Dacă până acum câţiva ani, ecologia era destul de subapreciată ca şi interes de către cei din ţară noastră, în utima perioadă, din ce în ce mai multe persoane au început să vadă avantajele implementării acesteia în viaţa de zi cu zi. La acest aspect a contribuit, în mare parte, influenţa Uniunii Europene şi beneficiile dedicate celor care au ales metodele de protecţie a mediului, cât şi campaniile susţinute de către diferite ONG-uri.
În rândurile de mai jos, vom prezenta câteva sfaturi utile care vă vor ajuta nu doar să contribuiţi la echilibrarea mediului, ci şi să economisiţi sume considerabile de bani, pe viitor. Chiar dacă vi se pare că aportul dumneavoastră este unul foarte mic, în comparaţie cu risipa pe care o fac alte persoane, vă asigurăm că nici un efort nu este inutil şi că, în timp, chiar dacă nu vom reuşi să readucem planetă la o stare 100% sănătoasă, măcar vom reuşi să prevenim o situaţie dezastruasă şi morbidă pentru oameni.
1. Stingeţi lumina când ieşiţi din încăperi, scoateţi din priză electronicele pe care nu le folosiţi.
Ştiaţi că dispozitivele care consumă cel mai mult curent electric, din locuinţa dumneavoastră, sunt calculatoarele şi cuptoarele cu microunde? Scoateţi din priză electronicele pe care nu le folosiţi, pentru că acestea consumă energie chiar şi atunci când nu sunt pornite.
Aproximativ 5% din preţul pe care îl plătiţi pentru factura electrică este dat de LED-urile diferitelor electronice sau de încărcătoarele telefoanelor ţinute în priză atunci când nu aveţi nevoie de ele. Pentru a scădea din timpul în care băgaţi şi scoateţi ştecherele, puteţi cumpără prize care să aibă buton de pornire încorporat.
2. Energia alternativă – ieftină, accesibilă şi practică.
Există o multitudine de metode de a produce energie alternativă, care pot fi folosite chiar şi dacă locuiţi la bloc. De la panouri solare şi până la eoliene, aceste tehnologii costă destul de puţin, iar costurile lor vor fi amortizate într-un timp relativ scurt. De la zi la zi, cercetătorii din întreagă lume încearcă să găsească soluţii alternative pentru consumul de curent electric, inovaţiile din acest domeniu fiind foarte interesante de urmărit.
3. Cumpăraţi produse şi electronice eco.
Filozofia consumeristă a condus la situaţia actuală, în care gradul de poluare de pe planetă ne ameninţă sănătatea zi de zi. Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe ale lumii, însă prea puţini sunt cei care ţin cont de acest aspect, preferând comoditatea cumpărării unor electronice care nu respectă planeta sau a produselor care, deşi costă foarte mult, întreţin consumerismul şi producţia industrială. Deşi par puţin mai scumpe, produsele eco sunt, de fapt, metode prin care să economisiţi bani mai târziu, pe medicamente. După cum spune o vorbă românească: „suntem prea săraci că să ne permitem lucruri ieftine!”
Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile pe care vi le pot da, însă vă recomand să vă lăsaţi imaginaţia să se joace cu această idee şi să încercaţi să găsiţi metode inovative care să vă ajute nu doar să economisiţi bani, ci să protejaţi şi mediul, astfel încât copiii noştri să poată respira un aer măcar la fel de curat ca şi cel pe care îl respirăm noi astăzi. Dacă nu ne mobilizăm, toate statisticile prezic un viitor sumbru, lucru uşor de intuit dacă este să ne uităm în jurul nostru şi să comparăm mediul de astăzi cu cel în care am crescut noi. Dumneavoastră ce alte sfaturi care să îmbine aceste două idei ne puteţi da?