Aroma de scorțișoară îți învăluie toate simțurile în anotimpul rece și te bucuri de ea în multe preparate. Pentru că multe nu sunt niciodată prea multe în cazul de față, îți aduc încă o propunere de patiserie cu scorțișoară. Acești melcișori cu scorțișoară sunt perfecți pentru a fi consumați dimineața alături de o cană de cafea pentru un mic dejun rapid și gustos sau pot fi transportați cu ușurință pentru o mică gustare pe fugă.
Ingrediente:
240 ml lapte călduț
2 ouă
75 g margarină, topită
570 g făină
1 linguriță sare
100 g zahăr
2 1/2 lingurițe drojdie uscată
200 g zahăr brun
2 1/2 lingurițe scorțișoară măcinată
75 g unt + 55 g unt
85 g cremă de brânză
125 g zahăr pudră
1/2 linguriță extract de vanilie
Un vârf de linguriță de sare
Mod de preparare:
Dizolvă drojdia în laptele călduț într-un vas mare. Când drojdia e activată, amestecă zahărul cu margarina, sarea și ouăle. Adaugă apoi făina și amestecă până obții o masă omogenă. Acesta este momentul în care trebuie să pui în practică tehnica de frământat pe care ai învățat-o de la mama. Da! Trebuie să frămânți aluatul, folosind mâinile pe care ți-ai presărat înainte puțină făină. Formează o bilă mare de aluat și las-o la dospit pentru aproximativ o oră, acoperită cu un prosop curat.
Într-un vas mic amestecă scorțișoara cu zahărul brun și pune-l deoparte pentru moment. Când aluatul a dospit, întinde-l cu un făcăleț, în formă de dreptunghi. Periază aluatul întins cu unt (cele 75 g) și presară amestecul de zahăr și scorțișoară. Rulează apoi aluatul și feliază-l în 12 bucăți. Pune feliile de ruladă pe o tavă și acoperă-le cu un prosop, lăsându-le să dospească încă vreo 30 minute. Între timp poți preîncălzi cuptorul.
După ce au trecut cele 30 minute, pune melcii pe o hârtie de copt în tavă (sau unge tava cu unt/ulei) și pune totul la cuptor. Până când melcii se coc, vei face o cremă, mixând crema de brânză cu untul rămas, zahărul pudră, extractul de vanilie și puțină sare. (poți trece peste acest pas dacă nu le mănânci acasă). Când melcișorii sunt rumeniți, scoate-i din cuptor și, dacă îi mănânci așa calzi, toarnă peste ei puțină cremă de brânză. Poftă bună!