Hai să fim sinceri pentru un moment. Nu toată lumea are un job de birou, unii fac muncă de teren, alții muncă fizică, iar alții fac câte puțin din fiecare. Cea mai mare problemă cu „ținuta profesionistă” este că termenul se referă în mare, la îmbrăcămintea formală, „de birou”. Mi-am propus să elimin această preconcepție din vocabular și să îți ofer câteva sfaturi de fashion, care să te ajute să arăți profesionist în domeniul tău.
Jobul cu uniformă
Există anumite domenii în care jobul necesită o uniformă, fie că ai nevoie de un halat alb sau de o salopetă și cască de protecție. Pentru acest tip de joburi e important să evaluezi ce anume vrei să transmiți și să transpui asta în accesoriile pe care le porți pe lângă uniformă. Spre exemplu, un medic sau un farmacist va vrea să transmită încredere în cunoștințele acumulate, iar asta o pot obține cu un aspect aranjat, formal, sub halat. Accesoriile acestuia trebuie să fie în ton cu „seriozitatea” pe care vrea să le transmită. Astfel, nu e recomandat să poarte machiaj prea strident, încălțăminte uzată sau unghii prea lungi și neîngrijite.
Muncă de birou
Munca de birou este găsită în foarte multe domenii de activitate. Unele dintre aceste domenii necesită un outfit „office”, adică o ținută formală, de business. Alte domenii, cu precădere cele care nu au interacțiune cu clienți periodic, nu impun un dress code. Dacă ți se impune un stil de îmbrăcăminte la birou, asta se întâmplă cu un motiv. De cele mai multe ori prima impresie face diferența, iar asta poate însemna mai mulți sau mai puțini clienți pentru firma la care lucrezi. Dacă nu lucrezi cu clienți însă, dar totuși lucrezi la un birou ține cont de faptul că o diferențiere între modul în care te îmbraci în birou și modul în care te îmbraci în timpul liber poate face o diferență la nivelul de productivitate pe care îl ai. Îți sugerez să optezi pentru ținute semicasual spre semiformal pentru a-ți crește productivitatea la muncă.
Muncă de teren
Dacă munca de birou presupune în primul rând postură și ținută formală, munca de teren cere comoditate ca primă recuzită. Pentru că activitatea ta presupune să te miști constant, trebuie să te asiguri că ceea ce porți este în primul rând comod și în al doilea rând să întărească mesajul pe care vrei să îl transmiți. Dacă vrei să pari profesionist, vei purta un outfit mai formal, în timp ce un outfit informal te poate ajuta să te apropii mai mult de oameni.
Munca de acasă
Cei care lucrează de acasă se gândesc că pot purta orice, nu contează pentru că nu îi vede nimeni. Ei bine, există studii care spun că o schimbare în outfit poate crește productivitatea. Astfel, dacă lucrezi în pijama, creierul tău poate asocia ținuta cu timpul de dormit, iar ție ți se va face somn. Dacă te îmbraci mai potrivit (ca și cum ai fi într-un birou, de exemplu), creierul tău va fi păcălit că nu ești acasă și vei fi mai productiv.
În final, indiferent de locul în care îți desfășori activitatea profesională, asigură-te că respecți normele de îmbrăcăminte impuse, fără să îți pierzi din personalitate. Fă ca ceea ce porți să te reprezinte ca om, nu să construiască un altul.