Baia este un spațiul al relaxării, dar în același timp este și zona cea mai supusă umezelii și implicit formării mucegaiului. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme este nevoie de o ventilație impecabilă.
Aceste inconveniente sunt foarte întâlnite în special la băile din apartamentele blocurilor de locuințe. În cele mai multe cazuri ferestrele de aerisire sunt mici sau foarte mici, iar uneori chiar inexistente. Există și locuințe în care aerisirea se face printr-un orificiu montat pe coloana centrală de aerisire a clădirii. Această modalitate este evident una ineficientă și insuficientă, soluția fiind un ventilator de baie adecvat.
Având în vedere că pe piață există foarte multe produse care te ajută să elimini surplusul de umezeală, iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când alegi un sistem de ventilație care să corespundă exact nevoilor tale.
Capacitatea de ventilație
Pentru a putea alege cel mai potrivit ventilator, ține cont în primul rând de dimensiunile băii. Trebuie să ai în vedere lungimea, lățimea și înălțimea ei. După ce ai aflat aceste dimensiuni, următorul pas este calcularea volumului încăperii (lungimea x lățimea x înălțimea). Pentru o baie de 2 x 4 m și o înălțime de 2 m, volumul este de 16 metri cubi. Rezultatul obținut se înmulțește cu 10 (coeficient care este dat de aerul care trebuie să circule de minimum 8 ori pe oră), de unde rezultă că este nevoie de un produs cu debit de 160 mc/h. Astfel, pentru o încăpere mică acest debit este ideal.
Amplasarea ventilatorului
Ventilatoarele pot fi amplasate atât în locul ferestrelor mici, iar dacă acestea nu există se pot amplasa în nișa sau coloana de evacuare a aerului în toată clădirea. Ține cont de aceste aspecte ale încăperii atunci când te hotărăști să cumperi unul.
Silențiozitatea ventilatorului
Zgomotul produs de ventilator nu trebuie să fie deranjat, așa că orientează-te spre ventilatoare mai performante și silențioase. Nivelul de zgomot al ventilatorului este măsurat în „sone”. Optează pentru produse care au sub 1,5 sone. Cu cât este mai mică această valoare cu atât sunt mai silențioase.
Izolația ventilatorului
Un ventilator eficace ar trebui să fie complet izolat, mai exact, în momentul închiderii, dispozitivul trebuie să țină departe eventualele mirosuri neplăcute din exterior sau de la aparatele vecine. Cele mai simple aparate nu îți garantează automat și o baie inodoră. Ține cont și de etanșeitatea acestuia atunci când vrei să achiziționezi unul. Te va proteja de eventualele insecte sau de pierderi de căldură și va ține departe mirosurile de încăperea ta.
Senzorul de umiditate
Această funcție este foarte utilă în momentul în care faci duș / baie, iar încăperea s-a umplut de aburi. Rolul senzorului este de a determina aparatul să pornească automat sau de a-i schimba turația în funcție de umiditatea din încăpere.
Alte specificații de care trebuie să ții cont
Protecția pentru motor – aceasta determină aparatul să se oprească dacă s-a încălzit prea tare.
Numărul de viteze – îți permite să selectezi treptele de viteză în funcție de cât de repede vrei ca aburul să fie evacuat.
Telecomanda – există și produse care vin cu telecomandă pentru a putea fi mai ușor de controlat de la distanță.
Termen de garanție – alege produse cu minimum 24 de luni de garanție. Există și magazine care îți permit extinderea acesteia pe mai mulți ani contra unei sume de bani.
Ține cont de aceste sfaturi atunci când dorești să achiziționezi un ventilator de baie eficient. Mai multe detalii și produse poți găsi pe ventilatorbaie.ro