Domeniul HR va trece prin transformări semnificative în următorii ani, pe măsură ce tehnologia evoluează, iar pretențiile pe care le au angajații de la companii cresc.
În lupta pentru resurse valoroase de pe piața muncii, specialistul în recrutare are un rol tot mai important și o presiune tot mai mare pe umeri. El caută mereu soluții inovative pentru a selecta și păstra angajați și sunt nevoiți să dobândească skill-uri multiple și să-și modifice și adapteze constat metodele de lucru.
Motiv pentru care, un astfel de curs de recrutare este o alegere importantă. Iată câteva dintre tendințele așteptate de la 2019 în domeniul resurselor umane, să știi să te adaptezi din mers.
1. Tehnologia și felul în care este ea integrată la nivelul departamentelor de HR va face diferența și va economisi timp și bani. O tendință importantă este digitalizarea procedurilor de HR și folosirea softurilor construite de AI, care ușurează munca și performativitatea recrutorilor. Digitalizarea preia, de exemplu, prelucrarea datelor uriașe despre candidați și angajați.
2. Dacă, pe de o parte, recrutorii își găsesc un aliat tot mai mare în tehnologie, pe de altă parte, trebuie să se atașeze și mai mult de colegii pe care-i are în grijă – să-și facă timp să stea de vorbă cu ei, să afle ce probleme au și la ce capitol simt că vor să se dezvolte și să le ofere libertatea de a-și dedica cât mai eficient timpul organizației, fără presiuni manageriale.
3. Posibilitatea lucrului de la distanță va fi în continuare un aspect important pe care îl au în vedere candidații în alegerea unui loc de muncă. Cele mai câștigate sunt companiile care oferă metode flexibile de lucru, ajutând angajații să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională.
Acest aspect contează tot mai mult în decizia oamenilor de a accepta un job și de a se dedica lui, iar pentru companii înseamnă o reducere a fluctuației de personal – unul dintre principalele motive pentru care un angajat părăsește o companie îl reprezintă condițiile inflexibile de muncă.
4. Complementara cu flexibilitatea muncii este și ideea de a transforma spațiul de lucru într-un loc în care angajații să se distreze și să se simtă stimulați. Pentru asta, recrutorii trebuie să integreze jocul și interactivitatea specifică lui în interviurile de angajare și în formarea oamenilor și să preia din gamificare și colaborarea în echipă și obținerea unor puncte și recompense.
Asta îi stimulează pe oameni să fie activi și competitivi și să învețe unii de la alții. Se caută o inventivitate sporită în gândirea unor experiențe de joc în timpul interviurilor și în formarea oamenilor, precum și wellness-ul personalizat. Acesta din urmă ar trebuie să se concentreze și pe alte aspecte decât sănătatea fizică a angajaților și să includă, de exemplu, programe care să-i ajute să păstreze un echilibru între job și viața personală.
5. Specialiștii în recrutare pun tot mai mult accentul pe atitudinea și comportamentul candidaților, nu doar pe calificarea lor. Deși majoritatea organizațiilor vor folosi în continuare interviuri bazate pe competențe profesionale, departamentele de HR se vor concentra mai mult pe valorile personale si atitudinea candidaților, competențele profesionale impuse de post putând fi perfecționate pe parcurs.
În cazul în care compania dumneavoastră este în căutarea unui curs specializat de recrutare pentru departamentul de HR, firma Traininguri Specializate îți asigură toate datele necesare. Mai multe informații aici.