logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ies din concediul de maternitate – bonă sau creșă?

Unde a zburat timpul? Parcă ieri te bucurai pentru prima dată de micuța noutate din viața ta, iar în câteva săptămâni concediul de maternitate ia sfârșit. Tu trebuie să te întorci la serviciu și bebe va trebui să fie lăsat în grija cuiva în acele ore. Ți-am pregătit câteva avantaje și dezavantaje ale fiecărei dintre cele ouă opțiuni, pentru ca tu să poți face alegerea cea mai potrivită pentru puiul tău.

Bonă

Primul aspect de considerat în situația asta este faptul că bebe va interacționa cu una sau mai multe persoane necunoscute, atât pentru el, cât și pentru tine. Chiar dacă aspectul ăsta te poate speria puțin, când vine vorba de o bonă, vei putea controla mediul în care au loc aceste interacțiuni. Iar faptul că bebe va putea rămâne acasă în grija bonei e un plus. O bonă își poate îndrepta întreaga atenție bebelușului tău și îl poate ajuta să învețe cuvinte noi, se poate ocupa de el așa cum trebuie. Când te gândești la posibilitatea de a angaja o bonă, trebuie să te asiguri că îți permiți să îi oferi salariul pe care îl cere și că alegi o persoană de încredere.

Creșă

La creșă, bebelușul e mai expus bolilor, însă acest lucru nu va face decât să îi întărească imunitatea. Dacă nu la creșă, la grădiniță sigur va fi expus răcelilor și altor viruși și microbi, deci cu cât îi mărești imunitatea mai repede, cu atât mai bine. Pe de altă parte, într-o creșă, copilul are mai multe șanse să socializeze și să interacționeze cu alți copii, se poate juca cu jucării educaționale pe care poate nu ți le permiți acasă. Mai mult, poate deprinde obiceiuri și abilități utile pentru el, însă poate lua și obiceiuri rele. Totodată, din păcate, într-o creșă, îngrijitoarele se ocupă de până la 20 de copii de-odată. Așa că copilul tău nu va avea parte de atenție neîmpărțită. În funcție de creșa pe care o alegi (de stat sau privată) costurile pot fi mai mici sau mai mari, însă ai o oarecare siguranță a unei autorități care reglementează comportamentul îngrijitoarelor față de copii, fiind personal calificat în domeniu.

Când faci alegerea, gândește-te în primul și în primul rând la personalitatea copilului tău. Doar pentru că bebelușul prietenei tale se simte perfect cu o bonă nu înseamnă că și al tău va face la fel. Un copil energic va avea nevoie să-și consume energia alături de alți copii, caz în care opțiunea cea mai bună este creșa, însă dacă bebe e mai timid, preferă liniștea și nu e dependent de a socializa cu alți copii pentru a se distra, e mai potrivită o bonă.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.