logo
Search
Generic filters
Exact matches only

De ce dimineață ne amintim visele

De ce unii oameni își amintesc mai des dimineața ceea ce visează?

Unii oameni își amintesc în fiecare dimineață ce au visat, iar alții nu. O echipă de cercetători condusă de Perrine Ruby, de la Centrul de Cercetare Lyon Neuroscience, a studiat activitatea creierului în ambele cazuri, cu scopul de a înțelege diferențele dintre o persoană care își amintește des ceea ce visează și una care nu-și amintește în mod normal ceea ce visează.

Într-un studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology, cercetătorii arată că joncțiunea temporo-parietală, un centru de procesare a informațiilor din creier, este mai activă în cazul persoanelor care visează mai mult. Creșterea activității în această regiune a creierului ar putea facilita orientarea atenției spre stimuli externi și codificarea viselor în memorie.

Cercetătorii încă studiază diferențele între cei care își amintesc regulat visele și cei care își amintesc rareori ceea ce visează. În ianuarie 2013, echipa de cercetare condusă de Perrine Ruby a făcut următoarele două observații: cei care își amintesc regulat visele trec printr-o durată a timpului de veghe mai mare, iar creierele lor reacționează mai ușor la stimulii auditivi în timpul somnului și a stării de veghe. Această reactivitate crescută a creierului poate determina mai multe treziri în timpul nopții și poate facilita memorarea viselor în timpul perioadelor scurte de veghe.

Studiul a urmărit identificarea zonelor din creier care îi diferențiază pe cei care își aduc aminte visele de cei care nu își amintesc ce visează în general. Pentru aceasta s-a folosit un tomograf cu emisie de pozitroni, care a măsurat activitatea spontană a creierului pe un eșantion de 41 de voluntari atât în starea de veghe, cât și în starea de somn.

Participanții au fost împărțiți în două grupe: 21 persoane care își aminteau des ceea ce visau (în medie aproximativ 5.2 vise pe săptămână) și 20 de persoane care au raportat că își aminteau în medie doar două vise pe lună. În cazul primului grup s-a constatat o activitate cerebrală spontană mai puternică în contexul prefrontal medial și în joncțiunea temporo-parietală, o zonă a creierului orientată spre stimuli externi.

Acest lucru explică de ce oamenii care își amintesc frecvent dimineață ce au visat în timpul nopții sunt mai reactivi la stimulii din mediul extern, se trezesc mai des în timpul somnului și codifica visele mai ușor în memorie. Creierul aflat în starea de somn nu este capabil de a memora informații noi. Este nevoie de mai multe treziri pentru a fi capabil de acest lucru.

Citește și Crezi că acest titlu este o coincidenţă?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

7 Responses

    1. Bianca, astazi este un pic cam tarziu, dar maine te asteptam din nou pe site pentru ca Iepurasul ne-a promis ca si maine se va ascunde. Mult suces iti dorim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *