Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
oameni-la-birou
oameni-la-birou

Cum ne adaptăm la un loc de muncă nou

Primele zile la locul de muncă sunt întotdeauna dificile pentru toată lumea. Nu contează dacă ești o persoană deschisă, sociabilă, care nu are probleme de comunicare, integrarea într-un colectiv nou este o chestiune care cere răbdare și tact.

Pe lângă faptul că vrei să faci o impresie bună din punct de vedere profesional, vrei ca și noii colegi să își formeze o părere bună despre tine. Să lucrezi într-un mediu tensionat, nu este deloc productiv și nici plăcut. Nimeni nu vrea să se gândească la serviciu ca la un câmp de război.

Psihologii ne sfătuiesc ca în perioada de început la noul loc de muncă să comunicăm mai întâi cu acei colegi cu care simțim că empatizăm. Dacă avem nevoie de informații sau de ajutor este recomandat să apelăm la colegi. Este însă important modul în care le cerem ajutorul. Sub nicio formă nu trebuie să întrerupem colegul/colega dacă muncește în momentul în care noi vrem să adresăm o întrebare. Așteptăm când are o clipă de răgaz. De asemenea, nu trebuie să îi bombardăm pe cei din birou cu un șir nesfârșit de întrebări. Trebuie dozate cu atenție pentru că nu se poate afla/învăța totul într-un timp foarte scurt.

Trebuie să ne comportăm firesc, să nu ne străduim să fim altceva decât suntem, să nu părem teatrali. Oamenii apreciază naturalețea și comportamentul echilibrat. Din dorința de a ne face plăcuți, există riscul să devenim prea gălăgioși, să glumim mai mult decât este cazul sau să ne prefacem mult prea prietenoși.

Un alt aspect important este să lăsăm acasă viața personală. Niciodată nu trebuie să ne „încărcăm” colegii noi cu problemele personale. Nimeni nu este curios să afle detalii despre bunica bolnavă, copilul care a luat un premiu la un concurs sau câinele care are nevoie de vaccinuri. Aceste aspecte le vom discuta abia după ce îi cunoaștem mult mai bine pe cei din birou.

Nu doar oamenii sunt noi, ci și biroul, calculatorul, telefonul și alte aparate de care avem nevoie. Nu trebuie să ne panicăm dacă nu ne descurcăm de prima dată cu toate acestea. La fel cum trebuie să ne împrietenim cu colegii noi, tot așa trebuie să ne împrietenim și cu „infrastructura”.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări