Internshipul este primul pas pe treapta carierei profesionale. Această scurtă perioadă de muncă este foarte importantă pentru studenții fără experiență profesională.
Internshipurile sunt din ce în ce mai căutate și mai apreciate de către companiile din România deoarece, prin intermediul acestora, angajatorii își pot recruta viitori angajați, pe care îi pot forma apoi în funcție de nevoile fiecărei firme.
Tipuri de intershipuri
Cel mai adesea, intershipurile sunt anunțate fie pe site-ul sau rețelele de socializare ale companiilor, fie pe site-uri sau platforme dedicate căutării de locuri de muncă. Anunțurile de intershipuri trebuie să conțină informații cu privire la tipul de program, durata acestuia și în ce constă acesta.
În piața forței de muncă există două tipuri mari de intershipuri: cel neplătit și cel plătit. Cel mai des cel mai des întâlnit este intershipul neplătit, pe o perioadă limitată, cu posibilitatea de angajare sau fără această opțiune. În cazul intershipului neplătit fără posibilitate de angajare, cei care vor aplica la acesta se vor familiariza cu activitățile specifice domeniului în care își doresc să lucreze. În schimb, în cazul intershipului neplătit cu posibilitatea de angajare recrutorii firmelor aleg, de obicei, studenții care își doresc să se angajeze încă din timpul studenției. În cadrul acestor intershipuri, tinerii sunt instruiți astfel încât apoi să poată ocupa o poziție în cadrul companiei.
Al doilea tip important de intership este cel plătit. Acesta este și cel mai căutat tip de program de acumulare de experiență profesională, de către tineri. Și acesta poate fi fără posibilitate de angajare, caz în care cel care aplică va fi plătit pentru o anumită perioadă de timp. De asemenea, există și intershipuri plătite cu posibilitate de angajare, care se desfășoară la fel ca și cele neplătite.
Avantajele unui intership
- un internship se poate transforma într-un job permanent. Mai exact, majoritatea studenților obțin în acest fel un loc de muncă în domeniul studiat, deoarece o diplomă fără dovezi de competență nu contează foarte mult pentru angajator. Iar dovezile de competență le obții din experiență. Iar experiența din internship.
- un internship te ajută să îți dai seama dacă ți se potrivește o anumită meserie, pentru că școala ne pregătește prea puțin pentru provocările din viața reală. Ai putea ajunge, după 1-2 luni, să realizezi că drumul profesional pe care te afli nu e cel dorit. Iar momentul potrivit să schimbi acest traseu e la început.
- un internship te ajută să își dezvolți abilitățile și competențele de care ai nevoie pentru a excela în domeniul ales. Practica bate teoria, asta e clar. Tocmai de aceea este foarte important să exersezi ca să te perfecționezi.
- într-un internship poți să greșești, că doar ești începător, iar rolul tău acolo este să înveți de la ceilalți. Nu se așteaptă nimeni să faci lucrurile perfect.
- un internship dezvoltă relații profesionale atât cu oamenii din compania ta, dar și cu alții de pe piață. Te ajută să faci să cunoști oameni noi din domeniu, să îți faci relații și să primești recomandări, care se pot dovedi foarte utile pe viitor.
- un internship oferă un program flexibil, de care ai nevoie pentru a-ți continua studiile. Cea mai frecventă greșeală a studenților este aceea de a se angaja full-time, uneori într-un alt domeniu, neglijându-și studiile.
În concluzie, indiferent dacă este plătit sau nu, intershipul este o ocazie ideală de a învăța și de a pune în practică noțiunile studiate la școală.
Tu ai participat la vreun intership în perioada studenției?