilar pentru mulți dintre noi și anume Ziua Prosopului.

Ziua Prosopului se adresează celor care apreciază cu adevărat valoarea unui astfel de instrument în viața de zi cu zi, dar și celor care au în majoritatea timpului un prosop cu ei.

Dacă faceți parte din aceste două categorii, atunci puteți sărbători cum se cuvine ziua de azi. În cazul în care prosoapele sunt ca și umbra voastră adică stau în permanență lângă voi, merită și ele să aibă partea lor de glorie măcar într-o zi dintr-un an calendaristic.

Aveți grijă de prosoapele voastre așa cum au și ele de voi!

Tot astăzi începe şi o sărbătoare care se întinde pe durata unei întregi săptămâni și se adresează unei categorii de oameni răspândite pe tot mapamondul. Săptămâna Internațională a solidarității cu oamenii aflați în statele dependente se desfășoară între 25 mai și 1 iunie.

Organizația Națiunilor Unite (O.N.U.) este cea care a decretat această zi, iar opt state membre importante ale O.N.U. au fost chemate să decolonizeze statele care se aflau în afara teritoriilor lor, tocmai pentru a le da oamenilor din statele dependente puterea de a se autoguverna.

Acest lucru s-a întâmplat în anul 1946, iar cele opt state au desenat o hartă care avea nu mai puțin de 72 de teritorii care trebuiau decolonizate. În anul 1945 aproximativ 750 de milioane de oameni se aflau sub dominație străină, iar astăzi această cifră se situează undeva în jurul sumei de 2 milioane de oameni. Statele care au trebuit să renunțe la colonii erau: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Australia, Danemarca, Belgia, Olanda și Noua Zeelandă. În acest sens, tot în 25 mai este sărbătorită și Ziua Africii sau Ziua Eliberării Africii, fiind și ziua în care s-a format Uniunea Africană.

Pe de altă parte, o comemorare mai puțin plăcută, dar care are loc tot în această dată, este Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Aceasta este ziua în care sunt comemorați toți copiii care au dispărut sau au fost răpiți. Totodată, în această dată sunt sărbătoriți copiii care au putut fi găsiți și recuperați.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *