Tu și partenerul tău formați un cuplu de ceva timp deja și ați început să vă puneți problema mutatului împreună. Înainte să faceți acest pas uriaș în direcția dezvoltării relației pe care o aveți, trebuie să vă asigurați că ceea ce urmează să faceți este mai bine pentru amândoi. Este bine să evaluați situația relației înainte să faceți pasul înainte și să vă puneți câteva întrebări.
Motivele mutării
Înainte să locuiți împreună, trebuie să aveți în clar motivele pentru care faceți asta. A trecut suficient timp de la începutul relației, iar aceasta a evoluat firesc până în punctul în care deja petreceți câteva nopți pe săptămână împreună? Dacă da, e normal să vă doriți să locuiți împreună și vă va fi mai ușor să vă acomodați pentru că deja vă cunoașteți obiceiurile. Vă mutați împreună pentru că unul dintre voi nu mai poate sta în apartamentul închiriat cu colegii de facultate? Vă mutați de probă sau vă mutați cu speranțele că situația e permanentă? Asigurați-vă că știți motivul pentru care vreți să faceți asta și că este același motiv pentru amândoi.
Mutarea în sine
Odată ce ați stabilit că e pasul pe care doriți amândoi să îl faceți urmează să și acționați în consecință. Stabiliți cine se mută la cine și care sunt compromisurile pe care trebuie să le facă fiecare. Țineți minte că cel mai bine este să vă mutați amândoi într-un spațiu neutru, pentru ca amândoi să vă puteți relua tabieturile de la zero. Altfel, când trebuie să oferi jumătate din dulap după ce o perioadă l-ai avut doar pentru tine, poți deveni teritorial oricât de mult ai iubi cealaltă persoană. La fel și când observi că vrea să facă modificări sistemului deja aranjat de tine. Totodată, dacă vă mutați împreună într-un loc nou, stabiliți dinainte ce obiecte de uz comun aduce fiecare. Astfel, știți de la bun început care sunt necesitățile și care sunt lucrurile de care vă puteți lipsi.
Împărțirea sarcinilor
Gata, ați făcut pasul și împărțiți același acoperiș. De aici înainte este important să fiți pe aceeași pagină când vine vorba de partea practică a locuitului cu altcineva. Cum împărțim cheltuielile, cine face curățenia, cine duce gunoiul, ce se întâmplă când se strică ceva în casă? Astea sunt doar câteva dintre întrebările la care trebuie să găsiți un răspuns înainte să începeți să vă bucurați unul de celălalt.
Recomandarea multor terapeuți în probleme de cuplu este să încercați să trăiți împreună pe perioada unei vacanțe de minim o săptămână înainte să vă mutați împreună. Combinația dintre stres, mahmureală și un loc străin, vă poate ajuta să determinați cât de compatibili sunteți să trăiți în același loc unul cu celălalt 24 din 24. Totodată, este recomandat să nu te muți cu cineva înainte să fi avut măcar una sau două certe zdravene care să se fi rezolvat cu bine între voi. Situații de confruntare vor apărea cu siguranță când veți locui împreună, așa că trebuie să știți că sunteți capabili să rezolvați o problemă când aceasta se ivește, nu să realizați ce greșeală ați făcut când e prea târziu să o remediați.