logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Sfaturi de carieră pentru studenți

Nu este deloc ușor ca studentsă îți faci loc în piața muncii din România după absolvire. Este cu atât mai greu să găsești un post bun, în care să poți aplica practic teoria învățată pe băncile facultății, cu cât există un număr tot mai mare de studenți care au studii superioare. Singurele facultăți ale căror studenți încă nu duc lipsă de ofertele de muncă sunt cele tehnice. Pentru toți ceilalți însă, lucrurile sunt mai dificile.

Găsirea unui loc de muncă în domeniu este atât de dificilă deoarece angajatorii cer întotdeauna experiență și sunt prea puțini cei care sunt dispuși să angajeze pe cineva care are ca simplă recomandare diploma de licență sau masterat.

Prin urmare, dobândirea experienței în timpul facultății este secretul care vă va ajuta ca o dată cu absolvirea să obțineți (dacă nu veți avea deja) un job în domeniul studiat. Practica pe care sunteți obligați să o faceți în fiecare semestru contează și ea la angajare, însă mult mai puțin decât credeți. Pe lângă acea practică obligatorie, trebuie să vă implicați în mai multe activități direct legate de domeniul studiat, pentru a arăta că vă pasă și că sunteți interesați de acesta.

O metodă care se află la îndemâna tuturor și care este recomandată încă din primul an de studiu, este implicarea, ca și voluntari, în organizații non-guvernamentale care au legătură cu domeniul vostru.

Spre exemplu, studenții de la PR, Publicitate, Jurnalism sau Marketing pot să ocupe o poziție în departamentul de comunicare al unui ONG care se ocupă frecvent cu organizarea de evenimente. Studenții de la Resurse Umane pot găsi la rândul lor un ONG în care să se ocupe de exact acest lucru: resurse umane. Iar exemplele pot continua.

Dacă nu găsiți un ONG care să vă fie pe plac, puteți apela oricând la programe de practică ale diferitelor companii și firme, care vă vor permite să dobândiți experiență lucrând cot la cot cu angajații.

Un alt lucru la care puteți apela sunt programele de studii și de muncă din străinătate, precum bursele Erasmus, programul Work and  Travel și multe altele. Prin intermediul lor, veți debândi experiență profesională, veți învăța mai bine o limbă străină și nu în ultimul rând, vă veți distra.

De reținut este faptul că, indiferent de activitatea aleasă, este important să nu lăsați să treacă anii de facultate fără să faceți nimic folositor pentru cariera pe care vă doriți să o începeți. Dobândirea experienței încă din primul an de facultate reprezintă adeseori  soluția sigură și rapidă în găsirea jobului pe care îl urmăriți.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *