logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Micul dejun în Norvegia

Norvegia este o țară cu tradiție în ceea ce privește alimentele consumate în timpul meselor. În gastronomia tradițională a norvegienilor se regăsesc predominant preparatele care se folosesc de alimente procurate local. Astfel de alimente includ pește precum hering sau somon, carne de vânat și brânzeturi. Totuși, datorită fenomenului de globalizare, și aici încep să fie observate obiceiuri noi de consum ale alimentelor de mic dejun.

Cea mai importantă masă a zilei este numită aici „frokost” (mic dejun). Iată care sunt componentele unui mic dejun norvegian:

Meniul tipic pentru prima masă a zilei conține, de cele mai multe ori, sandvișuri deschise (adică sandvișuri care au doar o felie de pâine), iar în ceea ce privește băuturile consumate dimineața, pe primul loc se află laptele, iar apoi cafeaua și (mai rar) ceaiul. Sandvișurile pot fi făcute cu cărnuri afumate (somon file afumat, șuncă de porc afumată sau cârnat din carne de miel, afumat), brânzeturi (care pot fi și ele afumate), cremă de brânză cu ierburi aromate sau gemuri.

Pește servit la micul dejun

Una dintre cele mai întâlnite rețete are ca ingredient principal peștele, care poate fi somon afumat, hering, caviar, crevete, crab sau țipar afumat. Alături de omletă și roșii, peștele reușește să transforme micul dejun norvegian într-o masă delicioasă. Alte opțiuni pot fi sandvișuri cu pui curry, brânză Jarslberg, maioneză, salam și pâine proaspătă.

În ceea ce privește micul dejun pe care îl servesc copiii, aceștia consumă cel mai des cereale cu lapte, müsli sau iaurt.

Un lucru interesant de știut despre norvegieni e că aceștia obișnuiesc să bea cafea pe tot parcursul zilei, nu neapărat dimineața, însă nu consumă niciodată cafea în timp ce servesc cina. Dacă aleg să consume această băutură seara, o vor face pe post de desert, după cină.

Varietăți regionale

Așa cum era de așteptat, există, și aici, varietăți regionale în ceea ce privește micul dejun. Astfel, în zona de coastă, este preferat peștele, fie sub formă de file, fie hering murat sau un fel de sardine. Pe de altă parte, în zona montană se consumă mai multă carne de vânat, miel, lactate și ouă.

Micul dejun norvegian este unul bogat în proteine și influențat puternic de alimentele disponibile local. Dacă vizitezi această țară, ține minte că micul dejun global se găsește preponderent în hoteluri. În rest, există șanse mai mari să fii servit cu mâncare tradițională.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *