Ce poate fi mai bun decât un desert cald, făcut în casă, pe timp de toamnă? Cum sezonul rece tocmai a venit, iar frigul ne face din ce în ce mai puțin rezistenți la anotimpul prezent, orice produs cu efecte benefice pentru organism este mai mult decât binevenit. Unul dintre aceste preparate este chiar plăcinta de toamnă cu mere și caramel, o alegere perfectă pentru orice zi de toamnă târzie când frigul de afară ne îndeamnă să găsim diferite alte activități în bucătărie. Partea bună e că poți prepara această plăcintă în timpul unei după mese, iar mai apoi să o consumi la micul dejun alături de o cafea delicioasă.
Ingrediente:
Unul dintre cele mai importante ingrediente componente ale acestei rețete sunt merele, fructele sezonului. Dat fiind faptul că toamna se culeg roadele, organismul tău se va bucura de cele mai proaspete fructe, culese direct din pom. Pe lângă ele, vei mai avea nevoie de:
Aluat
- Făină albă – 250 grame;
- Sare – o linguriță;
- Zahăr tos – o linguriță;
- Un ou;
- Cubulețe de unt – 150 grame;
- Apă rece – 15 mililitri.
Caramel cu alune
- Alune – 200 grame;
- Zahăr tos – 150 grame;
- Unt – 30 grame.
Umplutura cu mere
- Mere – 6 bucăți;
- Scorțișoară – 2 lingurițe;
- Extract de vanilie – o linguriță;
- Zahăr – 26 linguri.
Mod de preparare:
Pentru a realiza prăjitura de toamnă cu mere și caramel, se utilizează combinații diferite ale ingredientelor, în funcție de scopul acestora. Astfel:
Aluatul desertului trebuie să fie crocant și echilibrat în ingrediente. Poți începe pregătirea lui prin combinarea făinii cu sarea, cubulețele de unt și cantitatea de zahăr menționată mai sus. Toate aceste ingrediente sunt mai apoi amestecate, până când se obține o compoziție omogenă, iar untul devine cremos. Imediat apoi se adaugă și apă rece, cu care se continuă procesul de frământare. Apoi, întregul amestec este învelit în folie alimentară și pus la frigider timp de 30 de minute. Între timp, asigură-te că temperatura cuptorului tău atinge 160 de grade, iar tava în care vei pune alatul este tapetată utilizând hârtie de copt. Aluatul va fi complet pregătit în momentul în care vei face din ele două cercuri cu dimensiuni de 30 de centimetri.
Realizarea caramelului cu alune se face foarte ușor, combinând zahărul și untul într-o tigaie. Odată obținută o compoziție lichidă și de culoare mai închisă, poți pune amestecul în forma de tartă.
Umplutura din mere este preparată extrem de ușor. Tot ceea ce trebuie să faci este să tai merele în cubulețe, pe care să le condimentezi cu zahăr și alte miresme parfumate. În final, acoperă partea superioară a plăcintei cu gălbenușul din ou, iar apoi pune totul în cuptor timp de aproximativ 40 de minute sau până când crusta prinde o culoare rumenă.