Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Munca de acasă vs munca de la birou

Societatea evoluează, iar odată cu aceasta sunt create și meserii noi, care să acopere nevoile sale actuale. Odată cu apariția unor joburi noi, a apărut și posibilitatea de a alege dacă vrei să muncești de acasă sau de la birou.

Acest lucru este posibil deoarece unele profesii necesită doar munca pe calculator, de unde și oportunitatea de a lucra de acasă, fără a fi nevoie să te deplasezi la birou, dacă nu ai nimic împotrivă să îți folosești computerul personal.

Cine lucrează de acasă?

Există două categorii de persoane care lucrează de acasă. O categorie de persoane care muncește de la domiciliu, folosind propriile tehnologii, sunt freelanceri și colaboratorii, care își desfășoară activitatea, de regulă, în domenii de creație sau în online. Aceștia lucrează de acasă deoarece nu sunt angajați propriu-zis ai vreunei companii, ci își oferă serviciile în baza unor contracte, lor pe perioadă determinată sau nedeterminată, în funcție de cerea clienților. Munca lor poate presupune aceleași activități ca cele ale unui angajat, însă nu au limitări în ceea ce privește programul de lucru, atât timp cât livrează la timp serviciul cerut de client.

Pe lângă freelanceri și colaboratori, există și angajați care au posibilitatea de a lucra fie la birou, fie acasă. Unele companii care acceptă acest program flexibil pentru personalul lor, dacă acest lucru nu le afectează productivitatea, iar proiectele sunt predate la timp. De regulă, aceste firme fac parte din domenii precum IT, sau comunicare și marketing online.

Cine lucrează la birou?

De obicei, la birou lucrează angajații a căror meserii nu depind doar de mediul online. Există numeroase meserii în cadrul cărora prezența la birou este obligatorie. În această categorie pot intra joburile care presupun munca în echipă, cele care necesită interacțiunea cu clienții sau cu restul angajaților, ori cele care depind de anume tehnologii sau resurse care sunt accesibile doar în interiorul companiei.

Munca de acasă

Printre avantajele de lucra acasă se numără faptul că își poți face programul în funcție de nevoile și obiceiurile tale, fără a depinde de un program de lucru prestabilit. Există persoane care sunt mai productive după-amiaza sau seara, sau altele care lucrează mai mult în unele zile și mai puțin în altele. Comoditatea este un alt motiv pentru care unele persoane preferă să lucreze de casă, deoarece nu doresc să piardă timp pe drum spre birou sau pentru a se pregăti pentru mersul la birou. De asemenea, lucrul de acasă este mai econom deoarece nu trebuie să cheltuiești bani pentru transport și prânz.

Munca de acasă are însă și dezavantaje. Cea mai des întâlnită situație cu care se confruntă persoanele care lucrează de la domiciliu este pierderea concentrație, aici fiind mereu distras de alte lucruri, fie că ești sau nu singur în casă. Un alt dezavantaj este acela că nu te poți consulta cu alte persoane atunci când întâmpini o problemă sau că nu ai acces la instrumente care să te ajute să îți rezolvi task-urile. De asemenea, dacă lucrezi de acasă poți pierde noțiunea timpului și fie să lucrezi prea mult, fie prea puțin.

Munca de la birou

Atunci când lucrezi la birou ai la dispoziție numeroase instrumente care să te ajute să își rezolvi sarcinile. În plus, faptul că ai în jurul tău și alți colegi poate fi un avantaj pentru că le poți cere sfaturi sau poți învăța lucruri noi. În plus, unele proiecte necesită muncă în echipă, ceea ce înseamnă și găsirea unor soluții tot în echipă, astfel că rezolvarea lor nu cade doar pe umerii tăi.

Munca la birou are și dezavantaje. Printre acestea se poate număra gălăgia din jurul tău, în special dacă lucrezi într-un spațiu deschis, cu mai mulți colegi în jurul tău, ceea ce te-ar putea face să îți pierzi concentrarea sau inspirația pe ceea ce lucrezi. Alte dezavantaje sunt programul fix, care nu îți permite rezolvarea unor probleme pe parcursul zilei și faptul că pierzi timp pe drum. De asemenea, trebuie să fi mereu prezentabil.

Atunci când pui în balanță dacă ți se potrivește un job de acasă sau la birou, trebuie să te gândești la cum te-ai simți în fiecare dintre aceste medii.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *