logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să asociezi vinul cu mâncarea

Toamna și vinul bun sunt aproape sinonime deja, datorită faptului că în acest anotimp se culeg strugurii și se începe o nouă producție de vin. Ei bine, pentru că vinul este delicios în compania unei cine bine puse la punct, trebuie să îți spun cum să asociezi vinul cu mâncarea, astfel încât oaspeții tăi să fie încântați de cina pe care le-o oferi. Spun asta pentru că, deși există câteva îndrumări de alimente care merg perfect asociate cu diferite vinuri, până la urmă totul ține de gustul personal al fiecăruia și atunci e important să știi cum să testezi asocierile pe care le faci astfel încât să obții un rezultat delicios.

Cele 6 gusturi ale omului

Deși limba noastră este capabilă să simtă sute sau chiar mii de arome individuale, poate identifica doar 6 gusturi primare: dulce, acru, sărat, amar, gras și umami. Umami este un termen japonez care se referă la gustul puternic savuros pe care anumite mâncăruri îl au și este identificat pe limbă prin glutamatul monosodic conținut în mod natural în alimente precum sosul de soia, roșii, spanac, ciuperci și cărnuri.

Pregătirea experimentului

Ca să fie reușit experimentul, trebuie să pui la un loc o selecție de 8 alimente, două sosuri și 4 tipuri de vin. Alimentele trebuie să fie de bază pentru cele 6 gusturi și încă două gusturi secundare (picant și verde). Astfel poți aduna ingrediente precum:

Sărat – chipsuri cu sare (fără nicio altă aromă)
Acru – oțet de vin roșu (făcut vinegretă pe o salată simplă)
Amar – nuci
Gras – Brânză Brie
Dulce – gem de fructe (așa numitul „jelly” american) sau un desert simplu
Umami – friptură (de obicei din carne de vită)
Verde – Spanac gătit sote, cu unt și sare
Picant – Sos iute

6-primary-tastes-bitter-salty-sour-sweet-umami-fat

Sosurile de lângă trebuie să fie unul de vin roșu redus și unul bearnaise.
Selecția de vinuri trebuie făcută astfel încât să fie reprezentată fiecare categorie. Astfel, alege un vin roșu (sugerez Malbec), unul roze spumant (pentru a demonstra și gradul de sifonare), un vin alb (sugerez Chardonnay) și un vin dulce (Chenin Blanc). Sugestiile vin pe baza faptului că aceste vinuri sunt foarte probabil să fie găsite ușor în restaurante și magazine.

Experimentul în acțiune

Tot ce trebuie să faci e să pui toate ingredientele pe un platou la îndemână și să ai lângă tine cele 4 vinuri și o foaie cu pix. Vei gusta din fiecare mâncare separat, mestecând-o și apoi sorbind o înghițitură de vin înainte să o înghiți. Îți recomand să îți notezi la fiecare îmbucătură care este rezultatul combinației și ce notă îi dai pe o scară de la 1 la 5. Repetă totul până când toate gusturile au fost combinate cu toate vinurile și ți-ai făcut o idee clară despre care sunt gusturile care merg cel mai bine pentru tine cu fiecare vin în parte.

În final, un astfel de experiment poate fi motivul perfect pentru o seară cu prietenii, plină de voie bună și descoperiri delicioase.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *