Tehnica Pomodoro este una dintre cele mai eficiente metode de managementul timpului, echilibru în muncă și productivitate. Numele acesteia provine din limba italiană și înseamnă „roșie”. Inventatorul acestei metode s-a inspirat de la ceasul timer de bucătărie în formă de roșie, dezvoltândul într-un concept de împărțire a task-urilor în intervale egale de timp.
Astfel, munca va fi delimitată în cicluri de 25 de minute, urmate de intervale scurte de pauză 3-5 minute. După fiecare patru cicluri complete se recomandă o pauză mai lungă de 15-20 minute. Cel mai important instrument de care ai nevoie este timer-ul sau orice ceas sau aplicație care să te ajute să monitorizezi timpul de lucru. Trăind într-o eră tehnologică, avem la îndemână o serie de aplicații pentru telefon sau pentru desktop, care ne ajută să ne eficientizăm timpul.
Pentru Windows sau Mac puteți folosi Focus Booster App sau o extensie pentru Google Chrome, Pomodoro Timer.
Pentru ca metoda să îți aducă rezultate, iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont:
Planifică task-urile pe care trebuie să te focusezi pe ziua în curs
Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a începe munca este să-ți planifici și să știi clar ce ai de făcut, altfel te trezești la finalul zilei că ai ratat anumite lucruri importante. Odată ce știi ce ai de făcut, împarte task-urile mari în sub-task-uri, folosind intervalul de 25 de minute.
Setează timer-ul
După cum spuneam și mai sus, intervalul recomandat este de 25 de minute. De ce 25? Pentru că, studiile au demonstrat că aceasta este perioada optimă pentru eficiență și productivitate. Secretul este ca în acest interval să te dedici 100% doar acelui task, făcând abstracție de eventualele distracții (telefon, mail, social media).
Lucrează până sună alarma
Nu uita că acest interval de 25 de minute este dedicat exclusiv muncii. Orice întrerupere îți va scădea timpul de lucru și în consecință și productivitatea. Atenția ta trebuie să se canalizeze doar asupra task-ului pe care ți l-ai setat inițial.
Nu uita nici de pauză
În momentul în care sună alarma, oprește-te din muncă. Așa cum intervalul de lucru este dedicat strict focusării asupra unui task, pauza are rolul de a te deconecta și a lăsa creierul să proceseze tot ceea ce ai lucrat sau ai învățat în acest interval.
Pauză mai lungă după patru cicluri complete
După finalizarea celor 4 cicluri, ia o pauză mai lungă de 15-30 de minute. În tot acest timp, încearcă pe cât posibil să te îndepărtezi de lucru și de monitor. Ieși la o plimbare, mănâncă ceva, citește o carte sau fă câteva exerciții în birou. Dacă ai prin apropiere un spațiu verde, cu atât mai bine. După o scurtă plimbare, te vei întoarce mult mai relaxat și productiv.
Și cum fiecare tehnică de management-ul timpului funcționează diferit pentru fiecare în parte, joacă-te cu timpi și alege varianta care ți se potrivește cel mai bine. Poate ai nevoie de un timp de focus mai mare, de 30 de minute sau de o pauză mai lungă după 3 cicluri. Experimentează și vezi care funcționează cel mai bine pentru tine. Important este să urmezi principiile de bază și să împarți munca în mai multe etape, ca la finalul fiecăreia să poți lua câte o scurtă pauză.
Voi ați folosit până acum tehnica Pomodoro? Dacă da, care a fost impactul pe care l-a avut asupra productivității muncii voastre?